Shutterstock

Opinie Joost Derks

Verkiezingsjaar 2024: op deze munten moet je letten

21 November 2023 - Joost Derks

Hoewel de spanning over de Tweede Kamerverkiezingen is opgelopen tot het kookpunt, werkt de uitslag nauwelijks door in de valutawereld. Daar wordt 2024 pas echt een interessant verkiezingsjaar.

Begin deze week reageerde de peso nauwelijks op de ietwat verrassende overwinning van Javier Milei in de Argentijnse presidentsverkiezingen. Net zoals de euro ook nauwelijks tot niet in beweging komt na de Tweede Kamerverkiezingen van komende woensdag. Volgend jaar zijn er wel degelijk een aantal stembusgangen die een grote weerslag kunnen hebben op de valutawereld.

14 februari: Indonesië
De eerste stembusgang van 2024 vindt plaats op 7 januari in Bangladesh. Maar de eerste verkiezing die mogelijk echt impact heeft op de financiële wereld is ruim een maand later. Want op Valentijnsdag mogen meer dan 200 miljoen Indonesiërs hun stem uitbrengen. Voorlopig lijkt de kans op een heftige beweging van de roepia vrij klein. Prabowo Subianto is de afgetekende favoriet om Joko Widodo op te volgen als president. Zijn programma wijst erop dat er geen grote beleidswijzigingen komen in een van de belangrijkste economieën in Zuidoost-Azië. De roepia verliest de afgelopen tien jaar langzaam maar zeker terrein op de westerse valuta's en de opvolger van Widodo krijgt het lastig om die beweging om te buigen.

2 juni:  Mexico
De Mexicaanse peso is een van de grote valutawinnaars in 2023. De munt is sinds de jaarwisseling met ruim 12% gestegen ten opzichte van de Amerikaanse dollar. Die opmars is voor een groot deel te danken aan de Mexicaanse economie, die optimaal profiteert van de trend dat Amerikaanse bedrijven op zoek zijn naar alternatieven voor Chinese toeleveranciers. Claudia Sheinbaum is als beschermelinge van president Andrés Manuel López Obrador favoriet voor de Mexicaanse verkiezingen. Haar beleidsplannen zijn per saldo gunstig voor de peso. Maar het grote risico voor de Mexicaanse munt schuilt vooral in de stembusgang die enkele maanden later boven de noordgrens plaatsvindt.

5 november: Verenigde Staten
Voor de financiële markten vormen de presidentsverkiezingen in de Verenigde Staten in potentie een van dé sleutelmomenten van 2024. Acht jaar geleden schoot de dollar omhoog toen de kruitdampen optrokken en Donald Trump als overwinnaar uit de bus kwam. In 2020 kreeg de Amerikaanse munt juist een tikje toen duidelijk werd dat Joe Biden het stokje van Trump overnam. De afgelopen jaren wordt het koersverloop van de dollar sterk bepaald door de Amerikaanse centrale bank, die in reactie op de oplaaiende inflatie de rente stevig heeft opgeschroefd. Voorlopig maakt de Federal Reserve echter pas op de plaats. Hierdoor kan de dollar in de loop van 2024 meer een speelbal worden van de Amerikaanse verkiezingsstrijd.

??: Verenigd Koninkrijk
De grote vraag is niet zozeer wie de Britse verkiezingen wint, maar vooral wanneer deze gehouden worden. Premier Rishi Sunak moet – waarschijnlijk met frisse tegenzin - in de loop van volgend jaar een nieuwe stembusgang uitschrijven. Volgens de beruchte wedkantoren in het Verenigd Koninkrijk heeft de Conservatieve Partij van Sunak slechts iets meer dan 10% kans om dan als winnaar uit de bus te komen. Voor het Britse pond hoeft zo'n verkiezingsnederlaag overigens helemaal niet zo slecht te zijn. Labour-leider Keir Starmer laat al doorschemeren dat hij openstaat voor het aanhalen van de banden met het Europese continent. De impuls van een opbloeiende handel kan net het medicijn zijn dat de Britse economie en het pond nodig hebben om op te krabbelen na een paar lastige jaren.

Joost Derks

Joost Derks is valutaspecialist bij iBanFirst. Hij heeft ruim twintig jaar ervaring in de valutawereld. Deze column geeft zijn persoonlijke mening weer en is niet bedoeld als professioneel (beleggings)advies.

Meer over

Joost Derks

Opinie Joost Derks

Trump doet de euro meer pijn dan de renminbi

Podcast Valuta met Joost Derks

Donald Trump jaagt de rentes en de dollar op

Opinie Joost Derks

Vooral veel verdeeldheid achter Brics-valutaplan

Opinie Joost Derks

Japanse Yen kan weleens flink gaan bewegen

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden