De Zwitserse rente staat een stuk lager dan die in Europa, terwijl de banksector door de gedwongen overname van Credit Suisse door UBS wat wankeler oogt dan gebruikelijk. Toch heeft de frank zijn rol als veilige haven nog niet verloren.
De Zwitserse frank is na bekende munten zoals dollar, euro, yen, pond en renminbi een van de meest verhandelde valuta's ter wereld. Dat zegt veel meer over de rol die de munt vervult, dan over het belang van de Zwitserse economie. Met een bbp van ongeveer €800 miljard levert het land een bijdrage van minder dan 1% aan de wereldeconomie. Maar als de spanning in de financiële wereld toeneemt, weten heel veel partijen de frank goed te vinden. De munt dankt de rol van veilige vluchthaven aan de stabiliteit van het politieke klimaat, de behouden koers van de centrale bank en de sterk ontwikkelde banksector. Die laatstgenoemde factor heeft eerder dit jaar echter een deukje opgelopen.
Kritiek op megaovername
Tijdens de marktonrust na het plotselinge faillissement van Silicon Valley Bank in maart is Credit Suisse namelijk in grote problemen gekomen. De combinatie van een snel kelderend klant- en beleggersvertrouwen met een opdrogende liquiditeit zorgde ervoor dat een gedwongen overname door branchegenoot UBS de enige mogelijkheid was om te voorkomen dat de bank zou imploderen. Door de problemen in de normaal gesproken zo stabiele Zwitserse banksector, kwam de frank in het voorjaar onverwacht onder druk te staan. Hoewel de cijfers over derde kwartaal die UBS vorige week publiceerde erop wijzen dat het in elkaar schuiven van beide banken goed verloopt, is er vanuit financiële hoek nog altijd enige kritiek op de megaovername.
Ultieme veilige haven
De totale balanswaarde van de nieuwe combinatie is namelijk groter dan het totale Zwitserse bbp. Dat kan het voor financiële autoriteiten lastig maken om UBS te redden als de bank op enig moment in de problemen komt. In het najaar is echter duidelijk geworden dat valutahandelaren hier heel makkelijk overheen stappen. In de weken na de vreselijke aanslagen van Hamas in Israël, veerde de frank op tot het hoogste niveau in vijf jaar. Die reactie was vergelijkbaar aan de periode na de Russische invasie in Oekraïne. Indertijd steeg de frank binnen enkele weken met 5% ten opzichte van de euro. In beide gevallen was de munt beduidend meer in trek dan de Japanse yen, die traditioneel ook als een veilige valutahaven gezien wordt.
Pas op de plaats
Het verschil is voor een groot deel te verklaren aan de hand van renteontwikkelingen. Terwijl de Japanse centrale bank de rente al sinds 2016 net iets onder nul houdt, is de Zwitserse rente juist sinds het voorjaar van 2022 stapsgewijs opgeklommen van -0,75% naar 1,75%. Economen hielden in september zelfs al rekening met een verdere stijging tot 2%, maar voorlopig maakt de Zwitserse centrale bank een pas op de plaats. De inflatie is namelijk al goed onder controle en na een koersstijging van ruim 5% tussen half januari en half oktober, voelt de bank er weinig voor om het vuurtje onder de munt verder op te stoken. Tenzij de spanning in de financiële wereld opnieuw oplaait of er toch haarscheurtjes ontstaan in megabank UBS, tekent zich dan ook een wat saaier en voorspelbaarder koersverloop af voor de frank. Typisch Zwitsers dus!
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.