Hardnekkige problemen in de vastgoedsector wakkeren het pessimisme over de Chinese vooruitzichten aan. Maar omdat de economie langzaam wat opkrabbelt, kan de renminbi mogelijk uitgroeien tot een valuta-verrassing in het jaar van de Draak.
De financiële crisis van 2008 en 2009 is een goed voorbeeld van de diepe economische wonden die kunnen ontstaan als problemen in de vastgoedsector naar boven komen. Zo bekeken is het niet vreemd dat de economische nieuwsstroom rondom Evergrande een grote invloed heeft op de economische nieuwsstroom vanuit China. De komende dagen wordt duidelijk of de vastgoedreus zichzelf via het herstructurering van de schuldenlast van circa €300 miljard wat lucht kan geven, of dat het doek definitief valt. Dat laatste zou kunnen leiden tot een domino-effect waarbij toeleveranciers van Evergrande eveneens failliet gaan.
Risico's indammen
De Chinese overheid is zich heel goed bewust van het risico en neemt allerlei maatregelen om de economische schade in te dammen. Dat gebeurt onder meer via het versoepelen van de hypotheekvoorwaarden. Een herstel van de huizenmarkt geeft Evergrande en andere vastgoedontwikkelaars de ruimte om via woningverkopen wat broodnodige liquiditeit vrij te spelen. Bovendien lijkt het land aanstalten te maken om het heel strenge begrotingsbeleid los te laten. Door het tekort wat verder te laten oplopen dan de huidige doelstelling van 3% van het bbp, krijgt China meer financiële slagkracht om de economie een duw in de rug te geven.
Meevallende cijfers
Een tweede reden waarom de zorgen over de Chinese economie overtrokken zijn, is omdat de daadwerkelijke cijfers minder dramatisch zijn dan je op basis van de negatieve nieuwsstroom zou denken. De economische groei kwam in het derde kwartaal uit op 4,9%. Dat percentage lag een stuk hoger dan economen hadden verwacht – met dank aan onder meer een kleine opleving van de winkelverkopen. De meevaller was voor het Internationaal Monetair Fonds dinsdagochtend al aanleiding om de groeiprognose voor heel 2023 op te schroeven van 5,0 naar 5,4%.
Laten leiden door emoties
Ten slotte komt het ook in de economische wereld vaak voor dat mensen zich sterk door hun emoties laten meesleuren. Een voorbeeld is dat er relatief veel gewicht wordt gehecht aan de meest recente gebeurtenissen, terwijl het ook gebruikelijk is om nieuwe informatie op een manier te interpreteren zodat deze in het bestaande beeld past. Als er dus wat meer berichten komen over een voorzichtig herstel van de Chinese economie, kan het overdreven negatieve sentiment ook weer snel omslaan.
Jaar van de Draak
Overigens lijkt de renminbi de laatste maanden immuun voor het slechte nieuws. Achter die ogenschijnlijke immuniteit gaat een heel pakket steunmaatregelen van de Chinese centrale bank schuil, dat erop gericht is om de verhouding tussen dollar en renminbi rond een niveau van 7,3 te houden. Het laat zich uittekenen dat zo'n vangnet minder hard nodig is als het economisch momentum wat meer aan kracht wint. Voorlopig ziet het er dan ook naar uit dat de renminbi meer op eigen benen staat als op 10 februari het jaar van de Draak begint.
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.