Shutterstock

Opinie Joost Derks

Inflatieopsteker komt precies op goede moment

21 September 2023 - Joost Derks - 1 reactie

In het Verenigd Koninkrijk zet de inflatiedaling zich ondanks hogere benzineprijzen gewoon door. Hierdoor staat de Bank of England donderdag voor een lastige keuze: het zekere voor het onzekere nemen of de Britse economie weer wat lucht geven.

Wie drie jaar geleden had voorspeld dat de Britse inflatie nu zou uitkomen op 6,7% zou voor gek zijn verklaard. Maar wie precies dezelfde voorspelling slechts enkele weken geleden had gedaan, was weggezet als een dromerige optimist. Die tegenstelling onderstreept de enorme verandering die het economisch en inflatieklimaat in het Verenigd Koninkrijk heeft ondergaan. Met name door de gevolgen van Brexit ligt de inflatie momenteel een stuk hoger dan in de rest van de ontwikkelde wereld. Omdat het handelsverkeer met de EU lastiger verloopt en door een tekort aan seizoenswerkers die zich laten afschrikken door strengere inreiseisen, is er grote krapte ontstaan in bepaalde delen van de Britse economie. Dat drijft de prijzen relatief sterk op.

Groente en vis worden goedkoper
Met name de prijzen voor voedingsmiddelen en drank liggen dit jaar aanzienlijk hoger dan in 2022. Eerder dit jaar kwam de inflatie in dit segment zelfs op 19% uit. In augustus kwam die toename uit op 13,6%. De prijzen van onder meer groente en vis lagen zelfs iets lager dan twaalf maanden geleden. Mede hierdoor liet de Britse inflatie voor de zesde maand op rij een kleine daling zien. Dat was een behoorlijke verrassing. Economen hadden er namelijk op gerekend dat hogere brandstofprijzen de inflatie zouden opstuwen tot 7%. De onverwachte daling stelde de Bank of England (BoE) voor een lastige keuze: de strijd tegen inflatie onverminderd fel doorzetten of toch liever een pas op de plaats maken en zo de economie weer wat lucht geven.

Valutamarkt kijkt naar korte termijn
Uiteindelijk koos de BoE er vanmiddag voor om de rente niet de vijftiende keer op rij te verhogen. Veel scheelde het overigens niet: vier van de vijf bestuursleden stemden wel voor een renteverhoging. Binnen twee jaar is de beleidsrente omhoog geschoten van 0,1% naar 5,25%. Dit maakt het voor bedrijven en consumenten duurder – en dus minder aantrekkelijk – om geld te lenen. Hierdoor nemen de uitgaven en investeringen af, zodat prijzen dalen en inflatie onder controle komt. Maar ondanks dat de inflatie al een halfjaar daalt, duurt het volgens BoE-gouverneur Andrew Bailey minstens tot het voorjaar van 2025 voordat het doelniveau van 2% in zicht komt. Op de valutamarkt hadden handelaren echter vooral oog voor de korte termijn.

Met dank aan Barbie en Oppenheimer
Het uitblijven van een renteverhoging leverde het pond de tweede tik op rij op in de afgelopen week. Als de hoge rente de komende maanden een te grote rem zet op de economie en het Verenigd Koninkrijk in een recessie terecht komt, kan de BoE er ruim voor 2025 al voor kiezen om het renteroer om te gooien. In augustus lag de groei van de consumentenuitgaven met 2,8% bijvoorbeeld al beduidend lager dan de 4,0% van juli. En zonder een verdubbeling van de uitgaven aan bioscoopbezoek – dankzij het succes van Barbie en Oppenheimer – was dat verschil nog groter geweest. Het wordt dan ook heel interessant te zien of het pond na de volgende publicatie over consumentenuitgaven begin oktober opnieuw schade oploopt.

Joost Derks

Joost Derks is valutaspecialist bij iBanFirst. Hij heeft ruim twintig jaar ervaring in de valutawereld. Deze column geeft zijn persoonlijke mening weer en is niet bedoeld als professioneel (beleggings)advies.

Meer over

Joost Derks
Reacties
1 reactie
Abonnee
ben 21 September 2023
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/column/10906054/inflatieopsteker-komt-precies-op-goede-moment]Inflatieopsteker komt precies op goede moment[/url]
Zie enkel maar dat alles duurder aan het worden is.
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Opinie Joost Derks

Trump doet de euro meer pijn dan de renminbi

Podcast Valuta met Joost Derks

Donald Trump jaagt de rentes en de dollar op

Opinie Joost Derks

Vooral veel verdeeldheid achter Brics-valutaplan

Opinie Joost Derks

Japanse Yen kan weleens flink gaan bewegen

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden