Shutterstock

Opinie Joost Derks

Aardgas en rente doen Nokkie en Loonie pijn

20 April 2023 - Joost Derks

Begin april maakte de OPEC bekend dat de olieproductie gaat dalen, terwijl de vraag naar olie dit jaar juist een recordniveau bereikt. De dreigende krapte op de oliemarkt laat valuta's zoals de Canadese dollar en de Noorse kroon koud.

Het gaat veel minder hard dan in voorjaar 2022, maar het vuurtje onder de olieprijs wordt weer behoorlijk opgestookt. Begin april werd bekend dat de OPEC samen met Rusland heeft besloten om de olieproductie met ruim een miljoen vaten per dag terug te schroeven. Die bijstelling kwam als een behoorlijk verrassing. De olieprijs was in de voorgaande weken weliswaar iets gedaald omdat handelaren vreesden dat de problemen in de banksector een rem zouden zetten op de groei van de wereldeconomie. Maar die bankonrust waaide snel over en het olieverbruik zit stevig in de lift. Vlak na de OPEC-bijeenkomst, maakte IEA bekend dat de totale consumptie dit jaar met 2 miljoen vaten per dag stijgt tot een recordniveau van 101,9 miljoen.

Olieprijs terug bij af
Na een korte dip is de prijs van een vat Brent-olie sinds half maart opgeveerd tot iets meer dan $80. Door die tussensprint is de olieprijs weer terug op het niveau van de periode tussen begin november en eind maart. Vlak na het uitbreken van de strijd in Oekraïne was dat weliswaar even ruim $100, maar de huidige prijs ligt een stuk hoger dan de circa $60 van de voorgaande jaren. Daarvan is echter opvallend weinig terug te zien in het koersverloop van olievaluta's zoals de Canadese dollar en de Noorse kroon. De Nokkie - zoals die laatstgenoemde munt genoemd wordt - is zelfs de slechtst presterende G10-munt van 2023. Ten opzichte van de euro is de kroon met 10% gedaald.

Olie? Nee: aardgas en rente!
Er zijn verschillende oorzaken voor de zwakte van de Nokkie. In de eerste plaats vertelt de olieprijs natuurlijks maar een gedeelte van het energieverhaal. Het andere ingrediënt is de aardgasprijs. En die is door de milde winter en alle energiemaatregelen in Europa tijdens de winter juist flink gedaald. Daar komt bij dat de Noorse centrale bank de rente in 2023 alleen eind maart met een klein stapje verhoogd heeft. Dat is een groot verschil met de snelheid waarmee de beleidsrente in de eurozone en de Verenigde Staten dit jaar omhoog gaat. Het beleid van de lokale centrale bank speelt ook de Canadese dollar parten. In het Noord-Amerikaanse land is de rente in heel 2023 nog niet verhoogd.

Nokkie en Loonie
Het gevolg van die afwachtende houding is dat de Loonie (bijnaam van de Canadese dollar) iets lager staat dan eind vorig jaar. In maart is de inflatie in Canada gedaald van 5,2% naar 4,3%. Zolang die daling doorzet, heeft de Bank of Canada weinig reden om de rente weer op te schroeven. In Noorwegen is dat met een inflatie van 6,5% een ander verhaal. In 2021 had de Noorse centrale bank de primeur in de G10 met een renteverhoging. Een nieuwe rentezet in de loop van het voorjaar kan de Nokkie een broodnodig duwtje in de rug geven. En anders gebeurt dat mogelijk door een oplopende olieprijs als gevolg van krapte op deze markt. De vooruitzichten van de Nokkie zijn dan ook iets beter dan voor de Loonie.

Joost Derks

Joost Derks is valutaspecialist bij iBanFirst. Hij heeft ruim twintig jaar ervaring in de valutawereld. Deze column geeft zijn persoonlijke mening weer en is niet bedoeld als professioneel (beleggings)advies.

Meer over

Joost Derks

Opinie Joost Derks

Trump doet de euro meer pijn dan de renminbi

Podcast Valuta met Joost Derks

Donald Trump jaagt de rentes en de dollar op

Opinie Joost Derks

Vooral veel verdeeldheid achter Brics-valutaplan

Opinie Joost Derks

Japanse Yen kan weleens flink gaan bewegen

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden