Tijdens het bewind van de Britse premier Rishi Sunak is het opvallend rustig geworden wat betreft Brexit-relletjes. Bovendien ligt er eindelijk een akkoord over de Noord-Ierse kwestie. Langzaam maar zeker ziet het er beter uit voor het VK en het pond.
Het ziet er niet best uit voor alle creatieve krantenkoppenmakers en cabaretiers aan de overkant van het Kanaal. Sinds de zomer van 2016 vormde de Brexit een dankbaar onderwerp van scherpe grappen en vileine columns. Dat begon al met de pijnlijke aftocht van voormalig premier David Cameron. En werd vervolgens alleen maar heftiger tijdens het politieke gestuntel van Theresa May, Boris Johnson en Liz Truss. De laatste maanden is het echter opvallend stil geworden aan het Brexit-front. Er zijn geen dreigementen meer dat de Britse viswateren op slot gaan voor Europese vissers of over het invoeren van strengere handelsregels.
Achter de schermen
Het is geen toeval dat die omslag samenvalt met het aantreden van Rishi Sunak eind oktober. Sunak heeft een meer zakelijke aanpak en is een minder grote Brexiteer dan zijn voorgangers. Het enorme contrast met bijvoorbeeld de confronterende stijl van Johnson blijft in Brussel niet onopgemerkt. In plaats van dat beide kampen onenigheden in het openbaar op de spits drijven via verhitte discussies en onderlinge verwijten, gebeurt dat nu via goed overleg achter de schermen. Het akkoord over de Noord-Ierse grens dat deze week gesloten werd, is daar het meest zichtbare resultaat van. De afspraken schrijven voor dat Europese wetgeving van kracht blijft binnen Noord-Ierland, maar dat het Verenigd Koninkrijk de mogelijkheid krijgt om bepaalde wetten naast zich neer te leggen.
Pond houdt zich koest
Het onderlinge overleg in de luwte van alle nieuwsaandacht kan overigens nog veel meer opleveren. Het Verenigd Koninkrijk lijkt bijvoorbeeld weer deel te gaan nemen aan internationaal onderzoeks- en innovatieproject Horizon, waarmee €100 miljard gemoeid is. In reactie op de ruzie over Noord-Ierland had de EU aanvankelijk de Britse deelname opgeschort. Het wegebben van het politiek risico is meestal gunstig voor een valuta. Bij het pond valt daar echter weinig van te merken. De munt staat net iets boven het laagste niveau in ruim twee jaar. Maar daar is echter een goede reden voor.
Tien op een rij
Op woensdag liet voorzitter Andrew Bailey van de Bank of England namelijk doorschemeren dat de rente na tien verhogingen op rij waarschijnlijk een piek heeft bereikt. Dat is een groot verschil met het vasteland. Daar is ECB-voorzitster Christine Lagarde nog niet klaar met het verhogen van de rente. De opmerking van Bailey wijst er echter ook op dat de inflatie volgens hem onder controle gaat komen, waarna de Britse economie de kans krijgt om op te krabbelen. Hoewel het vooruitzicht van een oplopend renteverschil het pond voorlopig onder druk kan houden, ziet het er op de lange termijn steeds beter uit voor het Verenigd Koninkrijk en de Britse munt.
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.