Shutterstock

Opinie Joost Derks

Rampscenario voor de renminbi

19 Mei 2022 - Joost Derks

Bij de harde lockdownmaatregelen in China spelen behalve humanitaire ook politieke factoren een rol. Het huidige beleid wijst erop dat er na de snelle daling van de renminbi niet snel een herstel hoeft te volgen.

De coronapandemie is de afgelopen jaren voor een groot deel aan China voorbij gegaan. Omdat het land razendsnel harde maatregelen nam om de virusuitbraak in te dammen, was de eerste uitbraak in 2020 snel onder controle. Terwijl veel landen in een diepe recessie terecht kwamen, liet de Chinese economie dat jaar een kleine groei zien. In 2021 kwam het groeitempo uit op meer dan 8%. Het ziet er nu echter naar uit dat de rollen zijn omgedraaid. Door de combinatie van vaccinaties en de natuurlijke afweer die ontstaan is na besmettingen, speelt het virus in grote delen van de wereld geen grote rol meer in het dagelijks leven. Dat is een groot contrast met Shanghai, waar al ruim zes weken een strenge lockdown geldt.

Politiek argument
Half mei werd aangekondigd dat de maatregelen langzaam worden afgebouwd. Het gaat nog behoorlijk wat weken duren voordat het gewone leven in de miljoenenstad weer echt op gang komt. In de tussentijd is er een kans dat er in Peking of andere grote steden een lockdown wordt afgekondigd. In China is ongeveer zes op de tien ouderen gevaccineerd tegen het virus. Een nieuwe coronagolf zou behoorlijk wat slachtoffers kunnen maken. En dat wil president Xi Jinping ten koste van alles voorkomen. Behalve humanitaire argumenten speelt hierbij ook een politieke reden mee. Komende herfst wordt namelijk het congres georganiseerd van de communistische partij, waar Jinping maar wat graag herkozen wordt als president.

Extra pijnlijk
Langzaam maar zeker wordt echter duidelijk dat de lockdown in economisch opzicht veel pijn doet. Begin deze week werd bijvoorbeeld bekend dat de industriële productie met bijna 3% is gedaald in april. Die terugval is veel groter dan waar economen op rekenden. Bovendien staat het in groot contrast met een productiegroei van 5% in maart. De daling van de winkelverkopen met 11% was eveneens een flinke tegenvaller. Het is extra pijnlijk dat Chinezen ook veel minder kleine aankopen doen. De bevolking is namelijk al langere tijd heel terughoudend met grote aankopen, als gevolg van de problemen in de vastgoedsector die door de malaise bij Evergrande onder een vergrootglas liggen.

Tegenovergestelde koers
Om de huizenmarkt weer op gang te brengen, heeft China de hypotheekrente onlangs verlaagd. Het lijkt een kwestie van tijd voordat het belangrijkste officiële rentetarief eveneens wordt teruggeschroefd. Daarmee vaart het land de tegenovergestelde koers van de Verenigde Staten, waar de rente juist behoorlijk in de lift zit. Rentebewegingen hebben een sterke impact op valutabewegingen. Veel partijen willen hun vermogen namelijk in een munt aanhouden waar de rente relatief hoog is. Dat verklaart waarom de renminbi in een maand met 6% is gedaald ten opzichte van de dollar. Zolang er een reëel gevaar is van nieuwe lockdowns in China, is er niet veel ruimte voor herstel. Mogelijk dat Nederlandse importbedrijven daar hun voordeel mee kunnen doen – als het ten minste lukt om tegen een redelijke prijs containervervoer te vinden.

Joost Derks

Joost Derks is valutaspecialist bij iBanFirst. Hij heeft ruim twintig jaar ervaring in de valutawereld. Deze column geeft zijn persoonlijke mening weer en is niet bedoeld als professioneel (beleggings)advies.

Meer over

Joost Derks

Opinie Joost Derks

Brazilië als schrikbeeld voor centrale bankiers

Opinie Joost Derks

Groeiende rentekloof geeft het pond vleugels

Opinie Joost Derks

Amerikaanse burenruzie zet valutawereld op scherp

Opinie Joost Derks

Alleen deze munt houdt de dollar bij

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden