Het bericht dat China Saoedi-Arabië wil verleiden om olieleveringen voortaan in renminbi af te rekenen, trok de afgelopen week veel aandacht. Als het land echt een grotere rol wil afdwingen in het internationale betalingsverkeer, kan het beter de focus leggen op de crypto-initiatieven.
De Chinese economie steekt die van de Verenigde Staten naar de kroon. Bovendien legt het land in geopolitiek opzicht steeds meer gewicht in de schaal. China zou graag zien dat de renminbi ook een dominante rol gaat spelen in de valutawereld. Sinds 2010 neemt het land allerlei maatregelen die ervoor moeten zorgen dat de munt belangrijker wordt in het internationale betalingsverkeer. Die strategie heeft de eerste jaren heel goed gewerkt. Binnen enkele jaren groeide de renminbi uit tot een van de vijf belangrijkste valuta's ter wereld – na de dollar, euro, yen en het pond. In 2016 gaf het IMF de munt zelfs een plaats in het mandje speciale trekkingsrechten. Sindsdien is de opmars van de renminbi echter stilgevallen.
Afvlakkende populariteit
Het aandeel van de Chinese munt in het internationale betalingsverkeer is iets gedaald tot minder dan 2%. Het aandeel in de wereldwijde reserves aan vreemde valuta's is de afgelopen jaren nauwelijks gestegen. Het beleid van China om de munt binnen een bepaalde bandbreedte ten opzichte van de dollar te laten bewegen, is een belangrijke reden voor de afvlakkende populariteit. Veel partijen houden hun geld liever niet aan in een munt waarvan de touwtjes strak in handen zijn van de overheid. Langzaam maar zeker lijkt het land toch bereid te zijn om de valutateugels wat te laten vieren. Nu biedt juist de oorlog in Oekraïne een mooie kans om de ambitie van de renminbi als wereldmunt nieuw leven in te blazen. Zakenkrant Wall Street Journal meldde vorige week dat er overleg wordt gevoerd met Saoedi-Arabië om een deel van de olieverkopen af te rekenen in renminbi in plaats van dollars.
Van oliedollars naar olierenminbi?
Het is niet de eerste keer dat China via de oliemarkt de positie op de wereldwijde valutamarkt wil versterken. In 2018 lanceerde het land bijvoorbeeld oliefutures die in de eigen munt noteerden. De huidige gesprekken kunnen een grotere rol spelen voor de positie van de renminbi dan het future-initiatief. In de eerste plaats is de relatie van Saoedi-Arabië met de Verenigde Staten de afgelopen jaren verslechterd. Het olieland is boos over het uitblijven van Amerikaanse steun voor de interventie bij de burgeroorlog in buurland Yemen en over de sterke taal waarin president Joe Biden de moord op journalist Jamal Khashoggi heeft veroordeeld.
Cryptovoorsprong
Er zijn echter grenzen aan wat China in valutaopzicht kan bereiken op de oliemarkt, al is het maar omdat veel westerse landen veel liever zaken doen in dollars. Op een ander vlak heeft het land veel meer kans om een dominante positie in de valutawereld af te dwingen. Bij de ontwikkeling van de digitale renminbi loopt de Chinese centrale bank heel ver vooruit op alle crypto-initiatieven van centrale banken in de westerse wereld. Overigens heeft het land in vooruitstrevend opzicht ook een eer hoog te houden. China was bijvoorbeeld ook het land waar ruim duizend jaar geleden voor het eerst papiergeld werd uitgegeven. Er hoeft niet nog eens duizend jaar overheen te gaan voordat China op valutagebied weer tot de wereldtop behoort, maar voorlopig blijft de renminbi heel duidelijk in de schaduw staan van de dollar.
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.