De Amerikaanse dollar lijkt even zijn rol als veilige haven in de valutawereld kwijt te raken. Na berichten over een nieuwe coronavariant daalde de munt ten opzichte van de euro en de Zwitserse frank. Maar vooral de Japanse yen was even een opvallende winnaar.
De ontdekking van de nieuwe omikronvariant heeft behalve in de medische wereld ook in valutaland voor flinke opschudding gezorgd. Voor een groot deel waren de koersbewegingen goed te verklaren. De Zuid-Afrikaanse rand viel bijvoorbeeld terug tot het laagste niveau ten opzichte van de dollar in meer dan een jaar. Omikron heeft in Zuid-Afrika voor het eerst de kop opgestoken, maar ook speelt mee dat het land een grote grondstofexporteur is. Als blijkt dat bestaande vaccins en nieuwe middelen minder effectief zijn tegen deze coronavariant, kan dat leiden tot nieuwe lockdowns en een afnemend grondstofgebruik. Om dezelfde reden ging bijvoorbeeld ook de Australische dollar onderuit.
Schijnbeweging van de dollar
Als de onzekerheid in de financiële wereld toeneemt, zoeken partijen vaak de veiligheid op van de Amerikaanse dollar, Zwitserse frank en Japanse yen. Maar die eerstgenoemde munt viel aanvankelijk behoorlijk uit zijn rol. De koersval ten opzichte van de frank was vorige week zelfs het grootst in meer dan vijf jaar, terwijl de dollar ook in vergelijking met andere valuta's terrein prijsgaf. De verspreiding van de omikronvariant werpt namelijk een schaduw over het economisch herstel dat zich in de Verenigde Staten aftekent. Hierdoor is het minder zeker dat de Federal Reserve volgend jaar de rente stapsgewijs gaat opschroeven. En daar had de valutawereld al een flink voorschot op genomen.
De verrassende winnaar van onrust rond omikron
Vlak voor de ontdekking van de nieuwe virusvariant was de dollarindex opgelopen tot het hoogste niveau in bijna anderhalf jaar. Deze index meet de kracht van de Amerikaanse munt ten opzichte van een mandje andere valuta's. Overigens hield de munt de schade beperkt toen Fed-voorzitter Jerome Powell liet doorschemeren dat de inflatie mogelijk een minder tijdelijk karakter heeft dan het zich liet aanzien. Dit wijst erop dat er nog altijd een grote kans is dat de Amerikaanse rente in de loop van 2022 omhoog gaat. Als dat inderdaad gebeurt, kan de dollar de komende tijd het verlies goedmaken ten opzichte van een verrassende winnaar in de valutawereld: de yen.
Plotselinge ommekeer
De Japanse munt was sinds de jaarwisseling ongeveer met 9% gedaald ten opzichte van de dollar. Maar na het omikronnieuws liep de yen binnen enkele dagen met 2,5% op. Die plotselinge ommekeer zegt vooral veel over het belang van renteverwachtingen in de valutawereld. De Japanse centrale bank maakt namelijk geen enkele aanstalten om de rente te verhogen. Daar is namelijk weinig reden voor, bij een verwachte economische groei van 2,6%. De wereldeconomie groeit ruim dubbel zo snel. Het coronanieuws heeft dan ook geen impact op de renteverwachtingen voor Japan, in tegenstelling tot de Amerikaanse renteverwachtingen. Het gebrek aan rentepotentieel maakt de yen kwetsbaar als de omikronvrees overtrokken is. Maar als nieuwe virusvarianten de pandemie verhevigen, kan de Japanse munt zomaar eens een van de winnaars in 2022 worden.
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.