Shutterstock

Opinie Joost Derks

Krijgt de Noorse kroon oranjekoorts?

4 November 2021 - Joost Derks

De centrale bank in Noorwegen loopt helemaal voorop bij het verhogen van de rente en het Scandinavische land heeft de wind in de rug van hoge energieprijzen. Toch staat de Noorse kroon de laatste week wat onder druk – en dat heeft niets te maken met de wedstrijd tegen Oranje.

Terwijl in de Verenigde Staten voorzichtig wordt toegewerkt naar een eerste renteverhoging, heeft Noorwegen die er al even opzitten. Een dag nadat de Federal Reserve aankondigde de stimuleringsmaatregelen iets terug te gaan schroeven, nam de Noorse centrale bank donderdagochtend zelfs al een flink voorschot op een tweede renteverhoging in december.

Voor 2022 zitten er nog eens drie van dit soort rentezetten in de pijplijn. Daarmee heeft Noorwegen een voorsprong op bijna alle andere landen in de ontwikkelde wereld. Dat is voor een deel te danken aan de kracht van het economisch herstel. De economie van het land groeit dit jaar naar eigen schatting met 3,9%. Het verwachte groeitempo voor volgend jaar komt zelfs op 4,5%.

Stijgende rente, hogere olieprijs
Een stijgende rente vormt vaak een rugwind voor de waarde van een munt. Hierdoor wordt het voor grote financiële partijen aantrekkelijker om vermogen in deze valuta aan te houden. Net zoals spaarders hun geld het liefste stallen bij een bank met een hoge rentevergoeding. Daar komt bij dat het land een belangrijke energie-exporteur is. De uitvoer van olie en aardgas is goed voor meer dan 40% van de totale Noorse uitvoerwaarde. En de prijs van een vat Brent-olie is in de afgelopen twaalf maanden omhoog geschoten van minder dan $40 tot meer dan $80. Ondanks de oplopende rente en de groeiende olie-inkomsten, is de Noorse kroon de afgelopen week met 2% gedaald ten opzichte van de euro.

Nederland - Noorwegen
Sorteren valutahandelaren al voor op een zware avond van Noorwegen in de mogelijk beslissende wedstrijd tegen Nederland, die dinsdagavond 16 november in Rotterdam gespeeld wordt? In werkelijkheid is een belangrijke reden van het stapje terug dat de kroon al een flinke opleving achter de rug heeft. In de twee maanden voor de omslag is de Noorse munt met 7% opgelopen. En sinds een dieptepunt op 22 maart 2020 – middenin de coronapaniek EURNOK noteerde toen even 12.50  – is die winst zelfs 30%. Pas als de Noorse bank zinspeelt op meer renteverhogingen of als de olieprijs nog verder oploopt, krijgt de munt een nieuwe impuls.

Inflatie en afzwakkende groei
Bij het gebrek aan dit soort nieuwe impulsen is de kroon echter een speelbal van het sentiment op de financiële markten. Daar wordt de stemming de laatste tijd steeds meer bepaald door zorgen over stagflatie. Als de groei van de wereldeconomie afkoelt, leidt dat tot een lager energieverbruik. De olie- en aardgasinkomsten komen dan onder druk te staan en in de valutawereld zijn traditioneel veilige munten zoals de Zwitserse franc en de dollar meer in trek. De zorgen op de financiële markten worden voorlopig gevoed door berichten over oplopende inflatie, zoals het nieuws van het CBS dat de Nederlandse inflatie het hoogste niveau heeft bereikt in bijna twintig jaar. Zolang daar geen verandering in komt, heeft de Noorse kroon het even lastig.

Joost Derks

Joost Derks is valutaspecialist bij iBanFirst. Hij heeft ruim twintig jaar ervaring in de valutawereld. Deze column geeft zijn persoonlijke mening weer en is niet bedoeld als professioneel (beleggings)advies.

Opinie Joost Derks

Maakt het VK dezelfde fout als in 2022?

Opinie Joost Derks

Is Europa zo slim Chinees voorbeeld te volgen?

Opinie Joost Derks

Brazilië als schrikbeeld voor centrale bankiers

Opinie Joost Derks

Groeiende rentekloof geeft het pond vleugels

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden