Beleggers in Chinese aandelen hebben een rampjaar achter de rug. De strenge regelgeving die de winstgevendheid in allerlei sectoren bedreigt, is er vooral op gericht om het leven van gewone Chinezen makkelijker en aangenamer te maken. En dat lijkt uiteindelijk gunstig voor de renminbi.
De Chinese overheid pakt het eigen bedrijfsleven dit jaar snoeihard aan. In het voorjaar moest de educatiesector het ontgelden. Als gevolg van nieuwe regels voor het aantal uren dat leerlingen bijlessen mogen volgen, zijn sommige aandelen van beursgenoteerde bijscholingsinstituten dit jaar met meer dan 80% gedaald. De afgelopen weken trekt de regeldruk voor technologiebedrijven juist de aandacht. Enkele dagen geleden dwong de overheid Alipay – onderdeel van Ant Group - bijvoorbeeld om de lucratieve leenactiviteiten onder te brengen in een joint venture met enkele staatsbedrijven. Een jaar geleden staken toezichthouders overigens nog een stokje voor de beursgang waarmee Ant Group geld wilde ophalen om nog sneller te groeien.
Krijgt Trump toch zijn zin?
Op het eerste gezicht lijkt premier Xi Jinping hard op weg om te doen wat de voormalig Amerikaanse president Donald Trump niet lukte: het Chinese bedrijfsleven een harde slag toebrengen. De maatregelen dreunen in ieder geval stevig door op de lokale aandelenmarkten. De MSCI China Index staat ruim 25% lager dan half februari. In dezelfde periode is de Amerikaanse S&P 500 Index juist met 14% opgeveerd. De valutamarkt laat echter een heel ander beeld zien. Daar wint de renminbi terrein ten opzichte van de dollar. De laatste weken is dat het gevolg van signalen dat de Amerikaanse economie wat minder hard groeit als gevolg van krapte op de arbeidsmarkt en onderdelentekorten. De belangrijkste reden voor de sterke munt lijkt echter dat veel zaken die nu ongunstig zijn voor het Chinese bedrijfsleven, op de lange termijn juist positief zijn voor de renminbi.
De rode draad
De overeenkomst tussen alle maatregelen is namelijk dat ze het leven voor de bevolking wat makkelijker en aangenamer maken. Chinese ouders hechten er bijvoorbeeld enorm veel waarde aan dat hun kind op de beste universiteit terechtkomt. Veel gezinnen steken zich diep in de schulden voor bijlessen, om hun zoon of dochter zo wat meer kans te geven op goede resultaten bij een toelatingstest. Het inperken van die bijlessen bespaart huishoudens veel geld en scholieren veel werkdruk. De aanpak van de techreuzen is vooral gericht op het voorkomen dat deze partijen door hun enorme voorraad gebruikersdata een oneerlijk concurrentievoordeel krijgen. Een monopoliepositie kan leiden tot hogere prijzen voor gebruikers.
Internationale ambities
Het is niet de eerste keer dat de Chinese regering het welzijn van de bevolking hoger aanslaat dan een wat snellere economische groei op korte termijn. Een goed voorbeeld is hoe de smog in grote steden enkele jaren geleden aanleiding vormde om de milieuwetgeving flink aan te scherpen. Zolang de onvrede onder de bevolking niet te hoog oploopt, hebben Chinese beleidsmakers alle ruimte om de internationale ambities na te jagen. Zoals bijvoorbeeld het vergroten van de rol die de renminbi speelt binnen de valutawereld. Ondanks dat er nog best wat economische brandjes geblust moeten worden, zoals het aanstaande faillissement van vastgoedreus Evergrande, gaat de pijn voor het Chinese bedrijfsleven voorlopig aan de renminbi voorbij.
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.