Shutterstock

Opinie Joost Derks

Rugwind grondstofprijzen soms niet te voelen

2 Augustus 2021 - Joost Derks

Van koffie tot ijzererts, de prijzen voor grondstoffen zijn flink gestegen. Tot nu toe houden de valuta's van de landen die deze materialen uitvoeren, zich echter opvallend koest. Daar kan wel verandering in komen.

Dat we aan het einde van de maand minder over houden, heeft niets te maken met hogere uitgaven. De prijzen van diverse artikelen zijn namelijk flink stijgende. De boosdoener is de schaarste op de grondstoffenmarkten. Een ton ijzererts kost in Londen vandaag de dag 2,5 keer zoveel als vorig jaar. Prijzen van andere industriële metalen (als koper en aluminium) zijn ook verdubbeld. En een pond Arabica-koffie wordt voor het eerst sinds oktober 2014 verhandeld voor meer dan $2 per pond. In juni vorig jaar kostte datzelfde pond maar iets meer dan $0,90.

Interne problemen
De sterke stijging van de grondstofprijzen geeft een flinke rugwind aan de landen die deze materialen exporteren. Dat hier tot nu toe nog niet heel veel van te merken valt, is vooral het gevolg van wat in die landen gebeurt. Een goed voorbeeld is Brazilië, dat na Australië de grootste exporteur van ijzererts is. Brazilië is een van de belangrijkste leveranciers van agrarische gewassen. De Braziliaanse real is met meer dan 10% gestegen ten opzichte van de dollar. Maar ondanks die flinke sprong, is de munt nog altijd 20% goedkoper dan toen de corona-ellende begon.

De real profiteert nauwelijks van de hoge grondstofprijzen, omdat het land heftig getroffen is door het virus. Ook politieke onzekerheid in de aanloop naar de verkiezingen van volgend jaar speelt een rol. Door die combinatie maakt het Braziliaanse congres ook geen haast met het doorvoeren van de belastinghervormingen. Die zijn hard nodig om de economie op gang te krijgen, die voor 2020 al nauwelijks groeide. Ten slotte is de centrale bank hard bezig met het opschroeven van de rente. Maar het huidige niveau van 4,25% ligt nog ruim onder de inflatie van meer dan 8%. Ook in Australië is een stijgende rente niet voldoende om de munt in beweging te krijgen.

Krijgen grondstofvaluta's vleugels?
De afgelopen vijf maanden is de Australische dollar zelfs met 4% gedaald, ten opzichte van de Amerikaanse munt. Hierbij speelt mee dat het land de laatste tijd worstelt met het oplaaien van het coronavirus. Omdat Australië daarop reageert met strenge maatregelen, draait de economie een stuk minder goed dan in veruit de meeste andere landen.

Daar komt bij dat de relatieve zwakte van de real en de Australische dollar voor een deel ook de kracht is van de dollar. Pas als er meer aanwijzingen komen dat Amerikaanse renteverhogingen langer op zich laten wachten of dat de recente prijsstijgingen van metalen, gewassen en andere materialen doorzetten, krijgen grondstofvaluta's pas echt vleugels.

Joost Derks

Joost Derks is valutaspecialist bij iBanFirst. Hij heeft ruim twintig jaar ervaring in de valutawereld. Deze column geeft zijn persoonlijke mening weer en is niet bedoeld als professioneel (beleggings)advies.

Opinie Joost Derks

Hier komt een negatieve spaarrente snel dichterbij

Opinie Joost Derks

Maakt het VK dezelfde fout als in 2022?

Opinie Joost Derks

Is Europa zo slim Chinees voorbeeld te volgen?

Opinie Joost Derks

Brazilië als schrikbeeld voor centrale bankiers

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden