Zelfs nadat de beurskoersen begin deze week een stapje terug deden, ontvouwt 2021 zich als een prima jaar voor aandelenmarkten. De AEX staat bijvoorbeeld meer dan 17% hoger dan eind 2020. Daarmee sorteren beleggers voor op het sterke economische herstel dat zich aftekent nu de coronamaatregelen in steeds meer landen worden teruggeschroefd. Aan de andere kant blijft de rente op de obligatiemarkten juist opvallend laag. Die geven daarmee een signaal dat ze er niet op rekenen dat de groeistuip van de economie tot een oplopende inflatie leidt. Of dat de groei zelfs in de kiem gesmoord wordt. Valutamarkten geven een steeds duidelijker signaal naar welke kant de balans straks doorslaat.
De dollar wint sinds eind mei gestaag terrein ten opzichte van de euro. De kracht van de Amerikaanse munt werd aanvankelijk toegeschreven aan berichten dat de centrale bank de rente mogelijk eerder gaat opschroeven dan verwacht. De dollar geldt echter ook als veilige haven waar investeerders hun geld parkeren in onzekere tijden. Het lijkt erop dat die eigenschap ook een rol speelt bij de recente koersstijging. De yen heeft dezelfde eigenschap. De Japanse munt is de afgelopen weken eveneens aan een sterke periode bezig – en dat heeft niets met een verwachte rentestijging te maken. De Bank of Japan verlaagde eind vorige week de groeiverwachting voor het lopende boekjaar. Hoewel de bank er nog altijd op rekent dat het economisch herstel doorzet, laat een renteverhoging waarschijnlijk nog heel lang op zich wachten. Toch is de yen sinds begin juli zelfs ten opzichte van de dollar gestegen.
Rente van -0,75%
De Zwitserse frank hoort ook in dit rijtje thuis. Ondanks dat het ministerie van Economische zaken half juni voorspelde dat de economie zich sneller herstelt dan verwacht, is een renteverhoging ook in dat land nog ver weg. De inflatie loopt volgens de Zwitserse centrale bank (SNB) op van 0,4% in dit jaar tot 0,6% in 2022 en 2023. Pas bij een niveau van meer dan 2% zal de SNB aanstalten maken om de extreem lage beleidsrente van -0,75% te verhogen. Net als bij de yen en de dollar, speelt bij de recente koersopmars mee dat grote financiële partijen het zekere voor het onzekere kiezen. Voorlopig geeft de lage rente weinig aanleiding om geld in franken aan te houden. De kracht van de munt – zelfs ten opzichte van de dollar – wordt voor een deel veroorzaakt doordat grote financiële partijen het zekere voor het zekere kiezen.
Storm op de beurs?
Het is bovendien geen toeval dat de dollar, yen en frank alle drie in de lift zaten toen zorgen over de deltavariant van het coronavirus leidden tot onrust op financiële markten. Overigens lijken fraaie kwartaalcijfers de aandelenmarkten beleggers te verleiden om toch wat risico te nemen. De afgelopen dagen is een groot deel van de koersschade alweer ingelopen. De scherp gedaalde rentes op obligatiemarkten en de kracht van veilige haven-valuta's vertelt echter een ander verhaal. Het zou zomaar kunnen dat we nog een stormachtige (na)zomer tegemoet gaan.
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.