Sergei Bachlakov / Shutterstock

Opinie Joost Derks

Olympisch vuur laat Japanse yen ijskoud

9 April 2021 - Joost Derks

In Japan ligt het vaccinatietempo nog veel lager dan in Nederland. Dat is echter niet de enige reden waarom de yen nu onder druk staat.

Nog 106 dagen. Dan gaan de Olympische Spelen in Tokio van start. De organisatie heeft al aangekondigd dat er geen buitenlandse supporters aanwezig mogen zijn, met het oog op het risico van nieuwe coronabesmettingen. Het land heeft namelijk al meer dan genoeg moeite met het aanpakken van het virus in eigen land.

Door nieuwe uitbraken zijn in miljoenenstad Osaka nieuwe maatregelen afgekondigd, vlak voordat het Olympisch vuur door de stad zou komen. Mensen moeten zoveel mogelijk vanuit huis werken en winkels mogen maar beperkt open. Dat beeld komt ons bekend voor. Maar toch zit er een wereld van verschil in de wijze waarop de pandemie in Nederland en Tokio wordt aangepakt.

Traag, trager, Japan
Ondanks een trage start en een prikpauze met het AstraZeneca-vaccin, zijn in Nederland al ongeveer 3 miljoen prikken gezet. Dat zijn bijna 18 vaccins per 100 inwoners. In Japan is dat er net 1 op de 100. Het land is nog later begonnen met prikken dan Nederland. Die vertraging is een gevolg van een relatief streng en traag keuringsproces voor nieuwe vaccins.

En door een gebrek aan speciale apparatuur, verdwijnen er in Japan miljoenen Pfizer-vaccins in de prullenbak. Naar verwachting komt het vaccinatieprogramma in juli pas echt op stoom. Tot die tijd houden veel Japanners de hand op de knip. Dat komt vooral omdat winkelen, vakantie en uitgaan als gevolg van lockdownmaatregelen een stuk lastiger is.

Ontslaggolf of minder loon?
De arbeidsmarkt staat er namelijk minder mooi voor dan de extreem lage werkloosheid van 2,9% doet vermoeden. In tegenstelling tot Europese en vooral Amerikaanse bedrijven, ontslaan Japanse ondernemingen niet snel werknemers als de economie tegenzit. In plaats daarvan besparen ze kosten door de lonen terug te schroeven.

Het salaris van Japanse werknemers lag in december 3,2% lager dan eind 2019. Dat is de grootste daling in twaalf jaar. Als er opeens een lager bedrag op je loonstrookje staat, is het weinig aanlokkelijk om lekker geld uit te geven. Een andere factor die een rem zet op de groei van de Japanse economie, is het tekort aan chips. Dit raakt vooral industriële exportbedrijven. Begin deze week was dat voor autobouwer Subaru al aanleiding om een grote fabriek tijdelijk te sluiten.

Yen onder druk
In 2021 stevent Japan af op een economische groei van minder dan 3%. Dat steekt heel mager af tegen de groei van 7% waar de Verenigde Staten op koersen. Het verschil wordt de laatste tijd weerspiegeld op de valutamarkt. Sinds de jaarwisseling is de yen met 6% gedaald ten opzichte van de dollar. Die terugval is dubbel zo groot als bijvoorbeeld de terugval van de euro.

Zolang het Japanse vaccinatietempo in een slakkengang verloopt en de grote exportbedrijven last hebben van het chiptekort, gaat de yen een lastige periode tegemoet. Daar kan zelfs de start van de Olympische Spelen op 23 juli niets aan veranderen

Joost Derks

Joost Derks is valutaspecialist bij iBanFirst. Hij heeft ruim twintig jaar ervaring in de valutawereld. Deze column geeft zijn persoonlijke mening weer en is niet bedoeld als professioneel (beleggings)advies.

Opinie Joost Derks

Trump doet de euro meer pijn dan de renminbi

Podcast Valuta met Joost Derks

Donald Trump jaagt de rentes en de dollar op

Opinie Joost Derks

Vooral veel verdeeldheid achter Brics-valutaplan

Opinie Joost Derks

Japanse Yen kan weleens flink gaan bewegen

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden