De nieuwe Amerikaanse minister van Financiën is geen onbekende in de economische wereld. De vorige keer dat Janet Yellen een invloedrijke functie bekleedde, won de dollar flink terrein. Dat zou zomaar nog eens kunnen gebeuren.
Met de aanstelling van Janet Yellen als minister van Financiën, weten beleggers en valutahandelaren waar ze aan toe zijn. Eerder stond Yellen tussen februari 2014 en februari 2018 al vier jaar aan het roer van de Federal Reserve. Een belangrijke les uit die periode, is dat ze niet bang is om de monetaire – en straks misschien dus ook fiscale - teugels aan te halen.
Tijdens haar periode als voorzitter van de Amerikaanse centrale bank, verhoogde ze de rente stapsgewijs van ongeveer 0% naar bijna 1,5%. Ze had daarvoor overigens wel alle ruimte. De economische groei trok aan, de werkloosheid daalde en de inflatie liep geleidelijk op richting de 2% waar de Fed op mikt.
Geschiedenis herhaalt zich
Met name in periode vlak na het aantreden van Yellen als Fed-voorzitter, schoot de dollar omhoog. In iets meer dan een jaar werd de munt ruim 25% meer waard ten opzichte van de euro. Dat was deels het gevolg van de nasleep van de eurocrisis. Hierdoor stond de euro in valutaland tijdelijk onder druk. Ondanks dat de Europese munt zich vervolgens iets herstelde, had de dollar bij het aftreden van Yellen per saldo 10% terrein gewonnen.
Het zou zomaar kunnen dat die geschiedenis zich herhaalt. Er wordt de laatste tijd veel geschreven over hoe een oplopende staatsschuld het vertrouwen in de dollar ondermijnt. Maar vaak gaan die verhalen voorbij aan de impact van een relatief sterke economische groei en een oplopende inflatie.
Omcirkelen op de kalender: 12 mei
Wat betreft dat laatste, mag op de kalender alvast een grote kring gezet worden rondom 12 mei. Op die dag worden de Amerikaanse inflatiecijfers over april bekend gemaakt. Het laat zich nu al uittekenen dat er dan een flinke stijging uit de bus rolt. In april 2020 had de economie namelijk net een enorme klap gekregen door de Covid-19-crisis. Een vat WTI-olie kostte halverwege die maand slechts net iets meer dan $11. Inmiddels betaal je voor datzelfde vat meer dan $50. Alleen al door dit olie-effect, zou de inflatie over april zomaar boven de 3% uit kunnen komen. Dat is een cijfer waardoor de financiële wereld plotseling heel anders naar de dollar kan gaan kijken.
Inflatiegevaar?
Over echt inflatiegevaar hoeven we ons voorlopig overigens geen zorgen te maken. De sprong in april is een eenmalig effect, als gevolg van het herstel van de olieprijs. Er dreigt pas gevaar als een vat olie plotseling $100 kost of als de Amerikaanse economie overkookt.
Voorlopig is het meest waarschijnlijke scenario dat de Federal Reserve het zeer ruime beleid heel langzaam terugdraait. Dat is iets waar de centrale bank overigens al enige tijd stiekem mee bezig is. Tel daarbij op dat Yellen - gezien haar achtergrond - niet bang is om wat op de rem te trappen bij te wilde stimuleringsplannen van president Joe Biden. Zo bekeken, zijn alle ingrediënten aanwezig voor een trendomslag op de valutamarkt en een nieuwe opmars van de dollar.
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.