Het is geen wonder dat financiële markten vol verwachting naar 2021 kijken. Een hele serie van vaccins staat te dringen om het coronavirus te verjagen, terwijl overheden en centrale banken de economie op de rails houden.
De Nederlandse economie wordt 5 weken lang voor een groot deel stilgelegd. Ook in andere Europese landen worden de coronamaatregelen aangescherpt. Nog geen jaar geleden had de aankondiging van een gedeeltelijke lockdown ongetwijfeld tot grote onrust geleid op financiële markten. Deze keer haalden beleggers hun schouders op en gingen ze door met het kopen van aandelen.
In Nederland staat de AEX net iets hoger dan eind 2019. En ook op valutamarkten is goed te zien dat handelaren weinig oog hebben voor risico. Veilige havens als de dollar en de Zwitserse frank, verliezen de afgelopen weken wat terrein ten opzichte van onder meer de euro.
Vaccins en overheidssteun als wondermiddel
Er is een goede reden waarom financiële markten weinig oog hebben voor de economische impact van nieuwe lockdowns. Twee zelfs. In de loop van 2020 is duidelijk geworden dat overheden en centrale banken alles uit de kast halen om de economie op de rails te houden. Bijvoorbeeld via uitkeringen die hoger liggen dan het laatste loon of door het opendraaien van de kredietkraan.
De tweede reden is dat er verschillende vaccins zijn die in de loop van het nieuwe jaar op de markt komen. Het is dus een kwestie van tijd voordat lockdowns en andere preventiemaatregelen niet langer nodig zijn. Voor het eind van 2021 staat de economie weer helemaal op eigen benen, als alles enigszins volgens verwachting loopt.
Onverwachte wending
Dat laatste is minder vanzelfsprekend dan het klinkt. De corona-uitbraak is een heel goed en recent voorbeeld van hoe alles anders kan lopen dan je denkt. En dan zijn er ook meer zichtbare risico's die de balans in de markt kunnen verstoren, zoals brexit.
Het vertrouwen in een goede afloop is behoorlijk toegenomen doordat de onderhandelingen nog niet zijn afgekapt. Maar de kans is groot dat de spanning weer oploopt richting de jaarwisseling. De Britse premier Boris Johnson probeert zijn huid zo duur mogelijk te verkopen, terwijl hij tegelijkertijd de economische malaise van een chaotisch vertrek uit de EU wil vermijden.
Pijnlijk leermoment
Johnson manoeuvreert als een directielid van een grote winkelketen, die het liefst zijn eigen winkeltje wil hebben. Dan kan hij zelf onderhandelen met toeleveranciers en zelf de verkoopprijzen bepalen. Maar hij verliest de inkoopkortingen van een groot concern en hij moet op eigen kracht opboksen tegen een paar heel grote concurrenten (China en de Verenigde Staten).
Het waarschijnlijkste scenario is dat hij zich vlak voor de jaarwisseling met redelijke afspraken losmaakt van het moederconcern (de EU). Om er vervolgens achter te komen, dat een bestaan als kleine zelfstandige lastiger is dan hij had gedacht. Als het pond de komende tijd opleeft doordat er toch een akkoord wordt bereikt, slaat het sentiment naar verwachting om als de brexitpijn in de loop van 2021 echt zichtbaar wordt. Want helaas gaan de grote problemen na de jaarwisseling niet magisch verdwijnen.
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.