Een brexit zonder goede afspraken is de afgelopen jaren afgeschilderd als een nachtmerriescenario. Als het toch zo ver komt, is het eerder een vreemde droom. Dat neemt niet weg dat het pond in een tik kan krijgen als de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk geen handelsdeal sluiten.
De brexit-onderhandelingen zijn voorbij. Dat was vorige week vrijdag ten minste de duidelijke boodschap van premier Boris Johnson. Een dag eerder verstreek de deadline waarop er volgens hem een basisovereenkomst moest liggen met de Europese Unie (EU). Het was niet echt de eerste keer dat de onderhandelingsdelegaties een brexit-deadline misten. Maar het is wel een primeur dat er geen mogelijkheid meer is om het praatproces te verlengen. Op 31 december loopt de tijdelijke verlenging af van het Britse EU-lidmaatschap. In het nieuwe jaar keert het land definitief Europa de rug toe: handelsakkoord of niet.
Nachtmerriescenario
Een no deal-brexit is de afgelopen jaren afgeschilderd als een nachtmerriescenario. Het leidt tot enorme files bij douaneposten aan beide kanten van het kanaal, Britse vliegtuigen mogen niet langer op Europese luchthavens landen en criminelen krijgen vrij spel, omdat opsporingsdiensten geen informatie meer uitwisselen. De kans dat het echt zo ver komt, is gelukkig heel klein.
Beide partijen kunnen allerlei tijdelijke afspraken maken of ervoor kiezen om de regels minder scherp te handhaven. Dat deed de Europese Unie bijvoorbeeld ook al toen een Amerikaanse rechtbank een streep zette door internationale afspraken over data-uitwisseling. In plaats van een groot deel van het internetverkeer plat te leggen, knepen Europese toezichthouders een oogje toe.
Lapmiddelen zijn voor later
Het is nu echter nog te vroeg om al openlijk te spreken over dit soort lapmiddelen. Dat is het verkeerde signaal afgeven, dat het eigenlijk geen zin heeft om verder te onderhandelen over een handelsakkoord. De grootste angels zijn bovendien al uit de discussie getrokken. Er is al afgesproken dat er in de komende jaren verder wordt onderhandeld over de Ierse grenskwestie en de scheidingsvergoeding die Groot-Brittannië moet betalen.
Toch staat er nog heel wat op het spel. Zonder goede afspraken, verloopt de handel volgens de basisvoorwaarden van de Wereldhandelsorganisatie (WTO). Bedrijven die zaken doen aan de andere kant van het Kanaal, moeten in dat geval rekening houden met importheffingen en quota's.
Vreemde droom
Het kan zelfs zomaar dat ook die vreemde droom niet uitkomt. Groot-Brittannië staat namelijk op het punt om de onderhandelingen weer te hervatten, na een flinke concessie van Europese onderhandelaars. Voorlopig mogen echter geen wonderen verwacht worden van de gesprekken.
Johnson heeft vooral oog voor de oplaaiende Covid-19-pandemie. Met name de strenge maatregelen in het noorden van Engeland, lokken veel kritiek uit op zijn beleid. Zo heeft het virus indirect veel invloed op de voortgang van de brexitbesprekingen. Zolang Groot-Brittannië de tweede golf niet beter onder controle krijgt, blijft het aanmodderen met de onderhandelingen en blijft het risico van een zwak pond aanwezig.
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/column/10889766/brexit-zonder-deal-no-problem]Brexit zonder deal? No problem![/url]