De Amerikaanse economie maakt de zwartste periode door sinds de Grote Depressie van 1929. Bovendien zijn in veel steden onlusten uitgebroken na de dood van George Floyd. De kansen op een herverkiezing van president Donald Trump worden met de dag kleiner.
Op dinsdag 3 november kiezen de Amerikanen een nieuwe president. In de peilingen bouwt de Democratische kandidaat Joe Biden de afgelopen weken langzaam, maar zeker zijn voorsprong op Trump uit. Hij spreekt zich duidelijk uit tegen racisme, terwijl Trump vooral verdeeldheid lijkt te zaaien. Bovendien valt het bij veel Amerikanen verkeerd dat de president zich weinig aan lijkt te trekken van de coronarisico’s.
Hij wil bijvoorbeeld de Republikeinse conventie perse in een vol stadion houden. Dat moet gebeuren in North Carolina, maar de autoriteiten daar hechten meer waarde aan het voorkomen van een superbesmettingsevent dan het te vriend houden van Trump. Wat mogen we eigenlijk verwachten als Joe Biden president wordt?
Een echte boef
Wie hoopt dat de internationale verhoudingen dan snel weer verbeteren, komt mogelijk bedrogen uit. Het is bijvoorbeeld lang niet zeker dat Biden de strijdbijl gaat begraven in de handelsoorlog met China. Bij een campagnebijeenkomst eind februari, vertelde hij dat hij in zijn periode als vice-president onder Barack Obama meer tijd had doorgebracht met Xi Jinping dan met welke wereldleider dan ook.
De Chinese leider heeft het volgens hem helemaal niet op met democratie. Hij zou eigenlijk een echte boef zijn. Daarmee slaat Biden een heel andere toon aan dan in het verleden. Hij vertelde 4 jaar geleden nog bevriend te zijn met Jinping. En vorig jaar zou de opkomst van de Chinese economie helemaal geen bedreiging vormen voor de Verenigde Staten.
It’s the economy
Voor financiële en valutamarkten zijn de economische maatregelen van de Amerikaanse president uiteraard van groter belang dan het internationale beleid. De afgelopen jaren heeft Trump op allerlei manieren geprobeerd om de economische groei verder op te stoken, bijvoorbeeld via belastingverlagingen.
De kans is groot dat Biden in dit opzicht zelfs nog een stapje verder gaat. Als gevolg van de coronapandemie is de werkloosheid opgelopen tot veruit het hoogste niveau sinds de Grote Depressie. Aangezien het sociale vangnet een stuk minder uitgebreid is dan in Europa, is het van groot belang dat de economie snel een flinke impuls krijgt.
Wordt de wens van Trump vervuld?
Als tientallen miljoenen Amerikanen langere tijd onvoldoende inkomsten hebben voor het betalen van huur, hypotheek en voeding is de schade namelijk niet te overzien. Democraten zijn traditioneel bereid om meer en vaker direct bij te springen, terwijl Republikeinen er liever op vertrouwen dat onevenwichtigheden vanzelf verdwijnen als de economie de vrije hand krijgt.
Voor de coronacrisis probeerde Trump bijvoorbeeld nog het programma voor voedselbonnen stop te zetten. Als Biden de verkiezingen wint en de economie nog niet op stoom is wanneer hij op 20 januari 2021 het Witte Huis betrekt, is de kans groot dat hij een enorm stimuleringsprogramma ontvouwt. In dat geval worden ook de inflatieverwachtingen aangewakkerd en kan de dollar wat onder druk komen te staan. Dan komt de wens van een zwakkere munt die Trump al jarenlang koestert, misschien toch nog uit.
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/column/10887642/amerika-kiest-trump-verliest]Amerika kiest, Trump verliest?[/url]