Terwijl de hele wereld maatregelen treft om de corona-uitbraak in te dammen, blijft één regeringsleider heel lang roepen dat we ons niet zo druk moeten maken. Wie is Captain Corona en wat zijn de gevolgen van zijn eigenwijze beleid?
De een vindt het eigenwijs, de ander vindt het ronduit schandalig. De wijze waarop de Braziliaanse president Jair Bolsonaro omspringt met de coronacrisis roept uiteenlopende reacties op. Hij heeft het virus lang omschreven als ‘een gewoon griepje’. Volgens Bolsonaro hoefde de bevolking niet te luisteren naar de oproep tot ‘social distancing’ van zijn eigen minister van Gezondheidszorg. Die houding wordt deels verklaard door het tegendraadse karakter van Bolsonaro. Maar vooral ook door zijn wens om de Braziliaanse economie zo weinig mogelijk in de weg te leggen.
Gezegend met natuur, vervloekt met politici
Brazilië is gezegend met enorme natuurlijke hulpbronnen, zoals grote reserves steenkool en olie. Maar aan de andere kant is Brazilië vervloekt met heel slechte politici. Voormalig president Luiz Inacio Lula da Silva draaide enkele jaren na zijn aftreden even de cel in voor betrokkenheid bij een corruptiezaak.
En zijn opvolgster Dilma Rousseff werd in 2016 afgezet toen bekend werd dat ze ongeoorloofd overheidsgeld had overgeheveld tussen ministeries. Na het vertrek van Rousseff ging in het bedrijfsleven een zucht van verlichting op. Onder haar leiderschap, belandde het land in een heel diepe recessie. Zowel in 2015 als 2016 kromp de Braziliaanse economie met meer dan 3%.
Enorme werkloosheid
Het economisch herstel maakt sindsdien weinig indruk. Door de economische malaise is het aantal werklozen sinds 2012 bijna verdubbeld tot ruim 13 miljoen Brazilianen. Een kleine afname vorig jaar, is vooral te danken aan de keuze van Bolsonaro om het economisch beleid over te laten aan specialisten, zoals zakenlieden en economen.
Zelf heeft hij tijdens zijn verkiezingscampagne al toegegeven dat hij nauwelijks verstand heeft van economische zaken. Maar zelfs Bolsonaro weet dat een nieuwe recessie onvermijdelijk is als je het publieke leven grotendeels platlegt. En dat is iets wat Brazilië na de afgelopen jaren niet kan gebruiken.
Onmogelijke keuze
Inmiddels ziet zelfs Captain Corona in dat de gevolgen van het alternatief – de virusuitbraak de vrije loop laten – nog veel rampzaliger is. Gisteren stelde hij dan ook zijn visie bij. Bolsonaro noemde corona ‘een van de grootste uitdagingen van onze generatie’. Op de valutamarkt hebben handelaren al een voorschot genomen op een nieuwe klap voor de kwetsbare Braziliaanse economie.
Inmiddels krijg je minder dan $0,19 voor een real. Eind 2019 was dat nog bijna $0,25 en acht jaar geleden zelfs meer dan $0,50. Is er nog hoop voor real? Voorzitter van de Centrale Bank, Roberto Campos Neto is gelukkig een heel slimme man die de ernst van de situatie inziet. Hij heeft voldoende ruimte voor nieuwe maatregelen, zoals het opstarten van een opkoopprogramma voor Braziliaanse obligaties. Ondanks de domme koers van Bolsonaro, is het te vroeg om de real nu al definitief af te schrijven.
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/column/10886562/captain-corona-en-de-klap-voor-braziliaanse-economie]Captain Corona en de klap voor Braziliaanse economie[/url]