Shutterstock

Opinie Joost Derks

Brexit-achtbaan nadert einde. En dan?

17 Oktober 2019 - Joost Derks

De Britse premier Boris Johnson bereikte donderdagochtend 17 oktober een brexit-akkoord met de Europese Unie. Lukt het hem echter ook om dat akkoord zaterdag 19 oktober door het Lagerhuis te loodsen? Als het zover komt, wordt het pond een van de grote winnaars.

Kent u Richard Rodriguez? Dat is de wereldkampioen achtbaanrijden. Ooit reed hij 112 dagen achter elkaar in de achtbaan 'The Big One'. Zo legde hij in bijna 3 maanden tijd meer dan 32.000 kilometer af en bereikte hij een topsnelheid van 136 kilometer per uur. De rit van het Britse pond begon 4 jaar geleden, toen de koers langzaam opliep tot ruim €1,42 in de aanloop naar de brexit-perikelen. Via een serie onverwachte bochten en loopings volgde een daling van 25% tot slechts €1,06 eerder dit jaar. Het einde van die achtbaan is nu in zicht. Wat gebeurt er als het straks weer 'business as usual' wordt voor het pond?

De laatste hindernis
Voor het zover is, moet Johnson nog 1 horde nemen. Het Britse Lagerhuis komt zaterdag 19 oktober bij elkaar om te stemmen over het akkoord dat Johnson gesloten heeft met de Europese Unie. De Noord-Ierse DUP-partij heeft al aangekondigd dat ze niet achter het plan staan. Zonder die partij heeft Johnson wel een akkoord met de Europese Unie, maar geen meerderheid in het Lagerhuis. Dat is precies de horde waar Theresa May deze zomer op sneuvelde. Johnson moet dus nog even alles uit de kast halen om de DUP achter zich te krijgen en zo toch de brexit-deadline van 31 oktober te halen.

De Britse economie slaakt ongetwijfeld een zucht van opluchting als het vertrek uit de Europese Unie (in ieder geval op papier) afgerond is. In het tweede kwartaal tekende zich nog een krimp van 0,2% af, terwijl het land volgens de Britse KvK afstevent op een groei van minder dan 1% in 2020. Deze zeer matige groeivooruitzichten worden met name veroorzaakt door het feit dat het consumenten- en bedrijfsvertrouwen is weggesijpeld als gevolg van onduidelijkheid over de politieke toekomst. Als consumenten en bedrijven weten waar ze aan toe zijn, neemt het vertrouwen weer toe en gaan de groeiprognoses na enkele jaren van dalingen eindelijk weer omhoog.

Snel naar Londen
Gebruikelijk krijgt een munt wind in de rug als de economische groei van een land accelereert. Een andere steun in de rug is het stilvallen van de kapitaaluitstroom. Uit een rondgang van consultancyfirma Devere Group kwam naar voren dat meer dan 60% van de ondervraagden bezig is om kapitaal naar het buitenland over te hevelen uit vrees voor een no-deal-brexit. Het pond is dan ook een van de grote winnaars bij een eventueel akkoord. Alhoewel het natuurlijk gevaarlijk is om nu in de nog rijdende achtbaan te stappen. Wie overweegt om een weekendje naar Londen te reizen, zou daar misschien niet te lang mee moeten wachten.

Joost Derks

Joost Derks is valutaspecialist bij iBanFirst. Hij heeft ruim twintig jaar ervaring in de valutawereld. Deze column geeft zijn persoonlijke mening weer en is niet bedoeld als professioneel (beleggings)advies.

Opinie Joost Derks

Hier komt een negatieve spaarrente snel dichterbij

Opinie Joost Derks

Maakt het VK dezelfde fout als in 2022?

Opinie Joost Derks

Is Europa zo slim Chinees voorbeeld te volgen?

Opinie Joost Derks

Brazilië als schrikbeeld voor centrale bankiers

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden