Shutterstock

Opinie Joost Derks

Is pond grootste slachtoffer van brexit-spel?

25 Juni 2019 - Joost Derks

Boris Johnson is de topfavoriet om Theresa May op te volgen als de premier van Groot-Brittannië. De kans is groot dat het brexit-spel komend najaar weer keihard gespeeld wordt, met het Britse pond in de slachtofferrol.

De afvalrace in de strijd om de opvolging van oud-premier May is in volle gang. Echter, het totale aantal kandidaten voor het voorzitterschap van de Conservatieve Partij is in 1 week tijd teruggebracht van 10 naar 2. Voor die schifting hadden de 313 Lagerhuisleden van de Conservatieve Partij maar liefst 4 stemrondes nodig.

De strijd gaat nu tussen Boris Johnson en Jeremy Hunt. Op korte termijn mogen de 160.000 leden van de partij hun stem uitbrengen en vervolgens wordt rond 22 juli bekend wie het land uit de Europese Unie mag leiden. Dit laatste is makkelijker gezegd dan gedaan, zoals blijkt uit het gestuntel van May over de afgelopen jaren.

De favoriet
Johnson is de torenhoge favoriet in de strijd. Dat voorspelt echter weinig goeds voor het Britse pond, want hij staat bekend als een uitgesproken voorstander van de brexit. Al voor de race liet Johnson optekenen dat hij desnoods zonder akkoord op 31 oktober uit de Europese Unie stapt. Een van de weinig positieve dingen die je kunt zeggen over het bewind van May, is dat ze een 'no deal'-rampscenario heeft voorkomen.

Als Johnson daadwerkelijk kiest voor een chaotische brexit, dan gaan de grenzen dicht en komt het vrije verkeer van mensen en goederen stil te liggen. De Bank of England heeft al becijferd dat het pond dan met 25% kan dalen. Echter, ook als hij een chaotische brexit vermijdt, dan gaat het pond onder zijn bewind een wilde rit tegemoet. Hij kiest namelijk vaker voor de confrontatie dan dat hij op zoek gaat naar overeenstemming. Zijn eerste tegenstander wordt waarschijnlijk de Europese Unie, waarmee hij tot een nieuw akkoord wil komen.

De Europese vertegenwoordigers laten echter geen kans onbenut om te benadrukken dat er al afspraken zijn en dat daar niet aan gesleuteld kan worden. De vraag is trouwens of ook dat wel nodig is, want eerder dit jaar stemde Johnson al in met het akkoord. Zijn onvoorspelbare karakter gaat ongetwijfeld zorgen voor de nodige verrassingen (en dus koersschokken van het pond).

Onzekere rit voor het pond
Natuurlijk staat het nog niet vast dat Johnson de premier wordt. Het zou immers niet de eerste keer zijn dat de underdog er met de zege vandoor gaat; denk bijvoorbeeld aan de onverwachte verkiezingszege van Donald Trump bij de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Meteen daarna kreeg de dollar een fikse tik. Het Britse pond zou echter juist een boost krijgen bij een verrassende verkiezingsuitslag, gezien een chaotische brexit dan verder weg lijkt.

Wanneer je zaken doet in Groot-Brittannië, dan zijn valutaschommelingen natuurlijk niets nieuws. Alhoewel de wisselkoers tussen het pond en de euro bijna op hetzelfde niveau staat als vorig jaar, waren schommelingen van 5% binnen enkele weken geen uitzondering. In juli weten we of dat in de toekomst zo blijft, of dat na een paar woelige jaren de rust eindelijk terugkeert.

Joost Derks

Joost Derks is valutaspecialist bij iBanFirst. Hij heeft ruim twintig jaar ervaring in de valutawereld. Deze column geeft zijn persoonlijke mening weer en is niet bedoeld als professioneel (beleggings)advies.

Opinie Joost Derks

Hier komt een negatieve spaarrente snel dichterbij

Opinie Joost Derks

Maakt het VK dezelfde fout als in 2022?

Opinie Joost Derks

Is Europa zo slim Chinees voorbeeld te volgen?

Opinie Joost Derks

Brazilië als schrikbeeld voor centrale bankiers

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden