Shutterstock

Opinie Joost Derks

Ontspoort de brexit-trein nu echt?

1 Februari 2019 - Joost Derks - 4 reacties

De Britse premier Theresa May heeft dinsdagavond 29 januari groen licht gekregen om een nieuwe poging te wagen om het akkoord open te breken. Het Britse pond kreeg een flinke tik, want het laat zich uittekenen dat May in Europa van een koude kermis thuiskomt.

Na een serie pijnlijke nederlagen, heeft May nu eindelijk een kleine zege geboekt. Met een meerderheid van 16 stemmen heeft het Lagerhuis een voorstel gesteund dat de weg opent om alternatieve afspraken te maken over de Ierse grenskwestie. Bij coalitiepartner DUP en voorstanders van een harde brexit is er veel weerstand tegen de huidige oplossing. Daarbij blijft de grens van Noord-Ierland open en zal een achtervangnet in de Ierse Zee het land in zekere zin in tweeën snijden.

Overwinning zonder glans
Het is echter nog maar de vraag of May blij moet zijn met de overwinning. Ze moet nu opnieuw aan de slag met Europese onderhandelaars om het akkoord aan te passen. Zowel Donald Tusk, de voorzitter van de Europese Raad, als de Franse president Emmanuel Macron hebben al benadrukt dat Groot-Brittannië het moet doen met het akkoord dat er ligt.

Dat akkoord werd 2 weken geleden nog weggestemd in het Lagerhuis: 432 stemmen tegen en 202 stemmen voor. Tusk voegde aan zijn weigering om opnieuw te onderhandelen overigens wel toe dat de Europese Unie (EU) openstaat voor een uitstel van de brexit. Volgens de planning moet die nu 29 maart 2019 plaatsvinden.

Geen uitstel
May wil niets weten van een uitstel. Daarin wordt ze deels gesteund door het Lagerhuis. In een andere stemronde werd een amendement (dat het parlement de mogelijkheid gaf om de brexit uit te stellen) met een kleine minderheid weggestemd. In zekere zin heeft May dus de vrije hand om te zoeken naar een oplossing. Toch voelt ze wel enige druk van haar eigen parlement. Een voorstel dat de regering oproept niet zonder akkoord uit de EU te stappen, werd door meer dan de helft van de parlementariërs gesteund.

De vraag is of May sterk genoeg staat om de EU te verleiden tot nieuwe onderhandelingen. De valutamarkt lijkt het antwoord te weten. Het Britse pond is dinsdag met 1% gedaald, ten opzichte van de euro. Dit naarmate duidelijker werd er geen uitstel komt. Dat de munt niet in een vrije val is gekomen, is te danken aan de belofte van May dat ze Europa niet zonder akkoord de rug toekeert. De tijd begint nu echter wel te dringen.

Joost Derks

Joost Derks is valutaspecialist bij iBanFirst. Hij heeft ruim twintig jaar ervaring in de valutawereld. Deze column geeft zijn persoonlijke mening weer en is niet bedoeld als professioneel (beleggings)advies.
Reacties
4 reacties
hans 1 Februari 2019
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/column/10881196/ontspoort-de-brexit-trein-nu-echt]Ontspoort de brexit-trein nu echt?[/url]
Goedkopere munt geeft een betere concurentie-positie.
Betere concurentie-positie geeft werkgelegenheid en sociale rust.
Sociale rust zorgt voor een positief klimaat voor de regering.

Win win win.

En die Ierse kwestie? Wanneer die kwestie zo belangrijk voor Ierland is, stapt zij toch met Gr Britanie uit de EU ? Is toch al haar grootste afzetmarkt.

Aan de EU om dan maar weer haar problemen op te lossen.
Abonnee
nn 4 Februari 2019
Goedkope munt geeft inflatie.
Inflatie kijk naar Venezuela kan uit de hand lopen.
Kjol 4 Februari 2019
Dit is nog maar kinderspel, de echte financiele crisis is in aantocht, de engelse kwestie is daarbij vergeleken een zacht briesje.
bas 5 Februari 2019
Dit is het begin van het eind van de E.U.,De Engelsen willen weg dus laat ze gaan.De E.U. is bang voor de toekomst,dit is vast niet het laatste land dat opstapt.Ook Rutte en co[marionetten van Brussel dus] maken zich er schuldig aan door alles te pas en te onpas op Europese regels te schuiven,de mensen pikken dat niet meer;Dus ze wakkeren zelf de onrust aan,net als in de rest van Europa.
U kunt niet meer reageren.

Wat zijn de actuele noteringen?

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Podcast Valuta met Joost Derks

Donald Trump jaagt de rentes en de dollar op

Opinie Joost Derks

Vooral veel verdeeldheid achter Brics-valutaplan

Opinie Joost Derks

Japanse Yen kan weleens flink gaan bewegen

Podcast Valuta met Joost Derks

Eurozone neemt voortouw met renteverlagingen

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden