Een reductie van 40% in de methaanuitstoot is mogelijk voor de Ierse rundvleesproductie. Dit meldt vleesverwerker ABP in samenwerking met Teagasc en ICBF. Het is voor het eerst dat Ierse bedrijven doelen beloven ten goede van duurzaamheid en CO2-reductie.
Door juiste genen door te fokken, kan de zogenaamde 'voederconversie ratio' worden verbeterd. Dit zorgt ervoor dat rundvee sneller groeit, maar op een jongere leeftijd. Hierdoor kunnen dieren eerder naar de slachterij. Dit realiseert een grote reductie in de methaanemissie op het bedrijf. De onderzoekers spreken van een reductie van 40%.
Het heeft uiteraard veel voordelen voor het milieu, maar de tactiek is ook goed voor de de Ierse rundvleesproductie, zo vertelt het ABP. Het levert de vleesveehouder ook een winst op van gemiddeld €200 per dier, zo kwam uit het rapport naar voren.
Een reëel doel
Dean Holroyd, directeur Technisch en Duurzaam bij ABP Food Group: "We werken al meer dan 6 jaar samen met Teagasc en ICBF, om de productie van rundvlees duurzamer te maken. Deze cijfers laten zien wat allemaal mogelijk is op een Iers vleesveebedrijf."
De zogenaamde 'Science Based Targets initiative (SBTi)' bekijkt nu of de doelen in het land ook in lijn zijn met de doelen in het Klimaatakkoord van Parijs.
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.