Shutterstock

Nieuws Rechtszaak

Voor 8 boze Cono-boeren is de maat vol

27 September 2019 - Wouter Baan - 9 reacties

Een groep van 8 melkveehouders van Cono Kaasmakers stapt naar de rechter. Die boeren vinden dat veel arbeidsintensieve en kostprijsverhogende maatregelen, zonder inspraak van hogerhand worden, opgelegd. Daar staat volgens deze boeren ook geen reële melkprijs tegenover. Wim Betten, de directeur van Cono, betreurt de stap.

De groep van 8, die zichzelf de kritische Cono-boeren noemt, stapt naar rechter om te toetsen of de maatregelen, zoals de VLOG-verplichting, wel rechtvaardig zijn opgelegd. Hoewel Cono Kaasmakers in eigendom van de leden is, zeggen de melkveehouders geen inspraak te hebben. "We zijn nu geen baas meer in eigen stal", zo is het bezwaar. In het proces worden ze bijgestaan door advocaat Dinant te Biesebeek van het gelijknamige advocatenkantoor uit Zwolle.

Doorgeslagen duurzaamheidsdrang
Een melkveehouder die tot de groep behoort, laat weten dat voor hem de maat vol is. Telkens worden er volgens hem nieuwe duurzaamheidsregels bedacht onder het mom van marktvraag (zoals de VLOG-voerverplichting die in 2020 ingaat). "Wel of geen VLOG-voer is in de melk niet te traceren, waarom zouden we ons dan aan deze verplichting moeten houden?"

De vrees is dat de eisen (die nu nog worden beloond met toeslagen) op termijn als basis gaan fungeren in de melkprijs. "Ik acht het reëel dat de bonussen in te toekomst boetes worden, terwijl de melkprijs nu al niet kostendekkend is. Dit terwijl veel van deze maatregelen, die voortvloeien uit het programma Caring Dairy ++, voor een individuele melkveehouder niet op te volgen zijn."

Angst dat bonussen kortingen worden, is niet terecht

- Wim Betten

Vertrekken bij Cono is voor de melkveehouder niet aan de orde, mede omdat bij andere zuivelfabrieken nauwelijks leveringsruimte is. De melkveehouders signaleren bovendien de doorgeslagen duurzaamheidsdrang niet alleen bij Cono, maar ook bij andere verwerkers. "Vroeger was de Nederlandse landbouw kampioen in kostprijsbeheersing, maar we moeten oppassen dat we onszelf niet de markt uitprijzen."

'We stimuleren, we verplichten niet'
Betten zegt de rechtsgang te betreuren. "Het conflict speelt al een tijdje, maar we zijn er helaas niet samen uitgekomen. We hebben 'mediation' aangeboden, maar dat is afgewezen." Volgens de directeur zet Cono in op duurzaamheid, dierwelzijn en non-GMO, omdat de markt daarom vraagt. "Uiteraard stimuleren wij onze leden tot deelname, maar verplicht is het niet", verzekert Betten. "Het merendeel van de 450 Cono-boeren begrijpt dit en doet mee."

De angst dat bonussen in de toekomst kortingen worden, is volgens hem niet terecht. "Op dit moment is dat niet aan de orde." Wel kan het zijn dat melkveehouders die niet meedoen aan de vlogvoer-verplichting mogelijk een eigen bijdrage moeten leveren, omdat melk separaat moet worden opgehaald. De kritiek dat de melkprijs van Cono te laag zou zijn, vindt Betten niet terecht. "Relatief gezien doen wij het goed en dat is dankzij onze onderscheidende kazen."

Kans van slagen? 
De dagvaarding doet Te Biesebeek eind oktober de deur uit. De advocaat schat in het dat de procedure zomaar 1 tot 2 jaar kan duren. Hij denkt dat de melkveehouders een goede kans hebben om het gelijk van de rechter te krijgen. Betten denk op zijn beurt dat Cono op basis van de statuten, leveringsvoorwaarden en het huishoudelijk regelement niets te verwijten valt.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Wouter Baan

Wouter Baan is hoofdredacteur van Boerenbusiness. Hij richt zich daarnaast op zuivel, varkens en vleesmarkten. Ook volgt hij de (bedrijfs)ontwikkelingen binnen de agribusiness en interviewt hij CEO’s en beleidsmakers.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
9 reacties
Ton Westgeest 27 September 2019
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/melk/artikel/10884141/voor-8-boze-cono-boeren-is-de-maat-vol]Voor 8 boze Cono-boeren is de maat vol[/url]
Dat is toch heel sneu, dat het nu bij de rechter uitgevochten moet worden.....
Het is het oude liedje, de bestuurders willen macht maar geen verantwoording. Ze willen geen financiële consequenties voor zich zelf. Ze zijn met pensioen gegaan met een dikke zak geld en de boeren bekijken het maar lekker.
De Cono is de duurzaamheids- wedstrijd begonnen en de rest moest wel mee uit concurrentie overweging.

"Het merendeel van de 450 Cono-boeren begrijpt dit en doet mee."

Het merendeel durft geen nee te zeggen, dat is heel iets anders, want waar moet je dan leveren?
De duurzaamheids- gekte heeft overal toegeslagen en de prijs is overal slecht..... vooral met al die regels die allemaal tijd en geld kosten!
Ondernemen kan je het allang niet meer noemen want de fabriek is de baas op de boerderij, en het plezier van het boeren is totaal verdwenen!!!
Janny Buter-Twint 27 September 2019
De Cono prijst de boeren bij de consument , maar ondertussen, wat de consument niet weet, hebben we niks te vertellen daar.
De prijs is beneden peil , en die Beemsterkaas wordt duur betaald
Ik ben trots op de Beemster, geboren en getogen, laten we dat zo houden.
En laat de Cono zorgen dat de boeren hun trots behouden.
Robert Geertman 27 September 2019
Het is inderdaad sneu dat er veel geld vanuit de Coöperatie naar advocaten gaan. Veel boeren hebben niet door dat voor het produceren van een product ook een afnemer nodig is. Zei leveren aan de Coöperatie, eisen een goede melkprijs , geen regeltjes en verder zoekt de Coöperatie het maar uit.
Bert 27 September 2019
Het is niet meer van deze tijd als je denkt ,ik produceer melk op MIJN manier en de cooperatie MOET het tegen een goede prijs ophalen .
Tijden zijn veranderd en diegenen die zich het meest flexibel opsteld houdt het het langste vol in de strijd om zijn product in het winkelschap te krijgen ,want daar draait het om .
Het is wel zo dat alle duurzaamheidregels steeds meer inspanningen vragen.
Ton Westgeest 27 September 2019
Dus Bert jij vindt het niet meer van deze tijd om te denken "de coöperatie is van de boeren".
Jij vindt het meer bij deze tijd passen dat "de boeren allemaal in dienst zijn van de coöperatie?"
Ja dan wordt het een heel ander verhaal......
Bert 28 September 2019
Cooperatie betekent samenwerken om je product beter te verwaarden ,dus ook inspanningen leveren die verder liggen dan eigen erf ,of niet tastbaar zijn zoals verplicht vlog voer.
Ik denk dat er veel boeren graag aan cono zouden willen leveren ze betalen de hoogste melkprijs , maar ze nemen geen leden meer aan
peter 28 September 2019
Beste Bert als ik (collega melkveehouders) vraag vinden ze het wel genoeg met alle dwang aan regels van RFC!
Te noemen:

-strengere vriespunt norm
-strengere bototzuurnorm na 50jaar +-geen boete nu bij 2 keer boete -Kalf ok
-Kringloopwijzer verplicht bedrijfsgegevens gratis afgeven om te misbruiken
-koekompast een heel boekwerk aan regels verplicht invullen voor weer extra personeel bij RFC te voorzien van werk en wij weer gratis informatie over ons bedrijf afgeven welke weer tegen ons wordt gebruikt in nog strengere regels en het uit faseren van bepaalde leden!
-weidegang bij het ene lid geld wegnemen en het ander lid geven
-focus planet bij het ene lid geld nemen en het ander lid geven oftewel leden TEGEN elkaar uitspelen.
etc, etc,etc.......

Veel boeren zijn het MOE steeds meer VERPLICHTINGEN en steeds minder melkgeld contant uitbetaald. Melkprijs van 40jaar geleden!!

Veel leden durven ook niets meer te zeggen ze worden namelijk mond dood gemaakt door ledenraad.

of hun eigen leden worden verwezen om te stoppen! Hierdoor kunnen de rest van de leden volgen jaar de beurs weer trekken om de obligaties van de stoppers op te kopen en het vermogen aan te vullen RFC!!

De Ledenraad mag zich diep schamen hoe ze eigen leden zo tegen elkaar zetten!!!

Ton Westgeest 28 September 2019
Bert ik ben het eens met de stelling dat je iets extra's MAG doen voor je coöperatie.

Vind jij workshop's, actieplannen invullen,duurzaamheid-monitor invullen, kringloop kompas invullen, koe kompas invullen met de veearts, indicatorenlijst invullen, biestboekhouding, PBB invullen, DDD invullen, BGP invullen, kalversterfte doorgeven, Rendac doorgeven, Qlip controles op alle fronten ook wat ze geen m... aangaat, water controles, veearts controles, weidegang, koeborstels in de stal en hoeveel....,verplicht VLOG voer, en voer wat je niet meer mag voeren, en dan heb ik waarschijnlijk nog niet overal aan gedacht. Wel allemaal tastbaar??

Ja coöperaties werden door de boeren opgezet om met elkaar de producten beter te kunnen verwaarden, maar het was niet de bedoeling om er een communistisch bolwerk van te maken....
Met Hoofdbureau dat elk jaar weer nieuwe regeltjes oplegt en met geld van de boeren maar doet wat ze wil(FC). Met Stasi (Qlip) incluis. Dat was volgens mij niet de bedoeling.....

En dat ze geen leden meer aannemen geeft niet, want ik ben al lid. En denk niet dat ik het niet goed meen met mijn coöperatie hoor maar ik ben bijna in elkaar geslagen na een vergadering, omdat ik mijn mond had opengedaan. Dus daar kwam ik niet meer.
Ton Westgeest 14 Oktober 2019
Het verschil in melkprijs zou bij de Cono veel meer moeten zijn.

Nee want we kijken naar de andere fabrieken, wat die uitbetalen. Lekker is dat!
Dus kijk je niet wat je zelf verdient met de melk maar je kijkt naar een bijna failliet FC en een A-Ware die bezig is om met alle investeringen zijn hoofd boven water te houden...
Dit is niet reëel, naar je leden /boeren toe.

Zonder alle gekkigheden als: workshop's, actieplannen invullen,duurzaamheid-monitor invullen, kringloop kompas invullen, koe kompas invullen met de veearts, indicatorenlijst invullen, biestboekhouding, PBB invullen, DDD invullen, BGP invullen, kalversterfte doorgeven, Rendac doorgeven, Qlip controles op alle fronten ook wat ze geen m... aangaat, water controles, veearts controles, weidegang, koeborstels in de stal en hoeveel....,verplicht VLOG voer, en voer wat je niet meer mag voeren, zouden ze al zo maar 5 eurocent meer kunnen betalen!
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele melkprijzen?

Bekijk en vergelijk het
in de Melkprijsvergelijker

Analyse Melk

Hoe het hoge krediet van Cono verwaterde

Nieuws Melk

Cono verhoogt toeslag en verlaagt drempels

Nieuws melk

Groep Cono-leden in gesprek over overstap

Analyse melk

Cono laat melkprijs over augustus iets extra stijgen

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden