Hivaka / Shutterstock.com

Analyse melk

Cono laat melkprijs over augustus iets extra stijgen

13 September 2024 - Klaas van der Horst

Cono Kaasmakers heeft de melkprijs over augustus iets meer laten stijgen dan het gemiddelde van de Nederlandse verwerkers over de voorbije maand. Voor de lopende maand ligt de lat evenwel hoger.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Over augustus verhoogde Cono de melkprijs met €1,40 per 100 kilo. Dat is 17 cent meer dan de gemiddelde melkprijsverhoging over deze maand. De verhoging kwam weer iets meer tot stand over het eiwit dan over het vet, zo blijkt.

Cono Kaasmakers meldt zelf gemiddeld €51,86 per 100 kilo melk uit te betalen. Dat is €3,76 meer dan de kale melkprijs uit de melkprijsvergelijker, maar ook 74 cent minder dan wat er bij standaard vet- en eiwitgehalten te behalen is. In de zomer liggen de vet- en eiwitgehalte doorgaans echter iets lager dan normaal. Dat heeft dus invloed, maar ook niet alle leden scoren alle te behalen Caring Dairypunten en halen alle duurzaamheidseisen.

Opvallend is dat Cono qua melkprijs de laatste maanden vaak gelijk op gaat met Lactalis Leerdammer, behalve voor het onderdeel Caring Dairy. Daarin scoort Cono een duidelijke plus, laat de Boerenbusiness Melkprijsvergelijker zien. Zowel Cono als Lactalis zijn fabrikanten van merkkaas die, nu de foliekaasprijzen hard omhoog gaan, alle zeilen moeten bijzetten om het tempo daarvan bij te houden. De prijzen van natuur- en merkkaas bewegen langzamer mee omhoog in de markt, maar kunnen vervolgens ook weer langer hoog blijven.

Leerdammer pluste de melkprijs voor september alvast met €1,82 per 100 kilo. Dat is net iets onder het lopende maandgemiddelde van €1,88 per 100 kilo. Over zo'n drie weken wordt duidelijk wat Cono doet.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden