Shutterstock

Achtergrond Afrikaanse varkenspest

Waarom China veel minder weipoeder nodig heeft

2 Augustus 2019 - Wouter Baan

In de afgelopen jaren was weipoeder voor China de grootste importcommodity (wat betreft zuivel), maar dit jaar is ineens flink minder product nodig. De oorzaak? China kampt met Afrikaanse varkenspest. 

Weipoeder is een belangrijke grondstof in Chinese diervoeders. Door de uitbraken van Afrikaanse varkenspest is het aantal varkens echter flink gedecimeerd. In juni telde China zo'n 25% minder varkens dan dezelfde maand in 2018, zo blijkt uit Chinese statistieken. Dat zijn ongekend grote aantallen op een varkensstapel van circa 500 miljoen dieren. Rabobank verwacht bovendien dat de krimp oploopt tot 40%.

Nederlandse export geraakt
Deze afname heeft grote gevolgen voor de Chinese import van weipoeder. Over de afgelopen maand importeerde China 40% minder weipoeder dan dezelfde maand in 2018. In het eerste half jaar van 2019 importeerde het land 208.000 ton, wat bijna 30% minder was dan in dezelfde periode vorig jaar.

Weipoeder is van oudsher een van de grootste importstromen (op gebied van zuivel) die China kent. Na de Verenigde Staten en Frankrijk, is Nederland de grootste leverancier van weipoeder in China. In 2018 werd bijna 50.000 ton Nederlandse weipoeder in China afgezet. In de eerste 6 maanden van dit jaar lag de afzet echter 10% achter op dezelfde periode in 2018. De Amerikaanse export van weipoeder wordt het hardst geraakt, maar dat heeft waarschijnlijk ook te maken met de handelsoorlog.

Prijs weipoeder onderuit
De prijzen van Nederlandse weipoeder worden stevig geraakt door de vraaguitval in China. De notering van ZuivelNL is inmiddels gedaald naar €600 per ton, terwijl de notering aan het begin van dit jaar nog €860 per ton noteerde. Bij de presentatie van de halfjaarcijfers benadrukte Hein Schumacher, de CEO van FrieslandCampina, dat de afzet in China last heeft van de gevolgen van Afrikaanse varkenspest.

Wel meer melkpoeder en kaas
Overigens is de lage Chinese import van weipoeder wel een uitzondering op de regel. Zo importeerde China in de eerste helft van 2019 fors meer volle en magere melkpoeder, al is Europa wat dit product betreft relatief gezien een bescheiden leverancier. Het gros hiervan wordt geleverd door Nieuw-Zeeland en Australië.

Ook importeerde China meer kaas, boter en vloeibare zuivel. Hier plukken de Europese zuivelexporteurs wel de vruchten van. Bovendien zijn de verwachtingen voor de tweede helft van dit jaar positief, ondanks dat de melkproductie in China voor het eerst in 4 jaar tijd weer groeicijfers laat zien. 

Babymelkpoeder
Voor Nederland is babymelkpoeder het grootste afzetproduct naar China. De Chinese import hiervan steeg in de eerste 6 maanden van dit jaar met bijna 15% tot 170.000 ton. Het aandeel Nederlands product bedroeg 52.618 ton. Daarmee is Nederland verreweg de grootste leverancier, al bleef het Nederlandse afzetvolume nagenoeg gelijk aan vorig jaar. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Wouter Baan

Wouter Baan is hoofdredacteur van Boerenbusiness. Hij richt zich daarnaast op zuivel, varkens en vleesmarkten. Ook volgt hij de (bedrijfs)ontwikkelingen binnen de agribusiness en interviewt hij CEO’s en beleidsmakers.
Regenradar
Powered by Agroweer

Nieuws melk

Oceanië en VS signaleren zuiveldumping Canada

Nieuws melk

Duitse zuivelsector positief over markt, ondanks MKZ

Nieuws melk

Zuivelhandelaar Hoogwegt is weer stuk winstgevender

Nieuws melk

Zuivelwelvaart gaat aan Nederlandse boer voorbij

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden