Shutterstock

Nieuws Fosfaat

Fosfaatproductie 12 miljoen kilo onder plafond

15 Februari 2019 - Redactie Boerenbusiness - 9 reacties

De fosfaatproductie uit dierlijke mest in Nederland is in 2018 verder gedaald, zo tonen voorlopige cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De productie kwam over 2018 uit op 160,7 miljoen kilo, een daling van 5% ten opzichte van 2017. Daarmee blijft de productie ruim 12 miljoen kilo onder het fosfaatplafond.

Het Centraal Bureau voor de Statistiek berekende daarnaast ook de stikstofuitscheiding en in deze cijfers is eveneens een daling te zien. Met een resultaat van 506,1 miljoen kilo komt dit cijfer net boven het plafond voor stikstof (504,4 miljoen kilo) uit.

De fosfaatproductie vanuit de melkveehouderijsector blijft 9% onder het sectorplafond voor fosfaat (77,4 miljoen kilo). Daarmee laat de sector een daling zien van 9,2 miljoen kilo, vergeleken met 2017. De productie vanuit de vleesveehouderij laat een kleine stijging zien en komt uit op 11,2 miljoen kilo.

Daling in fosfor
Het fosfaatreductieplan heeft volgens het CBS tot een verlaging van het fosforgehalte in het mengvoer geleid. Het fosfaatgehalte daalde van 4,3 gram per kilo in 2016 naar 4,1 gram per kilo in 2018, wat een daling van ruim 4% is. Het fosforgehalte van gras en maïs lag in 2018 onder het niveau van de voorgaande jaren.

De fosfaatproductie uit dierlijke mest laat over 2018 een daling zien.

Uit de cijfers blijkt verder dat de stikstofuitscheiding in de melkveesector over 2018 is afgenomen. Dit ging van 303,5 miljoen kilo in 2017 naar 292,8 miljoen kilo in 2018, vooral door een verandering in het rantsoen van de koe. Door een gestegen voerverbruik en kleiner areaal snijmaïs zit er de laatste jaren (naar verhouding) meer gras en krachtvoer in het rantsoen. Deze elementen bevatten tot 3 keer meer stikstof dan snijmaïs, waardoor de stikstofuitscheiding per koe is gestegen.

Daarnaast is het stikstofgehalte van gras de laatste jaren toegenomen. "Hierdoor neemt de totale stikstofuitscheiding, ondanks verkleining van de veestapel, nauwelijks af", zo meldt het CBS. Tot slot berekende het CBS dat de melkproductie per melkkoe is toegenomen van ruim 8.300 kilo in 2016 tot 8.850 kilo in 2018.

Krimpende sector door fosfaatwet 
Het CBS meldt dat het fosfaatreductieplan en het fosfaatrechtenstelsel een behoorlijke krimp in de melkveestapel hebben bewerkstelligd. Tussen 2017 en 2018 nam het aantal melkkoeien met ruim 190.000 stuks af, een daling van 11%. Het aantal kalveren, pinken en vaarzen daalde in die periode met ruim 300.000, een daling van 25%.

Ook heeft de fosfaatwetgeving een effect gehad op het aantal stoppende boeren. De melkveebedrijven waren vanaf 2017 verplicht om melkkoeien en vrouwelijk jongvee af te voeren. In de periode daarna hebben 600 van de in totaal 16.000 melkveebedrijven kenbaar gemaakt de handdoek in de ring te gooien. 

Iets minder fosfaat uit varkenssector
De fosfaatproductie vanuit de varkenshouderij laat over 2018 een kleine daling zien, vooral als gevolg van een afname in het aantal vleesvarkens, zo meldt het CBS. De fosfaatproductie vanuit de varkenssector kwam in 2018 uit op 37,3 miljoen kilo.

Varkenshouders werden door het fosfaatreductieplan gestimuleerd om over te schakelen op voer met een lager fosforgehalte. Dat droeg volgens het CBS bij aan de daling van de fosfaatproductie in de varkenshouderij. "Mede door deze maatregelen is de productie de laatste jaren gedaald tot onder het fosfaatplafond van 39,7 miljoen kilo", zo meldt het statistiekbureau.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
9 reacties
René 15 Februari 2019
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/melk/artikel/10881352/fosfaatproductie-12-miljoen-kilo-onder-plafond]Fosfaatproductie 12 miljoen kilo onder plafond[/url]
Dat zijn dus 300.000 koeien ?
Pater 15 Februari 2019
Dus kunnen de gestolen productie ruimte gedeeltelijk terug gegeven worden i.p.v. aan zogenaamde knelgevallen gratis ruimte geven iedereen die ingeleverd heeft moet eerst terug krijgen wat afgepakt is
tem 15 Februari 2019
rundvee in de grafiek valt daar ook mestvee onder of komt die bij overige.
mores 15 Februari 2019
Met 65 % eiwit van eigen grond via meer gras en minder mais geeft een nog hoger stikstofoverschot en meer nitraat in het grondwater terwijl de melkveehouderij al sinds 2009 voldoet aan de nitraatnorm.
LTO en NZO hoe dom kun je zijn ?
Sjoerd 15 Februari 2019
Blijf het hoogst merkwaardig vinden. In de jaren dat we veel meer vee hielden was het alleen maar fosfaat wat de klok sloeg --> hoorde ik niemand over het stikstofplafond.... en nu hebben we allemaal vee afgeslacht, is er ineens een stikstofoverschot.... Dit is met boerenverstand niet meer te volgen.... Hoe kunnen we met veel minder vee ineens een stikstofoverschot hebben? Okay er zit wat meer eiwit in de kuil, maar ook in de voorgaande jaren hebben we wel eens een uitschieter gehad....

Bovendien vertrouw ik die landelijke rekenaars voor geen cent meer... Zie maar hoe PBL met biodiversiteit rekent en hoe Stichting AgriFacts PBL terecht heeft gewezen inzake vleesconsumptie en CO2 bespraring….


Nee Laat eerst AgriFacts de hele boel maar eens checken voor ik nog iets van die geitenbreiers geloof....
Abonnee
info 15 Februari 2019
Dat stikstof overschot kan snel worden herstelt, als er 20% meer mais mag worden verbouwt hebben we als boer dat al weer getekkelt maar dat zal wel weer te makkelijk gedacht zijn.
Abonnee
Kjol 16 Februari 2019
Ik heb het een tijdje geleden al genoemd, na het fosfaat 'probleem' bedenken ze wel weer het volgende, dit zal zo door blijven gaan.
Ga er maar vanuit dat ieder melkveebedrijf over tien jaar gemiddeld gehalveerd is ten opzichte van 2017.
MK 16 Februari 2019
Dus als de overheid een beetje recht door zee is (wat nooit voorkomt) geven ze de generieke korting weer terug. Want dat hoort nog steeds bij de afdeling afpersing.
Henk 18 Februari 2019
De koeien in China mogen niet in de wei! De vervuiling en verliezen zijn dan te groot! In Nederland (moeten) koeien in de wei, omdat sommige mensen dit mooi vinden! Dan teld het millieu niet, als het maar mooi is! Het hele beleid hangt van onzin aan elkaar. Hoe diep wil men zinken? Moet daar voor een hongersnood komen ?
Laten we met zijn allen het STAG steunen, zodat we met bijde benen op de grond blijven staan!
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele melkprijzen?

Bekijk en vergelijk het
in de Melkprijsvergelijker

Nieuws Stikstof

Stikstof en fosfaat boven aangescherpt plafond 2025

Nieuws Grond

Denemarken offert 10% landbouwgrond op voor bos

Analyse Melk

Ngo's voor krimp, maar jagen schaalvergroting aan

Achtergrond Stikstofstemming

Kissebissen en schuiven met bal over mestaanpak

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden