Shutterstock

Nieuws Stikstof

Stikstof en fosfaat boven aangescherpt plafond 2025

Woensdag 06:30 uur - Linda van Eekeres

De uitscheiding van stikstof in dierlijke mest lag vorig jaar niet 19 miljoen kilo onder het stikstofplafond van 2023 - zoals uit de voorlopige CBS-cijfers bleek in februari - maar 26 miljoen kilo. De stikstofuitscheiding bedroeg 464 miljoen kilo. Dat is nog altijd 5,5% boven het aangescherpte stikstofplafond van 440 miljoen kilo dat in 2025 gaat gelden.

De uitscheiding van stikstof uit dierlijke mest is vorig jaar met 2,3% gedaald ten opzichte van 2022, toen de uitscheiding 475 miljoen kilo was. 

Melkkoeien en jongvee scheidden 274 miljoen kilo stikstof uit, 1,7% meer dan in 2022. Volgens de voorlopige cijfers uit februari was dat 277 miljoen kilo. De stikstofuitscheiding van varkens en pluimvee daalde met 5,8% tot 134 miljoen kilo (volgens de voorlopige cijfers 138 miljoen kilo).

De totale uitscheiding van fosfaat in dierlijke mest zit in de definitieve cijfers 3 miljoen kilo onder het plafond van 2023 van 150,7 kilo en is daarmee ongeveer gelijk aan de cijfers die in februari werden gepubliceerd. Daarmee zit ook de fosfaatuitscheiding boven het plafond dat in 2025 gaat gelden (135 miljoen kilo).

De fosfaatproductie van de melkveesector bedroeg 76 miljoen kilo, dat was lager dan in 2002. Dit komt vooral door de samenstelling van het ruwvoer, meldt het CBS. Door weersomstandigheden was het stikstofgehalte van het kuilgras hoger en het fosforgehalte lager dan in 2022.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Linda van Eekeres

Linda van Eekeres is meeschrijvend eindredacteur. Zij focust zich vooral op macro-economische ontwikkelingen en de invloed van de politiek op de agrosector.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reageer op dit artikel

Om te reageren op dit artikel moet u ingelogd zijn.

Wat doen de actuele melkprijzen?

Bekijk en vergelijk het
in de Melkprijsvergelijker

Achtergrond Stikstofstemming

Aerius, errata en andere onzuivere data

Achtergrond Stikstofstemming

Kabinetskeuring en de persona's van Van der Wal

Achtergrond Stikstofstemming

Vreemde Haagse vogels en regeergrage ambtenaren

Achtergrond Stikstofstemming

De les van de trage vorming van de ministersploeg

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden