Een grote toekomstige bedreiging voor de melkveehouderij is methaanuitstoot. Hoewel de discussie over de schade van het gas nog in volle gang is, worden de melkveehouders al wel met doelstellingen geconfronteerd. In België ontdekten ze dat sturen op methaan ook goed is voor de melkveehouder.
Van een grassoort die de productie van methaan moet tegengaan tot verhandelbare emissierechten die gericht zijn op methaan. De sector worstelt met de methaanproductie en eisen die hieraan gesteld worden in het kader van het Klimaatakkoord. Uit Belgisch onderzoek blijkt nu dat de productie in Vlaanderen met 33% verminderd kan worden, zonder dat melkveehouders daar schade van ondervinden.
Economische voordelen?
Met behulp van Europees geld onderzocht het Instituut voor Landbouw-, Visserij- en Voedingsonderzoek (ILVO) hoe methaanuitstoot verminderd kan worden. "Want, het heeft snel een positief effect heeft op het klimaat." Dat is iets wat ook nog eens belangrijke economische voordelen oplevert.
De eerste winst wordt gehaald door de koeien zo jong mogelijk te laten kalveren, omdat de uitstoot toeneemt als de vaars ouder wordt. Gaat de leeftijd terug van 26 naar 24 maanden, dan is dit goed voor een winst van 13%. Bij een vervroeging van 28 naar 22 maanden gaat het zelfs om een afname van 33%. Gebeurt dit in de gehele Vlaamse veestapel, dan gaat het al gauw om een winst van 3,1%. Per vaars betekent het een besparing van €124.
Stap nummer 2 is om de melkproductie per koe te verhogen. Dit houdt in dat de methaanuitstoot toeneemt. Echter, wanneer dit wordt verdeeld over de extra liters melk, dan levert het onder de streep wel degelijk een besparing op. Zo levert een verhoging van 27 kilo naar 30 kilo een min op van 8,4%.
Wakkere melkveehouder
Een ander aandachtspunt is onder meer het verlagen van het gemiddelde vervangingspercentage, waardoor er minder jongvee gehouden hoeft te worden. Kortom: meer melk per koe, minder vervanging en een jongere afkalfleeftijd zijn goed voor 11,7% minder methaan per kilo melk. "Voor een wakkere melkveehouder levert werken aan een milieuvriendelijke productie dus ook nog aardig wat geld op", aldus de onderzoekers.
Als de samenstelling van het rantsoen wordt meegenomen (minder soja en meer bierbostel of koolzaadschroot, in combinatie met een middel dat de vorming van methaan remt), dan kan de winst op papier oplopen naar 34,5%. Het additief waar het ILVO naar verwijst, is dat van DSM. Echter, dat is nog niet op de markt.
De vraag is: wat kunnen het rantsoen en methaanremmend middel doen voor niet-lacterende koeien? Ook willen de Belgische onderzoekers nog verder gaan kijken naar de werking van bacteriën in de pens.
Te efficiënt zijn een nadeel
De denkwijzen zijn ook voor Nederlandse melkveehouders interessant; zeker wanneer de melkveehouders de productie willen handhaven zonder de klimaatdoelen te negeren. Ondertussen blijkt dat de opgave voor de sector in Nederland, die qua efficiënte hoog scoort in de Europese Unie, veel lastiger is dan voor een land waar nog verbeteringen plaats kunnen vinden.
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/melk/artikel/10879993/minder-gas-van-koeien-toch-extra-melk]Minder gas van koeien, toch extra melk[/url]