De Boerenbusiness Gewastour 2021 volgt dit jaar 10 percelen aardappelen van het ras Innovator verspreid over Nederland. Iedere week vragen we 1 aardappelteler naar het perceel, zijn keuzes en zijn visie. Deze week is dat Jacco van Liere uit Dronten (Flevoland). Hij teelt naast consumptie- ook pootaardappelen en geeft een interessante kijk op zijn strategie.
Van Liere Landbouw |
Locatie: Dronten Bedrijfsomvang: 500 hectare Oppervlakte gewastourperceel: 11 hectare Grondsoort: Zavel, 35% afslibbaar Teelt in hectares: 110 hectare wintertarwe 93 hectare consumptieaardappelen 87 hectare pootaardappelen 73 hectare winterpeen 62 hectare zaaiuien 45 hectare wintergerst 34 hectare tulpenland (verhuur) |
De aardappelen zitten in de grond, hoe staat het perceel ervoor? "De structuur op het perceel was prima, met het poten was het droog genoeg. We hebben besloten eerst alle consumptieaardappelen op het bedrijf te poten en daarna de pootaardappelen. Zeker met het oog op het koude weer dat er toen nog was. Het werd op een gegeven moment wel aan de late kant. Dus dan poot je door en wacht je niet op de perfecte omstandigheden. De aardappelen gingen er verder keurig in. We poten in 2 werkgangen, geboren uit de pootgoedteelt. De pootmachine heeft nooit last van mindere structuur en kan altijd even hard rijden, zo behouden we altijd dezelfde capaciteit. De potermaat op het Gewastourperceel is 45/50 en de pootafstand is 32 centimeter. Voor het aanaarden is het even wachten op droger weer, aangezien het niet lang meer duurt totdat ze boven staan."
Welke strategie gebruik je in de aardappelteelt?
"Ik gebruik relatief veel eigen pootgoed voor de consumptieaardappelen. Net als de pootaardappelen gaan deze de ethyleen bewaring in, zodat je de maximale knolzetting kan behalen. In de consumptieteelt is het belangrijk om voldoende knollen te hebben voor een maximale opbrengst. Een ras als Innovator heeft daar wel baat bij. Ik heb in het verleden behoorlijk wat beregend en daar heb ik de laatste jaren wel het een en ander geleerd. Lukt het om in het begin van het groeiseizoen voldoende loof op je aardappelruggen te krijgen, dan ben je in principe klaar. Eind juli moeten de planten zichzelf echt gaan redden, dan haal je de eindstreep wel."
Welke bewaarstrategie pas je toe met de consumptieaardappelen?
"Vaak heb je de filosofie van de helft contracteren en de helft vrij houden. Zo heb je de vaste lasten er vaak uit en kan je makkelijker speculeren. Op mijn bedrijf telen we alleen consumptieaardappelen op contract, elke kilo die wordt geteeld heeft vandaag een baas. De contractprijs geeft een vorm van zekerheid binnen het bedrijf, want de consumptieaardappelmarkt is gewoon een heel lastige markt voor de vrije teler. Je moet sterk in je schoenen staan en een kwestie van lange adem hebben om te slagen. Doordat we goed aardappelen kunnen bewaren en een dusdanige kwaliteit telen, kunnen wij ons goed aan het contract houden en hebben we weinig tegenvallers. Dat doet mij besluiten om op vaste prijs te telen."
"Je hebt heel weinig werking in de aardappelconsumptiemarkt, het tekort is altijd aan het eind van de rit. Bij producten als zaaiuien en winterpeen is dat anders. Op het moment dat er veel vraag is, gaat de prijs omhoog en bij consumptieaardappelen is die vraag er misschien pas op het einde. Daar moet je mee om kunnen gaan."
Dit is het eerste jaar dat je deelneemt aan de Gewastour, wat spreekt je het meeste aan?
"Wat ik wel heel leuk vind is dat je met verschillende collega's, verspreidt door heel Nederland gegevens met elkaar kan delen. Iedereen doet het op een andere manier. De teelt op bijvoorbeeld zandgrond is heel anders dan hier. Je hoort een andere mening, soms een andere kijk op bepaalde onderwerpen. Dat vind ik best wel interessant."
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.