Agrico

Interview Mark Zuidhof

'Enkel nog jaarcontracten met prijs bij fritesrassen'

2 Augustus 2024 - Jesse Torringa - 1 reactie

Zowel de teelt als verkoop van groeiseizoen 2023 was bijzonder en uitdagend voor pootgoedhandelshuis Agrico. De coöperatie kon aan de afgesproken volumecontracten voldoen (door het omzetten naar grovere maten), maar kon de extra vraag van de industrie niet geheel invullen. Hierdoor kon er nauwelijks geprofiteerd worden van de vrije markt prijs. Hier komt echter verandering in, zo verzekert Agrico-directeur Mark Zuidhof.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Hoe is het verkoopseizoen volgens u verlopen, gekeken naar de lagere pootgoedopbrengsten, de betaalbeschikbaarheid overzee en soms ook politieke spanningen?  
"De vraag vanuit de exportmarkt was redelijk rustig, met uitzondering van Egypte. Dit land vroeg grote volumes die uiteindelijk voornamelijk zijn ingevuld door Schots pootgoed. Door de schaarste in de pootgoedbeschikbaarheid gingen de prijzen fors omhoog. Hierdoor werd het pootgoed voor bepaalde bestemmingen te duur, waardoor er minder of helemaal niet geïmporteerd werd. De vraag binnen Europa was erg goed. De consumptiemarkt heeft het hele jaar op een goed niveau gestaan, waardoor er ook weer een gezonde vraag lag voor het nieuwe seizoen om pootgoed te kopen. Vooral de West-Europese industrie vroeg veel pootgoed. Helaas hebben we dit niet allemaal kunnen invullen, waardoor er ook wel rassen zijn geplant die minder optimaal zijn voor de verwerking tot fritesaardappelen." 

Vanwege de lagere pootgoedopbrengst kon er niet aan de volumecontracten worden voldaan. Hoe is dat probleem opgelost? 
"Agrico kon inderdaad niet voldoende volume leveren in de verkochte maten en klasses. Hierbij hebben de industrieën zich echter zeer flexibel opgesteld om grovere pootgoed af te nemen en ook andere klasses. Op deze wijze kon Agrico wel aan haar verplichtingen voldoen om het verkochte areaal dat geplant moest worden alsnog te leveren. Er was echter veel meer vraag in de markt naar industrierassen. Hier heeft Agrico afgelopen jaar te kort van kunnen profiteren, doordat er al een fors volume vast lag. "

Is dat ook de reden dat er niet voor hogere prijzen in de vrije markt pootgoed kon worden verkocht?  
"Gedeeltelijk was het inderdaad het volume dat al vastlag. Anderzijds was het volume bovenmaat dit jaar zo hoog, dat heeft ook niet meegeholpen. " 

Hoe is de verkoop van het bovenmaats pootgoed bestemd voor consumptie afgehandeld, en is er geprofiteerd van de oplopende consumptieaardappelmarkt?  
"Agrico heeft afgelopen jaar het beleid gevoerd dat alle industrierassen tot 70 millimeter zijn uitgeleverd aan de industrie als pootgoed. Hier is op het moment van verkoop een prijs voor gerealiseerd die boven de consumptieprijzen lag, met daarbij ook voldoende marge voor het werk dat gedaan moet worden om een partij pootgoed klaar te maken. Voor exportrassen lag dat anders. Deze zijn voornamelijk voor export-consumptiebestemmingen afgezet. De uitdaging die we in de pootgoedteelt hebben, is dat we de partijen niet met MH of andere middelen kunnen behandelen om kieming te remmen, of te voorkomen. Dus ook een groot deel van deze afzet heeft voor de Kerst plaatsgevonden voor prijzen tussen de €20 en €30 per 100 kilo."
  
Hoe ziet de voorverkoop eruit bij de industrierassen en gaan jullie daar komende jaren wat aan veranderen? Eerder werd Fontane bijvoorbeeld volledig vastgelegd in het voren...  
"Tot enkele jaren terug was het beleid van Agrico om inderdaad meerjarige contracten af te sluiten, voor zowel volume als prijs. We hebben gezien dat de laatste paar jaar de markt zo volatiel is, dat het niet meer verantwoord is naar onze leden om voor een langere periode prijzen vast te leggen. We zijn hiervan dus ook afgestapt en sluiten alleen nog maar jaarcontracten af wat betreft prijs. Voor de volumes ligt dat wel wat anders. Zowel Agrico als de afnemers willen graag weten waar ze de komende jaren op kunnen rekenen met het areaal. Hier worden dus ook nog steeds langeretermijnafspraken met de afnemers over gemaakt."

We overdrijven niet met het areaal industrierassen

Mark Zuidhof

"Wat betreft het volume dat Agrico vastlegt voor het seizoen: hiervoor hebben we onze leden geraadpleegd tijdens onze vergaderingen in januari 2024. Hier kwam duidelijk het signaal naar voren dat onze leden minder willen vastleggen voor het seizoen en dat de prijzen waarvoor we vastleggen op hoger niveau moeten komen. Dit hebben wij verwerkt in onze verkoopstrategie voor oogst 2024. Tot dusver heeft dat geresulteerd in aanzienlijk hogere verkoopprijzen met een lagere procentuele dekking van het Nederlandse pootgoed areaal van het deel dat op een vaste prijs is vastgelegd."  

Hoe hebben de telers van de coöperatie de hoogte van de uitbetalingsprijzen eigenlijk ervaren?  
"Er is heel duidelijk een wisselend beeld te zien, dat voornamelijk wordt veroorzaakt door opbrengst verschillen per regio's, virussituatie en daarbij ook de kwaliteit. De droogte tijdens het groeiseizoen heeft geleid tot een lage talzetting dat leidde tot een grof product. Dit heeft uiteraard de opbrengst en ook de financiële opbrengst beïnvloed. De droogte heeft ook meer schurft veroorzaakt, dat met name in de exportpartijen tot problemen heeft geleid. We zien over het algemeen dat leden het waarderen dat we open met hen communiceren over het verkoopbeleid en ook de te verwachten prijzen die gerealiseerd worden in de diverse pools. "

Hoe is de belangstelling naar industrierassen van oogst 2024? Jullie hebben de gesprekken daarover al gevoerd begin dit jaar...  
"Ja, die zijn inderdaad gevoerd. De vraag naar pootgoed van dit segment is enorm en we doen er alles aan om hieraan te kunnen voldoen. Agrico heeft haar areaal in Nederland, maar ook in de landen daaromheen fors kunnen uitbreiden. Dit om de groei van de industrie en daarbij ook de toenemende vraag bij te kunnen houden. De verkoop van de industrie is op hogere niveaus gegaan dan het jaar daarvoor. Onze leden zijn daarin volledig meegenomen tijdens de uitbetalingsvergaderingen die plaats hebben gevonden in juli."

Dit jaar is er gigantisch uitgebreid in pootgoed areaal bij de industrierassen. Is dat niet iets te veel van het goede?   
"We moeten niet vergeten dat de industrierassen niet alleen in West-Europa blijven. Er zijn ook veel exportbestemmingen met industrieverwerking, waar ook vraag is voor deze rassen. Deze bestemmingen hebben afgelopen jaar ook niet de volumes gehad die ze graag wilden hebben, dus ik ben van mening dat de uitbreiding van de industrierassen in lijn is met de toenemende vraag van dit segment. " 

Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden