De nacontrole van pootaardappelen bij de NAK verloopt voorspoedig en is een eind op weg. Wel vertonen de uitslagen opvallend veel virusreacties en ligt het landelijke verlagingspercentageverrassend hoog.
De nacontrole van pootaardappelen bij de Nederlandse Algemene Keuringsdienst (NAK) loopt voorspoedig volgens Jeroen Winkelhorst, technisch coördinator bij de NAK. "Er kon op tijd worden begonnen met de nacontrole en we zijn bij de start direct opgeschaald. Zo hebben we het werk goed bij kunnen houden en ondertussen zitten we zeker over de helft van de nacontrole", licht Winkelhorst toe. De toestroom van monsters voor de nacontrole was ook bevorderlijk dankzij de goede rooiomstandigheden en het gunstige weer.
Verlagingspercentage hoger dan verwacht
Wel verrassen de uitslagen van de nacontrole de pootgoedsector met een verlagingspercentage van 23%. Het is weliswaar een stuk lager dan vorig seizoen dat uitkwam op 31%, maar vorig seizoen was dat ook terug te zien aan de situatie in het veld en de vectorendruk, een graadmeter die inzicht geeft in de potentiële virusdruk in een gewas. Dit seizoen was dat niet het geval. Het aantal bladluizen viel mee na afgelopen jaren en in het veld werd wel virus gevonden, maar duidelijk een stuk minder dan andere jaren. Dat terwijl ook de omstandigheden om virus te constateren in het veld goed waren dankzij het donkere weer. De veldkeuring bij de NAK bevestigd dat ook: het percentage en aantal percelen dat verlaagd werd door virus was relatief laag en weinig.
Ook de NAK verrast het verlagingspercentage, al noemt Winkelhorst wel een mogelijke verklaring. "Als je kijkt naar de bladluissituatie hadden we het wel wat lager ingeschat. Die was zeker niet extreem. Toch zijn er veel tegenvallers en zit het virus erin. Eén duidelijke verklaring heb ik niet, maar later in het seizoen zijn er wel veel luizen geweest die mogelijk voor een besmetting hebben gezorgd. Niet overal, maar wel in bepaalde regio's is dat terug te zien in de bladluismonitoring van de NAK." Daarnaast zijn er dit jaar een stuk meer PB's uitgezet en wanneer er een virusreactie wordt gevonden, is dat meteen geen S-klasse meer en dus een verlaging.
Winkelhorst benadrukt dat het huidige verlagingspercentage in feite een tussenstand is, en later wanneer de nacontrole zich in afrondende fase bevindt, lager uit kan vallen. Dat heeft onder andere te maken met de hercontroles die plaatsvinden en zie je vrijwel ieder jaar terug. Ook op het bladrolvirus wordt sinds vorig jaar weer gecontroleerd en dit virus wordt ook weer geconstateerd in de nacontrole. Echter zijn daarover nog geen cijfers bekend.