Agrifoto

Nieuws aardappelen

Pootgoed industrierassen weer tot maat 60

26 Juli 2024 - Jesse Torringa - 4 reacties

De pootgoedrassen bestemd voor de fritesaardappelteelt worden ook komend seizoen met een iets grotere maatsortering afgeleverd dan in andere jaren. Voorheen was dat vaak tot maatsortering 55, nu is dat opnieuw maatsortering 60. Dat heeft pootgoedhandelshuis Agrico afgelopen week aan haar telers gecommuniceerd

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

In het voorbije groeiseizoen werden de pootgoedrassen bestemd voor de fritesaardappelteelt zelfs tot maatsortering 70 afgezet. Eerst werd er gedurende het groeiseizoen al naar de telers gecommuniceerd om loofdoding bij verschillend industrierassen toe te passen tot maatsortering 60. Later tijdens de sorteermaanden in november, werd gevraagd om rassen zoals onder andere Fontane, Markies en Première met de maatsortering 60/70 achter te houden. Deze konden ook worden verkocht. Dit seizoen wordt de maatsortering dus ook wat verhoogd en komt het advies voor loofdoding uit tot en met maatsortering 60. 

Uit dat advies blijkt dat vraag naar de industrierassen opnieuw goed is. Het pootgoedareaal van verschillende van deze rassen is aanzienlijk toegenomen. Alleen al het areaal van Fontane neemt volgens de cijfers van het NAK toeneemt met 11% en gaat van 5.164 hectare naar 5.749 hectare. Ook Agria steeg 10% in areaal en zo zijn er nog wel meer rassen die dezelfde groei laten zien en bestemd zijn voor de industrie. Daarnaast is de knolzetting door het natte voorjaar een stuk hoger dan vorig seizoen.

De coöperatie meldt in een bericht aan de telers dat de pootgoedadviesmaat voor industrierassen als Fontane, Agria en Markies uitkomt op maatsortering 28 tot 60. Dat geldt ook voor andere rassen met industrie als bestemming, zoals Sinora en Premiére. De rassen voor overzeese export, zoals Arizona en Spunta, blijven op de 'standaard' van maatsortering 28 tot 55 staan. 

Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden