Ministerie van Financiën

Nieuws Troonrede

'Voedselzekerheid van belang in onzekere wereld'

Eergisteren 14:40 uur - Linda van Eekeres - 1 reactie

Een realistisch en uitvoerbaar beleid dat duidelijkheid en ruimte biedt voor agrarisch ondernemerschap op de lange termijn, zonder nieuwe nationale koppen op internationale afspraken. Dat is wat het kabinet-Schoof voor ogen heeft voor de landbouw, zo werd vanmiddag nogmaals onderstreept in de troonrede. Ook moet volgens het nieuwe kabinet het belang van voedselzekerheid in een onzekere wereld erkend worden. Over de mestcrisis, die wel werd genoemd als 'het meest urgente onderwerp voor de korte termijn' werd alleen gezegd dat er binnenkort een plan van aanpak komt.

De troonrede van het eerste kabinet met de BoerBurgerBeweging, en voor koning Willem-Alexander de eerste die hij uitspreekt zonder Rutte als premier, was meer dan ooit doorspekt met landbouwbeleid. Landbouw en natuur worden genoemd in het rijtje 'acute problemen', tussen migratie en woningbouw, die volgens de troonrede zijn 'terug te voeren op een overweldigende, door de jaren heen gegroeide complexiteit van te veel regels, procedures en controledrang'.

Dat wil het kabinet doorbreken 'met energie en bevlogenheid, maar ook pragmatisch en met realiteitszin'. "Het wil problemen die al te lang vastzitten onder ogen zien en lostrekken, met begrijpelijk, uitlegbaar en vooral ook uitvoerbaar beleid." Het uitgangspunt moet volgens het kabinet-Schoof zijn: 'Wat kan wél?' Daar zitten wel grenzen aan, werd duidelijk gemaakt: "Uiteraard binnen de regels van de rechtsstaat en met de eerlijke boodschap dat de mogelijkheden altijd begrensd zijn, bijvoorbeeld ruimtelijk, ecologisch, financieel of vanwege personeelstekorten."

Nederlandse boeren behoren tot de meest efficiënte ter wereld
"Het probleem van stapeling van steeds weer nieuwe regelgeving is misschien wel het grootst in de landbouw en visserij", aldus de troonrede. Het nieuwe kabinet wil 'af van het gepolariseerde beeld dat voedselproductie en biodiversiteit in alles tegenover elkaar staan'. "Juist de combinatie van landbouw en natuur maakt het Nederlandse landschap sinds jaar en dag zo mooi. De omslag in het denken en handelen die nodig is, begint bij de erkenning van het belang van voedselzekerheid in een onzekere wereld, en bij het inzicht dat Nederlandse boeren tot de meest efficiënte ter wereld behoren. Dat is iets om trots en zuinig op te zijn."

Er werd nog eens onderstreept dat er geen gedwongen bedrijfsbeëindiging plaatsvindt en de daadwerkelijke staat van de natuur en gemeten uitstootcijfers leidend worden in het beleid. Doelsturing is daarbij een kernbegrip en er is een stimuleringsbudget beschikbaar van €5 miljard 'om de omslag te maken die nodig is'. Ook is er per jaar een apart budget van €0,5 miljard voor agrarisch natuurbeheer.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Linda van Eekeres

Linda van Eekeres is meeschrijvend eindredacteur. Zij focust zich vooral op macro-economische ontwikkelingen en de invloed van de politiek op de agrosector.

Meer over

Politiek
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
Abonnee
blom Eergisteren 18:47 uur
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/artikel/10910379/voedselzekerheid-van-belang-in-onzekere-wereld]'Voedselzekerheid van belang in onzekere wereld'[/url]
Eigenlijk alle bestuurders hebben niet in de gaten hoe krap het is gesteld met de voedselsituatie in de wereld. Een paar procent minder productie en meteen gaat de prijs door het dak. En in plaats van zuinig te zijn op de boeren gaan ze er zo mee om. Het zal wel gaan zoals met de huizenmarkt. Het moet eerst fout gaan voor het inzicht komt. Dus ff niks zeggen. Het gewoon laten gebeuren. Enige schaarste is goed voor de prijzen en de waardering. Ik heb nu al een enorme binnenpret als ik er aan denk Dat krijg je als je je met dingen gaat bemoeien waar je eigenlijk geen verstand van hebt.
Reageer op dit artikel

Om te reageren op dit artikel moet u ingelogd zijn.

Wat zijn de actuele noteringen?

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Opinie Kasper Walet

Hoe onze beleidsmakers zwalken in energietransitie

Nieuws Politiek

Femke Wiersma verrast als nieuwe landbouwminister

Opinie Alex Datema

Doelsturing zonder visie op landbouw, kan dat?

Opinie Krijn J. Poppe

Van shocktherapie naar samen werken met de boer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden