Boeren in Duitsland hebben gedurende groeiseizoen 2021/2022 flink minder kunstmest gebruikt. Dat becijfert de Duitse statistiekdienst Destatis. De verkoop van stikstofkunstmest is met ruim 13% afgenomen ten opzichte van het seizoen ervoor. Dat heeft alles te maken met een prijs die gemiddeld anderhalf keer is toegenomen.
De grootste procentuele daling is zichtbaar bij fosfaatmeststoffen. De verkoop daarvan is met 40% gedaald. In totaal werd 114.630 ton verkocht. Kalimeststoffen staan met een daling van 31,5% op plek twee (305.770 ton). Ook werd bijna 170.000 ton minder stikstof afgezet door handelsbedrijven en coöperaties. Alleen de afzet van kalk bleef op een stabiel niveau met 2,56 miljoen ton.
Afgezien van een droog groeiseizoen is het vooral de prijsvorming die de afzet van kunstmest heeft doen verlagen. De gemiddelde verkoopprijs van stikstof lag in april bijna 190% boven het niveau van een jaar geleden, zo tonen cijfers van Destatis. Afgelopen zomer bevond het gemiddeld prijsniveau zich nog steeds op driekwart van de prijs van een jaar eerder.
Wetgeving raakt gebruik
Ook worden cijfers per deelstaat bijgehouden. De verschillen in het kunstmestgebruik verschillen soms sterk. In Nedersaksen werd niet eerder zo weinig stikstofkunstmest gestrooid als dit jaar. Het gaat om 166.000 ton tegenover 295.000 ton vijf jaar geleden. Daar speelt niet alleen de prijs een rol bij. Ook aangescherpte wetgeving – vooral voor wat betreft de waterkwaliteit – zorgt ervoor dat boeren spaarzamer met hun kunstmest omspringen.
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.