Wij gebruiken cookies
Wij maken gebruik van cookies en andere tracking-technologieën om uw surfervaring op onze website te verbeteren, om gepersonaliseerde inhoud en advertenties te tonen, om ons websiteverkeer te analyseren en om te begrijpen waar onze bezoekers vandaan komen.
Het voorjaar nadert en boeren bereiden zich voor op het nieuwe groeiseizoen. De afgelopen maand kende een winterse periode waarin volop kunstmest werd gestrooid, maar ondertussen hebben de marktontwikkelingen niet stilgestaan.
In de afgelopen anderhalve tot twee maanden is de kunstmestprijs aanzienlijk opgelopen. De voornaamste oorzaak hiervoor is de stijgende gasprijs. Gas vormt voor zo'n 80% de input van de kunstmestproductie. Momenteel bevinden de gasprijzen zich op het hoogste niveau in ruim een jaar tijd, zo licht Peter Arkenbout, marketing- en agronomiemanager van Yara toe in de 'Yara Podcast.' Naast de gasprijs speelt de internationale vraag naar ureum een belangrijke rol in de prijsstijging van kunstmest. Ureum is een bepalende factor voor de prijs van KAS. India, één van de grootste afnemers van stikstofhoudende kunstmest, vraagt de laatste tijd enorm veel kunstmest. Niet alleen dat zorgt voor een prijsopdrijvend effect; China houdt zijn grenzen grotendeels gesloten om de eigen markt stabiel te houden. Hierdoor is er wereldwijd minder aanbod, wat ook prijsopdrijvend werkt.
Impact op Nederlandse boer
Dichter bij huis, in Nederland en West-Europa, is het nieuwe seizoen begonnen en de vraag naar kunstmest zal de komende tijd verder toenemen. Volgens Robin Wolf, country manager Benelux bij Triferto, is niet alleen de hoge gasprijs een reden voor duurdere kunstmest. In de tweede helft van vorig jaar was er weinig vraag naar kunstmest. Dit komt deels door de financiële situatie van boeren in Europa. Lagere prijzen voor landbouwproducten maakten boeren afwachtend bij de aanschaf van kunstmest. Wolf geeft aan dat lagere graanprijzen directe invloed hebben op de investering in kunstmest van boeren in Europa. Nu het seizoen aanstaande is en de kunstmest daadwerkelijk gestrooid moet worden, komen Wolf en Arkenbout tot dezelfde conclusie: "In Nederland is er al een hoge vraag naar kunstmest vanaf januari." Er zijn boeren die hun kunstmestvoorziening tijdig op orde hebben gebracht, anticiperend op prijsstijgingen. Arkenbout licht toe: "Traditioneel kopen akkerbouwers hun voorraad gespreid in gedurende het jaar, waardoor ze niet tegen de hoogste prijzen aankopen, maar ook niet tegen de laagste. Veehouders daarentegen wachten vaak langer totdat ze daadwerkelijk kunstmest nodig hebben."
Leveranciers van kunstmest geven aan dat de huidige prijzen nog niet extreem hoog zijn. "Zij hebben nog voorraad van eerder ingekochte, goedkopere kunstmest", zegt Arkenbout. Zodra deze voorraden opraken, zullen ook bij de kunstmestleveranciers prijzen verder stijgen. Wolf koppelt terug naar de grote hoeveelheid vraag vanaf januari dit jaar. Voornamelijk door onzekerheid over nieuwe wet- en regelgeving rondom stikstofgebruiksruimte, weten boeren niet goed waar ze aan toe zijn. Er werd een afwachtende houding aangenomen in de investering van kunstmest omdat de vraag bij veel boeren luidde: waar zet ik mijn kunstmest juist op in? Wolf refereert ook aan de heffing die de Europese Commissie wil verhogen op Russische kunstmest, wat op korte termijn zeker impact zal hebben. "Hoe strikt de sancties precies wordt en wanneer ze ingaan, is nog onduidelijk. Dit kan op korte termijn voor een schok zorgen in de markt. Wat de gevolgen op lange termijn zullen zijn, hangt af van de uiteindelijke omvang en uitvoering van de sancties, wat nu moeilijk te voorspellen is."
Kunstmestvervangers
Met hoge kunstmestprijzen is de ontwikkeling van Renure ook interessant om in te verdiepen als veehouder. "Het is logisch dat alternatieve meststoffen zoals Renure steeds meer aandacht krijgen, maar de impact op de totale kunstmestconsumptie blijft onzeker. De belangrijkste factor blijft de invloed van wet- en regelgeving op het gebruik van kunstmest." Zo laat Wolf doorschijnen. Lokaal is Renure een goed product voor gebruik en verwerking, maar het verschil met kunstmest zit in de lagere elementwaarde per ton. Daardoor kan het slechts een deel van de markt voorzien. "Het zal kunstmest nooit volledig kunnen vervangen."