De voedselindex van de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties blijft op het hoogste niveau in ruim tien jaar staan, met een score van 134,4 punten. In november is de index daarmee met 1,2% gestegen. Met name de zuivelmarkt draagt bij aan een hogere prijsindex. Dit terwijl vleesproducten afgelopen maand juist iets goedkoper werden.
De voedselprijsindex van de Food and Agriculture Organization (FAO) is afgelopen maand met 1,2% gestegen tot 134,4 punten. Het is het hoogste niveau sinds juni 2011. Kijken we naar dezelfde maand een jaar eerder, dan wordt vandaag de dag 27,3% meer betaald voor voedsel. De voedselprijsindex is opgedeeld in de verschillende sectoren, waarbij de FAO Dairy Price Index afgelopen maand de sterkste stijging liet zien. Ten opzichte van oktober was een plus van 3,4% zichtbaar. Die toename werd gedreven door een sterke wereldwijde vraag naar boter en melkpoeder. Kopers willen voorraden opbouwen nu de markt voor die producten krapper wordt.
De prijsindex voor de granenmarkt volgt hier vlak achter, met een stijging van 3,1% over de afgelopen maand. De gemiddelde prijs voor granen ligt 23,2% hoger dan afgelopen jaar in dezelfde periode. Het feit dat de tarweprijzen in november het hoogste niveau sinds mei 2011 bereikten, ligt grotendeels ten grondslag aan de toename. Een sterke vraag in combinatie met een krappe voorraad is daar weer de reden voor. Ook worden de granenprijzen ondersteund door zorgen over vroegtijdige regenval in Australië en mogelijke wijzigingen in de exportmaatregelen van Rusland.
Ook suiker noteert een fors hoger prijsniveau dan een jaar eerder. De suikerprijsindex van de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties ligt 40% hoger. Ten opzichte van de maand oktober is een plus zichtbaar van 1,4%. De hoge ethanolprijzen liggen hieraan ten grondslag. De vooruitzichten zijn wel positief, want er wordt een grotere aanvoer vanuit India verwacht. Tegelijkertijd zijn er positieve verwachtingen voor de Thaise suikerexport.
Vleesprijzen voor vierde maand omlaag
Een tegengestelde trend als hierboven was zichtbaar in de FAO Meat Price Index. Die is over november voor de vierde maand op rij gedaald: -0,9% ten opzichte van oktober. Vergeleken met dezelfde periode één jaar eerder liggen de vleesprijzen nu gemiddeld echter nog 17,6% hoger. Varkensvlees heeft het grootste aandeel in de daling van de FAO Meat Price Index. Wat komt doordat China minder varkensvlees uit de Europese Unie importeert. Rundvlees en pluimveevlees bleven afgelopen maand stabiel.
De prijsindex voor plantaardige oliën van de Food and Agriculture Organization daalde afgelopen maand met 0,3%. In oktober werd een recordniveau bereikt. De daling is het gevolg van lagere prijzen voor sojaolie en koolzaadolie. Ook de neerwaartse tendens in Brent-olie speelt mee. De hoge prijzen voor palmolie blijven staan, maar kunnen de prijsindex niet als enige in stand houden.
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.