Caroline van der Plas (53) is oprichter en lijsttrekker van BoerBurgerBeweging (BBB) die voor het eerst meedoet aan de verkiezingen. Op de website van de partij staat het partijprogramma behalve in het Nederlands ook in onder meer het Fries, Zeeuws en Nedersaksisch. Het is duidelijk: BBB wil de regio een stem geven.
U was eerder lid van het CDA. Waarom bent u bij die partij weggegaan?
"Twee redenen. Ik stond op de lijst van de gemeenteraadsverkiezingen, overigens op een onverkiesbare plaats. Ik wilde in Deventer vooral de landbouwstem vertegenwoordigen. CDA ging daar van 3 naar 2 zetels, een verlies van 33 procent. Ik vind dan dat je als fractievoorzitter je conclusies moet trekken, je plek afstaan aan iemand anders. Dat hoefde ik niet per se te zijn, maar bijvoorbeeld aan de nummer 3. Dat gebeurde niet en dat stuitte me heel erg tegen de borst. Maar ik heb toen nog niet meteen opgezegd. Doorslaggevend was dat de Provincie Overijssel in 2018 een stop heeft gezet op de geitenhouderij. De doorslaggevende stem kwam notabene van het CDA. "We moeten rekening houden met de volksgezondheid", zeiden ze, maar ze drukten de geitenhouderij hiermee in de hoek van ziektes. Er zijn wel wat aanwijzingen voor meer longklachten, maar het RIVM heeft tot nu toe geen enkel rechtstreeks verband gevonden tussen longproblemen en geitenhouderij. CDA heeft de boeren hiermee verkwanseld. Dat was voor mij de druppel."
U bent niet de enige, ook boeren zijn teleurgesteld in de traditionele partijen. Hoe verklaart u dat?
"SGP wil ik er buiten houden. Los van hun steun voor de stikstofwet, dat vond ik ook tegenvallen, is dit nu nog de enige partij met hart voor landbouw. CDA en VVD roepen wel dat ze trots zijn op de landbouw, maar ze moeten dat ook met daden laten zien. Ze hebben vóór het CETA-handelsverdrag met Canada gestemd, terwijl boeren massaal aangaven dat niet te willen. En met de stikstofwet. Die moet van tafel, het fundament deugt niet. Er moeten daadwerkelijke metingen worden verricht. Van de luchtvaart en industrie is niet bekend wat ze uitstoten en toch moeten boeren ervoor opdraaien. Het stikstofprobleem is gecreëerd. Als je teruggaat naar de Bataventijd, dan nog zijn de kritische depositiewaarden op natuurgebieden te hoog. Het is niet dat boeren niet willen meebewegen of reduceren. Er gebeurt al heel veel. De varkenshouderij heeft sinds 1990 zo'n 80 procent ammoniak gereduceerd en 40 procent fijnstof, de land- en tuinbouw reduceerde in die periode al 64 procent stikstof. Allemaal op eigen kracht, zonder welke stikstofwet dan ook. Er moet haalbaar beleid worden gemaakt en maatregelen die daadwerkelijk helpen. Laat dit aan de vakmensen over in plaats van alles in wet- en regelgeving te gieten. Partijen in de Tweede Kamer zeggen heel veel, maar doen heel weinig. Niet alles is fout, overigens. Op de achtergrond wordt ook goed werk gedaan, maar dit zijn essentiële punten. Als wij zeggen dat we tegen handelsverdragen zijn, dan stemmen we tegen. Dan klapt het kabinet maar."
Waarin onderscheidt BBB zich van andere partijen?
"Wij zetten het platteland op 1, 2 én 3. Het platteland moet net zulke goede voorzieningen hebben als in de stad. Huisartsenposten, openbaar vervoer, kleinere ziekenhuizen en verpleeghuizen verdwijnen. Iemand die al 80 jaar op één plek woont en van Steenwijk naar Zwolle moet naar een verpleeghuis. Dat is verschrikkelijk. Daar is te weinig oog voor. De belangrijkste opdracht is voedselzekerheid. We hoeven de wereld niet te voeden, maar kunnen wel helpen de wereld te voeden. Elke boer die je weghaalt, is niet alleen een voedselproducent minder, maar ook kennis. Het klimaat en de biodiversiteit wereldwijd is er niet bij geholpen. Hoe kun je aan een land in Afrika verkopen dat wij de meest vruchtbare grond ter wereld gaan volbouwen met datacenters en zonneparken? We staan ook voor betaalbare zorg en onderwijs dat voor iedereen toegankelijk is. We zijn voor een verlengde schooldag met een gezonde maaltijd. Vrouwen maken dan meer kans op een baan en om financieel onafhankelijk te zijn dan als kinderen tussen de middag thuiskomen."
Wat gaan we van u merken als u in de Tweede Kamer komt?
"Wij gaan een luis in de pels zijn. Vooropgesteld, ik ben het niet eens met de inhoud van het programma van de Partij voor de Dieren, maar wat zij goed doen: ze hebben bepaalde principes en daar wijken ze niet van af. Ze hebben een enorme invloed op de politieke agenda. Zonder hen was dierenwelzijn nooit zo'n groot onderwerp geworden. Dat willen wij doen voor het platteland. Dat mensen net als bij dierenwelzijn denken: dit is wel belangrijk. Er zijn 8, 9 miljoen mensen in de regio, die verdienen vertegenwoordiging."
In de peilingen trekt u vooralsnog niet genoeg stemmen om de kiesdrempel te halen. Is een stem op BBB geen verloren stem?
"Het is altijd een gewonnen stem. Als je niet op BBB stemt, weet je zeker dat het platteland niet wordt vertegenwoordigd. Als je stemt op een partij die al in de Tweede Kamer zit, weet je dat na de verkiezingen het platteland weer onderaan de prioriteitenlijst belandt. Wat de kiesdrempel betreft: peilingen voor de verkiezingen van 2017 klopten ook niet. Het is een meting op een bepaald moment. Peilingen worden ook veel online gedaan. Mensen uit de stad doen eerder mee. Het kan zijn dat de plattelandsstem in de peilingen is ondervertegenwoordigd. Ik maak me niet al te druk. We horen van veel mensen dat BBB uit de stemwijzer komt en dat ze verrast zijn door ons programma. Maurice de Hond heeft ook gezegd dat BBB wel eens meer stemmen kan gaan halen dan uit de peilingen blijkt. We zijn als de dark horse, die vanuit de achterste linie van de race ineens de winst pakt. 17 maart is de enige echte peiling voor ons. Dan moeten mensen het vakje rood maken."
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/artikel/10891278/wij-zetten-het-platteland-op-plaats-1-2-eacute-n-3]'Wij zetten het platteland op plaats 1, 2 én 3'[/url]