Eline Vedder

Interview Eline Vedder

'Investeren voor generatie, niet één kabinetsperiode'

25 Februari 2021 - Linda van Eekeres - 11 reacties

Eline Vedder (41) is boerin op een melkveebedrijf in Ruinerwold, bestuurslid van LTO en lid van de Provinciale Staten van Drenthe. En ze staat op nummer 23 van de CDA-lijst voor de Tweede Kamerverkiezingen. CDA-Kamerlid Jaco Geurts doet op Twitter een oproep om haar het parlement in te stemmen, zodat zij dè landbouwwoordvoerder van haar partij kan worden. Boerenbusiness sprak met deze nieuwkomer.

U bent werktuigbouwkundige, boer en politicus. Interessante combinatie…
"Ik ben een boerenkleindochter, mijn opa was akkerbouwer in de Noordoostpolder. Als werktuigbouwkundig ingenieur heb ik bij Unilever gewerkt. Ik ben getrouwd met een melkveehouder en ben steeds meer op het bedrijf gaan doen. Daarbij heb ook een jaar een opleiding management melkveehouderij gevolgd. Zo'n 6 jaar geleden ben ik begonnen met bestuurlijke en politieke werk, ingegeven door de maatschappelijke opinies over en de regelgeving in onze sector . Daar vind ik wat van en dan zeg ik dan ook wat van. Zo ben ik gaan actievoeren."

U maakte enkele jaren terug indruk met een publieke toespraak op een bijeenkomst met toenmalig staatssecretaris Martijn van Dam over fosfaatrechten. Hoeveel actievoerder zit er in u en in hoeverre kunt u compromissen sluiten, zoals in de politieke vaak de realiteit is?
"Compromissen sluiten doe ik nu ook in mijn werk als Statenlid. Actievoeren gaat altijd over het creëren van bewustwording. Het politiek gesprek begint pas als Den Haag zich ook bewust is van een probleem. Zo ervaar ik dat nu in de Staten en juist daarin kan ik in Den Haag een rol spelen. Zoals met de Stikstofwet. Ik zie direct welke impact dat heeft voor de sector, dat het niet zomaar een gemiddeld stuk is. Wat ik heel belangrijk vind, is dat Den Haag moet stoppen de landbouw elke keer als probleem weg te zetten. Vaak is het debat behoorlijk gepolariseerd, daar erger ik me aan. Je ziet de geest er bij boeren uitgaan, de veerkracht. Daar maak ik me zorgen over. Boeren met gebrek aan opvolgers of die het perspectief niet meer zien. Het is belangrijk dat de politiek dat erkent en politici zien wat hun rol is. Ik snap soms werkelijk niet dat partijen aan ene kant willen dat de beroepsgroep boven zichzelf uitstijgt en aan de andere kant hem de grond intrapt. Ik sta voor meer compassie."

Wat hoopt u in de Tweede Kamer te bereiken voor boeren?
"De komende 4 jaar is de groeiende kloof dichten tussen markt en maatschappij in ieder geval de grootste uitdaging. Dat begint bij het verdienvermogen. Je kunt heel veel vragen van boeren, maar als zij dat niet kunnen dragen… Het is een opgave, want we hebben boeren en boerinnen nodig. Als je kijkt naar de ACM, die is veel te veel op de belangen van de consument gericht. Er is een koerswijziging nodig, een flinke draai. We hebben in het verkiezingsprogramma ook de oprichting van nieuwe ketencoöperaties opgenomen. De overheid moet ook een aanvullende rol spelen bij inkomensproblemen. Niet alleen makkelijker geld lenen, maar ook een transitiefonds."

Jullie willen het omschakelfonds van investeringskredieten uitbreiden met een risico- en transitiefonds. Is dat voor elke boer die wil verduurzamen of voor omschakelen van gangbaar naar biologisch? "Biologisch hoort zeker bij, maar daar moet je het niet tot versmallen. Er zijn een heleboel andere vormen van duurzaamheid. Zo'n fonds is voor innovaties die je wilt uitrollen, maar boeren zich financieel niet kunnen veroorloven. Je hebt ruimte nodig om af en toe op je snufferd te mogen gaan. Er is weinig marge als je ziet dat de gezinsinkomens al onder druk staan. Boeren en boerinnen willen wel, maar worden tegengehouden door de wetenschap dat het gezinsbedrijf zulke risico's niet kan dragen. Dat ik ervaar zelf ook aan den lijve." 

U heeft zelf meegeschreven aan het verkiezingsprogramma van het CDA. Wat is voor u het belangrijkste punt?
"Een punt dat heel belangrijk is: CDA wil van middelvoorschriften naar doelmaatregelen. Er is nu nauwelijks ruimte voor vakmanschap. Ik wil vooral uitdragen dat het een ondernemer zelf invulling moet kunnen geven, hoe hij of zij naar de gestelde doelen toe werkt. Dat kan op stalniveau, maar je kan ook denken aan managementmaatregelen. Je kunt niet iedereen in hetzelfde malletje drukken. Boeren investeren voor een generatie, niet voor één kabinetsperiode. Er is behoefte aan langjarige doelen. En dan niet welke kleur je vloer moet zijn, maar wat je uitstoot mag zijn. Wij willen dus een enorme wijziging van de manier waarop we wetgeving maken. Nu vinken we liever checklijsten af in plaats van te kijken welke emissiedoelen je hebt gehaald."

Als je de middelen aan de agrarisch ondernemer zelf overlaat, hoe kan ja dan garanderen dat de doelen voor emissiereductie worden gehaald?
"Veel meer met moderne technieken en modellen. Sturen en monitoren. Als boerin weet ik wat de ruimte is. Tussen verschillende bedrijven is er een diversiteit aan omstandigheden en bodem. De sector zelf vraagt er al lang om: vertel gewoon waar we naartoe gaan, zodat we in een rechte lijn daarnaartoe kunnen. Nu tekenen we een slalom uit en weten we ook niet of we de doelen gaan halen." 

Is een vrijwillige stoppersregeling voldoende om de stikstofuitstoot te beperken, zodat deze binnen de grenzen van het Klimaatakkoord komt? 
"Voor het CDA is gedwongen stoppen onbespreekbaar. Dan moet de overheid maar met een betere, slimmere regeling komen. Stel een bedrijf zit vlak naast een Natura2000-gebied wilt verplaatsen. Verder weg zit iemand zonder opvolger die zijn bedrijf wilt staken. Op dit moment is het volgens de huidige regelgeving onmogelijk om die bedrijven te koppelen. Het wat in de media 'beroepsverbod' werd genoemd in de opkoopregeling. Dat is niet slim. Dat moet beter." 

In de peilingen staat het CDA op 18 tot 21 zetels. U staat op nummer 23 en heeft dus waarschijnlijk voorkeursstemmen nodig. Hoe pakt u dat campagne voeren aan in coronatijd?
"Voor iedereen is het zoeken vanwege corona. Wat ik doe, is vooral via sociale media aandacht vragen voor politiek en me uitspreken. Als bestuurslid van LTO en Statenlid kan ik ook mijn passie kwijt, maar een Kamerzetel zou ik geweldig vinden."

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Linda van Eekeres

Linda van Eekeres is meeschrijvend eindredacteur. Zij focust zich vooral op macro-economische ontwikkelingen en de invloed van de politiek op de agrosector.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
11 reacties
Abonnee
jan 25 Februari 2021
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/artikel/10891143/investeren-voor-generatie-niet-eacute-eacute-n-kabinetsperiode]'Investeren voor generatie, niet één kabinetsperiode'[/url]
dit klinkt al beter dan van Marterls
daar hebben we 4 jaar geleden massaal op gestemd, maar als je achter Geurts staat mag je jacht dien en blik
als Eline wordt gekozen moet de CDA wel zorgen dat ze als boer ook meer mag uitstralen dat ze boer is en het woord mag voeren
nu nog een beetje akkerbouw er bij leren
Abonnee
petatje 25 Februari 2021
Ik betwijfel of ze de wil heeft en zo ja,binnen het CDA de kans krijgt om de veel te lage ambtelijkedwalings-stikstofnorm te veranderen in overeenstemming met de ons omringende landen!
Zolang dit niet gebeurt blijft Nederland volledig aan de groene ketting gekluisterd en blijft de veehouderij de gebeten hond.
Het CDA heeft tot nu toe niks tegen deze dwaling ondernomen en zal dat in de toekomst ook niet doen. Dus als deze mevrouw werkelijk ooit haar doelen wil bereiken gaat dat bij deze partij sowieso niet lukken, wordt ze geketend voor het partijpluchebelang net zoals het Jacco en Maurits ook steeds overkomen is.
Geef me dan maar Caroline en haar partijgenoten, die leggen zich niet neer bij voldongen misplaatste feiten. En met 1 of 2 zetels is er meer te bereiken als aan de leiband van een partij met de tegengestelde belangen en kopstukken die het zelf ook niet snappen zoals ze het de voorbije corona tijd hebben tentoongespreid: Grapperhaus met zn bruiloft, De jonge die naar frankrijk op vakantie gaat(hoezo blijf thuis?) en Wopke die zonodig de schaatsbaan opmoest.
Abonnee
Kjol 25 Februari 2021
Is het CDA niet de boeren verraders partij of heb ik het mis?
Thijs 26 Februari 2021
Stikstofprobleem zal nooit opgelost worden in Nederland. Eén van de voorbeelden: de vele data-centra welke in Nederland zijn gebouwd en gebouwd worden. Deze souperen een groot gedeelte van in Nederland geproduceerde groene stroom op, welke goedkoop is door subsidie. Deze subsidie wordt door alle Nederlanders betaald. Dit is niet juist, maar heb ook in de gaten dat als deze centra onze geproduceerde groene stroom op grote schaal gebruiken, dit betekent dat nog steeds veel stroom moet worden opgewekt op de gangbare manier met de daarbij behorende vervuiling. Dit is maar één voorbeeld maar denk ook aan Logistieke centra welke geheel Europa bedienen, afvalverbranding voor diverse landen in Europa, etc. En de landbouw mag weer het milieuprobleem oplossen, ondanks dat al diverse stappen zijn gezet in het verleden. Beste Eline, kom op voor onze sector en laat het stikstofprobleem niet in de schoenen schuiven van de boeren.
Abonnee
Kjol 27 Februari 2021
Het stikstof verhaal is er maar eentje in de lange rij. Het is een vloedgolf van ‘politieke spelletjes’ die met de agrarische sector worden gespeeld.
Het nieuwe kabinet zal de klus afmaken en ons de nekschot toedienen.
Roy 27 Februari 2021
Niet als er een keer met verstand gestemd wordt en partijen als D66, Groen Links en Pvdd fors verliezen
Abonnee
Kjol 27 Februari 2021
Dat gaat niet gebeuren helaas...
27 Februari 2021
Zoals Mark Rutten eerder in een interview uitlegde:" een ondernemer die geld op een spaarrekening zet daar hebben we niks aan". De eisen die gesteld worden aan de productie leiden tot investeringen en ontwikkeling. Strenger wordende eisen zorgen voor een impuls bij bedrijven die werkzaam zijn in de agrarische sector en dat is van levensbelang voor het verdienvermogen en werkgelegenheid van de bedrijven die opereren rondom de boerenbedrijven. Politici willen: investeringen, banen, banen en nog eens banen. Een erfbetreder ziet hoe belangrijk nieuwe eisen stellen is voor de ontwikkeling van de sector. De meeste investeringen worden gedaan in combinatie met een uitbreiding en dit is gunstig voor het behoud van het volume in de sector. Je moet toch elk jaar je voeromzet met een goede marge verkopen, niet alleen om kans te maken op de toeslagen en bonussen maar ook om je baan zeker te stellen.

Dat zie je ook in de stikstofsoap, in eerste instantie dreigen met krimp van de veestapel en vervolgens als alternatief innovaties en investeringen aan bieden. De kosten van deze investeringen komen bij de boer terecht en de inkomsten van deze investeringen bij de periferie. De boer betaald de periferie bepaald.
Abonnee
Ivo 28 Februari 2021
Zoals het nu lijkt zeggen VVD en CDA niet samen te willen doen met PVV en op PVV moet je als agrarisch mischien ook niet zitten wachten. Maar!!! Wanneer er weer een coalitie gevormd moet worden komen er al snel weer een of twee linkse partijen in beeld en dus D66. Het agrarisch dossier is een hele lastige voor hun en wat is er dan nog gemakkelijker dan agrarisch bij D66 neer te leggen. Tjeerd heeft zelf al aangegeven dit dossier graag op te pakken. De partij heeft verder op het gebied van agrarisch niets te verliezen en daar ben ik wel heel bang voor want dan kunnen wij de boeken wel sluiten
schoenmakers1 28 Februari 2021
pvv stemt in de meeste dossiers mee met de partij van de dieren, is niet meer de partij van in de beginjaren.
Leen 1 Maart 2021
#Thijs. Het N-probleem is toch opgelost. Volgens de boer (vraagsteller aan Kaag) gisteravond kan het N-probleem gemakkelijk 4-9 keer verkleind worden. Kaag werd overdonderd door boerenslimheid. Lachen joh; Kaag werd met een kluitje in het riet gestuurd.
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Nieuws Troonrede

'Voedselzekerheid van belang in onzekere wereld'

Opinie Kasper Walet

Hoe onze beleidsmakers zwalken in energietransitie

Nieuws Politiek

Femke Wiersma verrast als nieuwe landbouwminister

Opinie Alex Datema

Doelsturing zonder visie op landbouw, kan dat?

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden