Eigen foto, gewastour

Gewastour aardappel - week 28

Knolzetting is goed, wel grote verschillen in groei

13 Juli 2024 - Jesse Torringa

De vele neerslag in de eerste helft van het groeiseizoen lijkt bij het ras Innovator te resulteren in een bovengemiddelde knolzetting. Lijkt, want op de later gepote percelen is de knolzetting nog aan de gang. Op andere percelen zijn de eerste aardappelen al boven de 50 millimeter in omvang. Het contrast is dit groeiseizoen zo gigantisch groot.

Veel vocht aan het begin van het groeiseizoen betekent in de regel een goede knolzetting en dat lijkt dit natte voorjaar weer te worden bevestigd. Het aantal knollen per plant bij de Gewastourpercelen is met gemiddeld zo'n 8 tot 9 bovengemiddeld vergeleken andere jaren. Soms zitten er meer dan 11 knollen aan een plant, al is dit op de verzopen delen of slechte structuurplekken uiteraard een stuk lager.

De opgetrokken planten (zien foto's) zijn op de plekken waar een redelijk gewas staat. Vorig seizoen (2023) kwam het gemiddelde knolaantal uit op zo'n 5 á 6 aardappelen in de Gewastour. Dat groeiseizoen startte ook erg nat, maar het daaropvolgende schrale weer na het poten leidde tot droogte in de rug en daarmee voor een ondergemiddeld knolaantal. In het seizoen 2022 kwam het knolaantal uit op gemiddeld zo'n 7 á 8 knollen.

Flinke bossen met knollen
Een groot deel van de Gewastourpercelen is in de tweede week van mei gepoot. Bij deze percelen zie je dat het gewas zowel boven als de knollen in de aardappelrug flink zijn ontwikkeld dankzij het Hollandse zomerweer van de afgelopen weken. Dat is goed te zijn bij aardappelteler Daan Tap in het Gelderse Elst, die zijn perceel begin mei heeft gepoot. "Ik heb denk ik gemiddeld 10 knollen aan een plant zitten. En de eerste 60 millimeter opwaarts zitten er al aan" vertelt Tap, die aangeeft dat zijn Innovators er prima opstaan. "Het is wat lastig te vergelijken met andere jaren, omdat dit pas het derde jaar is dat we het ras hebben. Vorig jaar stond het wel een stuk minder goed dan nu".

Knolaantal op het Gewastourperceel in Elst.

Ook in het Noord-Brabantse Eethen is het groeizaam voor de aardappelen. Op het Gewastourperceel daar zaten de grootste knollen op 40 millimeter volgens aardappelteler Jacob Branderhorst.

Stand van het Gewastourperceel in Eethen op 9 juli (Noord-Brabant)

Nog veel gebeuren
Ook zijn er percelen bij de Gewastour dit seizoen wat later gepoot dan de tweede week mei door het aanhoudende natte voorjaar. Daarnaast viel de groei door de overvloed aan vocht vies tegen aan vlak na het poten. Op deze percelen, en soms pleksgewijs, is de knolzetting pas net geweest of eigenlijk nog aan de gang. In het Gelderse Leuth bij aardapelteler Wouter Vierboom is de knolzetting nog bezig.

Het gewastourperceel in Leuth op 11 juli.

Bij aardappelteler Gybert Doggen uit het Brabantse Wouw is de knolzetting net geweest. Bij het optrekken van twee planten op het perceel zaten er een keer 6 en 10 aardappelen aan een plant.

Het Gewastourperceel op 11 juli in Wouw.

Op het Gewastourperceel IJzendijke (Zeeland) is het verschil in groeistadia binnen het perceel erg groot. Een deel staat in bloei en daar kan je in de aardappelrug al knollen vinden, op een ander deel niet. Hier heeft aardappelteler Brian Salomé door de vele neerslag later in het voorjaar een deel van zijn perceel opnieuw gepoot. Hier zijn de aardappelen nog een stuk minder ontwikkeld en is de knolzetting nog bezig.

Het Gewastourperceel in Ijzendijke op 8 juli.
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Jesse Torringa

Jesse is redacteur bij Boerenbusiness en focust zich met name op de akkerbouwsector waaronder graan en uien. Ook de kunstmestmarkt volgt hij op de voet. Daarnaast werkt Jesse op een akkerbouwbedrijf in Groningen met pootaardappelen als hoofdtak.
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Gewastour uien - week 34

Uien volop aan strijken en bollen, maar niet overal

Gewastour week 33

Haspels blijven draaien, maar soms twijfel over nut

Gewastour week 31

Haspels draaien alweer overuren ondanks natte juli

Gewastour uien - week 30

Valse meeldauw steekt de kop op in uien

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden