Eigen foto

Gewastour week 31

Haspels draaien alweer overuren ondanks natte juli

31 Juli 2024 - Jesse Torringa

De vele neerslag die we dit groeiseizoen hebben gehad is met het zomerse weer rap verdampt. De gewassen trekken er hard aan in dit groeistadium en hebben het er af en toe moeilijk mee. Vooral sommige aardappelpercelen slijten toch al wat hard. Dat terwijl juli bovengemiddeld nat is verlopen.

Met gemiddeld 108 millimeter in juli is deze maand bovengemiddeld nat verlopen volgens het KNMI. Het langjarig gemiddelde ligt op 78 millimeter. Vooral in de provincie Noord-Brabant viel in sommige gebieden veel neerslag, maar ook in het noorden en het oosten van ons land viel soms een dubbele maandsom. Dat gebeurde vooral in de eerste twee weken van deze maand. Slechts 5 dagen bleef het in heel Nederland droog, terwijl we tot op heden ook nog altijd geen tropische of langdurige hitte hebben meegemaakt dit groeiseizoen. 

Neerslagkaart Nederland juli. Bron: KNMI.

Inmiddels is het beeld rondom het vocht in de grond volledig gedraaid. De natte sporen zijn opgedroogd en maken op de zwaardere gronden plaats voor dikke kluiten en harde klei. Ook staan er al meerdere haspels op verschillende Gewastourpercelen aardappelen en uien te draaien. Op het Gewastourperceel in Marknesse (Flevoland) is uienteler Peter Holster maandagavond begonnen met het beregenen van zijn gele uien. Hij begint op tijd om aansluiting te houden met het vocht in de grond.

In Marknesse is de haspel voor het eerst dit seizoen weer draaiende op de uien.

Iets zuidelijker in dezelfde provincie beregent ook uienteler Jan Berend Biesheuvel zijn gewastourperceel in Zeewolde. Hij geeft 20 millimeter op en is dinsdag begonnen met beregenen. Hij vertelt dat het uiengewas aan water toe is en dat de slang volgende week misschien opnieuw wordt uitgerold. "Wil je het beregenen helemaal perfect doen, dan ben je eigenlijk alweer aan de late kant. Het perceel was er echt aan toe. Volgende week gaan we opnieuw beregenen als het droog blijft, maar het ligt eraan of er regen valt. De weersvoorspelling blijft nogal veranderen." 

In Zeewolde op het perceel waren al flinke scheuren van de droogte in de grond zichtbaar.

Ook verschillende andere telers van de Gewastour geven aan dat de grond snel droger wordt met de huidige temperatuur. Daarnaast trekken de gewassen er in dit groeistadium ontzettend hard aan om zichzelf te koelen en te blijven groeien. Voor donderdag wordt er wat neerslag voorspeld, maar als die millimeters laag blijken, worden er dit weekend weer meerdere haspels in het land verwacht. 

Op het Gewastourperceel in het Friese Kimswerd zat er begin deze week nog voldoende vocht bij de wortels van de zaaiuien

In Lelystad (Flevoland) werd het Gewastourperceel aardappelen afgelopen maandag en dinsdag ook beregend. Aardappeltelers Adriaan Wortman en Philip Kroes gaven aan dat het gewas achteruitgaat en dat ze de groei er proberen in te houden. "We hebben het perceel vroeg gepoot (begin april) en het gewas begint al wel te slijten. Er zitten al best wat kilo's onder, maar er moet ook nog veel gebeuren. Hopelijk houden we het gewas aan de gang met het vocht wat we het nu geven".

Het aardappelgewas in Lelystad is begonnen met slijten.
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Jesse Torringa

Jesse is redacteur bij Boerenbusiness en focust zich met name op de akkerbouwsector waaronder graan en uien. Ook de kunstmestmarkt volgt hij op de voet. Daarnaast werkt Jesse op een akkerbouwbedrijf in Groningen met pootaardappelen als hoofdtak.
Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Gewastour uien - week 35

Eerste uien liggen in het zwad, nog weinig grofte

Gewastour uien - week 35

Oogst zaaiuien op het punt van losbarsten

Gewastour aardappel - week 35

Aardappelen zijn slijtende, nagroei kan tegenvallen

Gewastour uien - week 34

Uien volop aan strijken en bollen, maar niet overal

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden