Na een nat groeiseizoen staan nu de beregeningsinstallaties soms al voor de derde keer een perceel nat te gooien. Telers proberen de groei er in te houden, al twijfelen sommigen of het nuttig is met de hoge temperaturen en een slijtend aardappelgewas. Een regenbui heeft bij iedereen de voorkeur, maar net zoals wel vaker dit seizoen was dat ook deze week weer behoorlijk plaatselijk.
Vooralsnog verloopt de maand augustus behoorlijk zonnig en steeg het kwik al meerdere keren richting de 30 graden of zelfs daarboven. Hoewel er vannacht en vanochtend (vrijdag 16 augustus) vanuit het westen weer een buitje viel, bleef de hoeveelheid neerslag in veel gebieden vrij beperkt. Enkel het zuidoosten, oosten en het noordoosten van het land hebben verschillende keren neerslag in de regenmeter gehad. De rest van Nederland heeft nauwelijks meer dan 20 millimeter gehad of zelfs niets. Lokaal viel er her en der een forse bui, zoals afgelopen woensdagavond het geval was. In Drenthe viel lokaal meer dan 60 millimeter. Dat terwijl er op de aardappel- en uienpercelen nog best wat moet gebeuren qua groei en de gewassen snakken naar water.
Zowel de uien- als aardappeltelers van de Gewastour zijn sinds eind juli begonnen met het beregenen. Enkelen al voor de derde keer, anderen zijn pas aan hun eerste beregeningstrek door het sproeispoor begonnen. Vorige week werd de haspel bijvoorbeeld uitgerold op de Gewastourpercelen aardappelen in Wouw (Noord-Brabant), Hellevoetsluis (Zuid-Holland), Leuth (Gelderland) en Elst (Gelderland). Zij gaven de percelen tussen de 25 en 35 millimeter. Dat het gewas veel vocht onttrekt en er veel verdampt, blijkt wel uit de bodemvochtsensor op het perceel in Elst. Op 5 augustus werd er beregend en het programma van AgroExact adviseert nu opnieuw om te beregenen.
Wel of niet beregenen?
Met de hoge temperaturen van afgelopen dagen stonden de beregeningsinstallaties overdag stil, maar 's avonds werden deze weer aangezet. Toch zaten verschillende telers wel in dubio wat betreft het nut van de beregening in combinatie met het slijten van het aardappelgewas. Aardappelteler Adriaan Wortman uit Dronten geeft deze week aan dat met het beregenen van het aardappelgewas dat al op zijn retour is, mogelijk niets op de wal wordt gehaald. Na een beregening zouden de Innovators alleen nog maar sneller kunnen slijten, vertelt hij. Ook aardappelteler Jacob Branderhorst uit Hank (Noord-Brabant) was voorzichtig met beregenen vorige week. Hij legt uit dat beregenen nog niet nodig was gelet op het vocht in de grond en dat je het gewas juist eerder kan slijten met het beregenen. Inmiddels is er al wat tijd verstreken en is de haspel ook daar in het land gezet, aangezien neerslag uitbleef. In Leuth (Gelderland) werd juist voor de derde keer beregend dit seizoen.
Telers geven aan dat het moment van beregenen erg cruciaal en zij het gewas groen willen houden, maar tegelijkertijd ook zo min mogelijk willen verouderen. In de zaaiuien gaat dezelfde vraag de ronde met beregenen rond het moment van strijken. Telers zien dat het gewas snakt naar water en willen de groei erin houden, maar willen tegelijkertijd niet het gewas helpen met strijken en het gewas verouderen. Een beregeningsboom heeft minder capaciteit en het kanon krijgt dan de voorkeur. Met een nozzle van 20 tot 24 millimeter valt de hoeveelheid water die wordt gespoten reuze mee en komt het relatief zacht op het gewas terug, zo blijkt volgens telers uit de praktijk. Een grotere nozzle geeft tot een grote klap op het uiengewas.
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.