Eigen foto

Gewastour uien - week 30

Valse meeldauw steekt de kop op in uien

26 Juli 2024 - Jesse Torringa

De afgelopen jaren hebben we het weinig gezien, maar valse meeldauw is dit seizoen weer nadrukkelijk aanwezig in zowel de zaai- als plantuien. Landelijk wordt de schimmel al gevonden, zowel kleine als grote aantastingen in het veld. De snelle loofgroei van afgelopen tijd lijkt een van de oorzaken.

Infectiekansen voor de schimmel waren er de afgelopen weken genoeg met de vochtige weersomstandigheden. Niet gek dat er verspreid door Nederland al aantastingen worden gevonden in het veld. Wel was het al even geleden dat de schimmel zo nadrukkelijk gevonden werd in ons land. 3 seizoenen geleden staat bij een deel van de telers nog vers in het geheugen, want de schimmel heeft toen op verschillende plekken voor opbrengstderving gezorgd. 
 

Meeldauw aantasting in de zaaiuien.
Meeldauw aantasting in de zaaiuien.

De druk van valse meeldauw verschilt per regio, maar kleine aantastingen zijn in de meeste gebieden wel te vinden. Dat bevestigt ook Tom Langenberg, accountmanager van de Groot & Slot in Midden-Nerderland: "We zien aantastingen van meeldauw in verschillende percelen. Maar het is nog niet explosief in de regio. Telers zitten er bovenop met gewasbescherming en hebben er veel aandacht voor". Ook hangt veel af van de weersomstandigheden voor de verdere ontwikkeling van de schimmel, vertelt Langenberg. "Ik maak me nog geen grote zorgen met de huidige weersverwachting want die zijn positief tegen de schimmel", waarbij Langenberg doelt op de droge omstandigheden en hogere temperaturen. "Maar als we veel dauwnachten krijgen kan het wel verkeerd uitpakken."

Wat het zo lastig maakt, is dat de beschikbare middelen tegen de schimmel enkel preventief werken en niet meer curatief. Daarnaast telt de schimmel een lange incubatietijd van gemiddeld 14 dagen waardoor de schimmel al vol heeft kunnen toeslaan in het gewas voordat aantastingen zichtbaar worden.

Klimatologische omstandigheden waren perfect voor valse meeldauw
Een strak spuitschema met de juiste gewasbeschermingsmiddelen blijkt ook met het schimmelweer van afgelopen tijd niet altijd voldoende te zijn om de zaaiuien te beschermen. Dat heeft volgens Steven Dorrestijn, Crop Advisor bij Syngenta, te maken met een combinatie van verschillende factoren. Een van die factoren is de snelle groei van het loof onder de natte omstandigheden van afgelopen periode. Daardoor is er snel nieuw blad wat onbeschermd is tegen meeldauw. "En de klimatologische omstandigheden waren constant erg gunstig voor de schimmel. Dan is de infectiekans gewoon erg hoog". Volgens Dorrestijn is een plant al snel vatbaar voor de schimmel, ook al zijn de planten nog niet ver ontwikkeld en klein. "In principe wordt een uienplant vanaf bolling gevoelig voor valse meeldauw. Ook al zijn ze heel klein, amper 15 centimeter bijvoorbeeld, dan zijn ze al gevoelig voor valse meeldauw. En het punt is, dat zijn juist de gevaarlijkste planten. Die uien maken een groeispurt en groeien 1 centimeter of iets meer per dag waardoor het nieuwe onbespoten blad, erg vatbaar blijft."

Ook Dorrestijn geeft aan dat curatief bestrijden er niet meer in zit. Wel kan je het zoveel mogelijk beperken en onder controle houden. "Waar nu meeldauw in zit daar kun je curatief niets meer aan doen. Wel moet je alle zeilen bijzetten om te zorgen dat het niet verder ontwikkeld in het gewas. Voeg bij de OrondisPlus Amistar bijvoorbeeld Actirob toe voor een betere indringing en hechting."

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Jesse Torringa

Jesse is redacteur bij Boerenbusiness en focust zich met name op de akkerbouwsector waaronder graan en uien. Ook de kunstmestmarkt volgt hij op de voet. Daarnaast werkt Jesse op een akkerbouwbedrijf in Groningen met pootaardappelen als hoofdtak.
Regenradar
Powered by Agroweer

Gewastour Aardappelen

Proefrooicijfers: Innovator trekt eindsprint

Gewastour Uien

Proefrooicijfers uien: grote variatie kilo's, minder grof

Gewastour week 41 - aardappel

Kletsnat voorjaar terug te zien op de rooimatten

Gewastour aardappel - week 40

Regen niet voor iedere teler een spelbreker bij de oogst

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden