Shutterstock

Nieuws Granen

Kwaliteit granen maakt het verschil voor pool CZAV

13 Juni 2024 - Jurphaas Lugtenburg

Coöperatie CZAV heeft de poolprijzen voor granen van de oogst 2023 bekendgemaakt. De kwaliteit van de granen was over het algemeen goed, waardoor CZAV voornamelijk aan de voedingsindustrie heeft kunnen afzetten. Het prijsverloop was echter teleurstellend, schrijft de coöperatie aan de leden.

De definitieve prijs voor baktarwe komt in de CZAV-pool uit op €195 per ton. Maal- en zomertarwe brengt €193 per ton op en voertarwe €188. Brouwgerst komt uit op €220 per ton in de pool en voergerst op €175. Voor veldbonen realiseerde CZAV €320 per ton.

Onvoorspelbare markt
Ter vergelijking: vorig jaar kwam baktarwe uit op €272 per ton. De gemiddelde tarweprijs op de beurs Goes was afgelopen jaar €196 per ton. Mede door een groot aanbod van graan uit Oost-Europa en Oekraïne was de granenmarkt een echte kopersmarkt volgens de CZAV. Ook noemt de coöperatie de rol van financiële beleggers die zeer onvoorspelbaar zijn en een flinke factor zijn op de granenmarkt.

Niet alleen qua prijsvorming was seizoen 2023/24 teleurstellend, ook voor wat betreft de teelt ging het niet vanzelf. Een deel van de wintergranen was heel vroeg gezaaid en het vergelingsvirus heeft behoorlijk huisgehouden. Het voorjaar verliep nat, daarna werd het droog. Een groot deel van de tarwe is half juli geoogst. Rond augustus brak een natte periode aan en dat heeft de kwaliteit van de tarwe die toen nog vast stond geen goed gedaan.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Jurphaas Lugtenburg

Is redacteur bij Boerenbusiness en focust zich vooral op de akkerbouwsectoren en de voer- en energiemarkt. Ook heeft Jurphaas zelf een akkerbouwbedrijf op Voorne-Putten (Zuid-Holland). Wekelijks presenteert hij de Marktflits Granen
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Analyse Granen & Grondstof

'Regels stroken niet met waar de markt om vraagt'

Analyse Granen & Grondstof

Misoogsten nieuw punt van zorg in China

Analyse Granen & Grondstof

Oekraïne maakt de weg vrij voor minimum-graanprijs

Analyse Granen & Grondstof

Russische boeren dorsen fors minder tarwe

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden