Shutterstock

Analyse Granen & Grondstof

Russische boeren dorsen fors minder tarwe

20 Augustus 2024 - Jurphaas Lugtenburg

Tarweopbrengsten vallen niet alleen in de EU tegen. In Rusland dorsen boeren ruim 20% minder tarwe vergeleken met vorig seizoen. Op de termijnmarkten is er weinig aandacht voor de tegenvallende opbrengsten, zo lijkt het en is er meer aandacht voor de beperkte vraag. Op de tarwemarkt was het gisteren ook weer zoeken naar vaste grond onder de voeten. Maïs en soja zaten op de beurs in Chicago wel in de lift. Deels komt dat door een gunstige dollarkoers en deels door een paar grote sojaorders.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het septembercontract voor tarwe op de Matif sloot gisteren €2,75 lager op €202,50 per ton. Op de CBoT deed tarwe eveneens een stapje terug afgelopen handelssessie. Het septembercontract sloot 0,3% lager op $5.28¼ per bushel. Maïs en soja lieten een plus zien op de beurs in Chicago. Maïs sloot 2% hoger op $3.78 per bushel. Soja volgde maïs in het kielzog en sloot 1,9% hoger op $9.56¼ per bushel.

Tarwe blijft de bodem in de markt verkennen. Dat terwijl er gisteren toch wat bullish nieuws was. Het Russische persbureau Interfax meldt namelijk op basis van data van het Russische ministerie van Landbouw dat de tarweopbrengst in het land ruim 20% lager ligt dan vorig seizoen. Dit seizoen zit de opbrengst op 4 ton per hectare tegen 5,1 ton een jaar eerder. Tot en met 14 augustus hebben de Russische tarwetelers 59,8 miljoen ton geoogst. Dat is 3,2 miljoen ton minder dan vorig seizoen volgens Interfax. In totaal hebben Russische boeren 73,5 miljoen ton geoogst tegen 81,7 miljoen ton vorige seizoen. De gemiddelde opbrengst zit op 3,3 ton per hectare tegen 3,7 ton vorig seizoen. Een lichtpuntje is volgens het ministerie dat de kwaliteit van de tarwe dit seizoen wel beter is van vorig seizoen.

Ondanks lagere opbrengsten deed de notering voor Russische Zwarte Zee-tarwe wel een stapje terug. De notering van Ikar daalde met $3 naar $218 per ton. SovEcon verwacht dat Rusland in augustus 4,6 miljoen ton tarwe zal exporteren. In juli voerde Rusland 3,6 miljoen ton tarwe uit.

Dorsen zomergraan schiet niet op
In de VS zit de oogst van wintertarwe er zo goed als op met 96% geoogst volgens het Crop Progress-rapport van deze week. Met zomertarwe moet nog een flinke slag gemaakt worden. Tot en met 18 augustus is 31% van het areaal gedorst. Het vijfjarig gemiddelde voor de week staat op 36%. De conditie van de zomertarwe die nog vast staat is wel iets verbeterd met 63% goed of excellent tegen 62% vorige week. De conditie van gerst in de VS is nauwelijks gewijzigd volgens het USDA. Net als vorige week krijgt 69% van het areaal de rating goed of excellent. Het dorsen van gerst loopt achter. 30% van de gerst is gedorst tegen 43% in zowel het vijfjarig gemiddelde als vorig seizoen.

In de conditie van maïs en soja deed het USDA nauwelijks aanpassingen deze week. Van het maïsareaal krijgt 57% de rating goed of excellent. Bij soja is dat 68% en voor beide gewassen is dat gelijk aan vorige week.

De vraag naar granen en soja valt over de hele linie wat tegen volgens verschillende analisten. Een daling van de dollar naar het laagst punt in acht maanden maakt dat Amerikaanse exporteurs concurrerender worden op de wereldmarkt. Soja kreeg gisteren steun van een order uit China. Het USDA maakt namelijk bekend dat China 332.000 ton soja in de VS heeft gekocht. Daarnaast is er 110.000 vastgelegd met een onbekende bestemming. Die vraag is meer dan welkom in de toch wat kwakkelende granenmarkt.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden