Only Fabrizio / Shutterstock.com

Analyse Granen & Grondstof

Oekraïne maakt de weg vrij voor minimum-graanprijs

21 Augustus 2024 - Jurphaas Lugtenburg

Plannen voor het invoeren van minimum-exportprijzen voor graan door Oekraïne hingen al in de lucht. Gisteren maakte het land bekend dat het nu rond is en het nieuwe systeem ingevoerd kan worden. Vanuit Oekraïense exporteurs zijn er grote zorgen over de gevolgen die de invoering kan hebben op de exportpositie van het land. In de EU blijft de export van tarwe achter op vorig seizoen terwijl in de VS de export juist beter loopt.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het septembercontract voor tarwe op de Matif sloot gisteren €1,50 hoger op €204 per ton. In Chicago steeg tarwe met 0,9% naar $5.33 per bushel. Soja bleef nagenoeg ongewijzigd en sloot 1 cent hoger op $9.57¼ per bushel. Maïs deed een stapje terug en sloot 0,9% lager op $3.75 per bushel.

Oekraïne heeft het systeem voor minimumprijzen voor granen en een aantal andere agrarische producten goedgekeurd. Dat heeft de regering gisteren (dinsdag 20 augustus) bekendgemaakt. Het prijsmechanisme dat Oekraïne wil invoeren gaat gelden voor onder andere tarwe, maïs, soja en koolzaad. Onder de nieuwe regels wordt er een minimumprijs berekend aan de hand van de gemiddelde prijs die wordt berekend op basis van de douanegegevens van de vorige maand met een korting van 10%. Met het invoeren van een minimumprijs wil de Oekraïense regering dat exporteurs de graanprijs kunstmatig laag houden om belasting te ontwijken. Agrarische grondstoffen zijn het belangrijkste exportproduct voor Oekraïne.

Boeren in problemen
De Oekraïense vereniging van Graanhandelaren is kritisch op de plannen van de regering. Door het invoeren van minimumprijzen wordt tot de helft van de Oekraïense graanexport op het spel gezet volgens de bond. Een belangrijk deel wordt via termijncontracten verhandeld. Minimumprijzen botsen met dat systeem en zorgen voor extra onzekerheid op de markt. Deze termijncontracten worden onder meer gebruikt als onderpand voor leningen, stelt de Vereniging van Graanhandelaren. Het wegvallen van deze contracten zou ervoor kunnen zorgen dat boeren geen leningen meer kunnen krijgen.

Wanneer de minimumprijzen ingevoerd worden is nog niet bekend. Volgens sommige bronnen zou het systeem deze maand van kracht kunnen worden, maar de regering heeft nog geen datum bekendgemaakt.

Europese export hapert
De EU heeft tot en met 18 augustus 3,55 miljoen ton tarwe geëxporteerd. Vorig jaar stond de exportteller op 20 august op 4,53 miljoen ton. Waar in de EU de export hapert, loopt de uitvoer van graan in de VS juist beter. Volgens het USDA is er in de week tot 15 augustus 348.000 ton tarwe en 1.166.000 ton maïs uitgevoerd tegen respectievelijk 311.000 en 511.000 ton in dezelfde week vorige jaar. Door een gunstige dollarkoers hebben de Amerikaanse exporteurs de wind in de zeilen volgens experts.

Jordanië heeft een tender voor 120.000 ton tarwe teruggetrokken. Sommige bronnen verwachten dat het land later vandaag een nieuwe tender zal openstellen. De Egyptische minister van bevoorrading maakte bekend dat de tarwevoorraad van Egypte zes maanden verbruik dekt. Het land wil de voorraad vergroten naar negen maanden verbruik.

China is aan de markt voor soja uit de VS. Vergeleken met juli vorig jaar is de Chinese sojaexport verdrievoudigd, zo blijkt uit Chinese douanecijfers. In totaal gaat het op 475.392 ton. Veruit het grootste deel van de sojavraag in China wordt ingevuld door Brazilië. In juli gaat het om 9,12 miljoen ton soja dat China uit Brazilië importeerde. Toch zien analisten de toegenomen vraag uit China naar soja uit de VS als een opsteker. Door een gunstig verloop van het groeiseizoen stevent Amerika af op een goede oogst en elke extra vraag om die extra soja weg te werken is welkom.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden