Eigen foto

Gewastour uien - week 24

Zaaiuien staan er erg wisselend op dit seizoen

17 Juni 2024 - Jesse Torringa

De verschillen in groeistadia bij de zaaiuien zijn dit seizoen ontzettend groot na het natte en late voorjaar. Percelen met een goede stand en een vijfde pijp aan een plant wisselen zich af met percelen vol waterschade en een ver ondermaatse groei. Een slechte bodemstructuur laat zich direct gelden. Ondertussen komt de langste dag al erg dicht bij.

Het beeld in de uienpercelen is dit jaar ontzettend wisselend in ons natte land. Geen enkele provincie of regio lijkt ongehavend van het natte voorjaar af te komen wat betreft de zaaiuien. De eerder gezaaide uien (medio april) lijken er op het eerste gezicht gemiddeld verder ontwikkeld te zijn dan die pas twee weken daarna of nog later zijn gezaaid. Maar die gedachte gaat volgens de telers die deelnemen aan de Boerenbusiness Gewastour niet helemaal op. De eerder gezaaide percelen hebben meer lagere temperaturen moeten ondergaan, waarbij de jonge planten her-en-der op een korst zijn gestuit. Dit heeft tot plantuitval geleid. Ook de bonen- en uienvlieg is dit jaar nadrukkelijk aanwezig en laat zijn sporen na op verschillende percelen, met name in het midden en zuiden van Nederland.

Matige groei
Op het Gewastourperceel in Dronten (Flevoland) van de Aeres Hogeschool is de waterschade goed zichtbaar. De studenten Lisanne Dam en Marnix Kaashoek, die het perceel dit seizoen monitoren, geven aan dat de groei flink tegenvalt op het perceel. "De zaaiuien zijn weer niet veel gegroeid en er zijn veel planten weggevallen. Dat komt door de waterschade. Er heeft op plekken water gestaan en dat kon niet op tijd weg. Op sommige plekken is een derde pijp zichtbaar". Naast de waterschade heeft mogelijk ook de bonen- en/of uienvlieg voor schade gezorgd.

Het Gewastourperceel van Aeres Hogeschool in Dronten.
Waterschade is goed zichtbaar op het perceel.

Vijfde pijp
Verder naar het noorden in de Noordoostpolder bij het Gewastourperceel in Marknesse, zit de groei er juist wel goed in. Dat vertelt uienteler Peter Holster, die aangeeft dat het een mooi blok uien is. "De uien groeien hartstikke mooi door. Ik ben eigenlijk zeer tevreden en mag zeker niet klagen. De vijfde pijp begint soms al te komen. Het scheelt dat ik vrij vroeg had gezaaid (tweede week april). Ik twijfelde of ik dat zaaimoment moest pakken, want de grond was verre van een 10. De keuze heeft uiteindelijk goed uitgepakt."

Wel geeft Holster aan wel een paar planten te missen. "Ik mis zeker wel wat planten, omdat ik vroeg heb gezaaid. Het zaadje had het moeilijk om boven te komen, want we hadden nog een vrij koude periode na de zaai en het perceel heeft nog even een korst gehad. Het is altijd afwachten hoe een keuze uitpakt, maar met redelijk op tijd zaaien heb je wel een voordeel met de groei. Dan kunnen de uien ook grover groeien en dat maakt die paar planten die wegvallen wel goed."

De zaaiuien op het Gewastourperceel in Marknesse (Flevoland).

Ook op het Gewastourperceel in het Drentse Wezup zit de vierde en soms al een vijfde pijp er in. De uien hebben wel last van de lagere temperaturen van afgelopen periode en het vele water, legt uienteler Arjen Jakobs uit. "De uien staan er mooi op en hebben een goede stand. Op sommige plekken blijven de plantjes wel wat achter vanwege aaltjes. Met de lagere temperatuur en de grote hoeveelheid water zie je wel dat de groei niet optimaal is op het moment." Ook in de regio waar Jakobs zijn uien teelt, ziet hij grote verschillen in de groeistadia tussen de uienpercelen. "Het beeld is erg wisselend. Goede percelen wisselen zich af met heel slechte. Sommige planten groeien nauwelijks."

Gewastourperceel in Wezup (Drenthe).

Bijna heel Nederland heeft dit voorjaar ruim meer neerslag gehad dan dat er in een 'gemiddeld' jaar valt. Weinig plekken werden overgeslagen en dat is ook goed terug te zien in het zuiden. Rinus Struik, accountmanager bij De Groot & Slot, zag dat grenzen opnieuw werden verlegd in zijn werkregio Zuid-Nederland. Ook hem valt op dat niet te zeggen is of de vroeg gezaaide of juist de laat gezaaide percelen er beter op staan in deze periode van de groei. "Wat je dit jaar goed terug ziet, is dat de kwaliteit van de grond doorslaggevend is. Vroeg zaaien lijkt heel mooi, maar valt toch tegen als de structuur niet goed is. Er valt ook niet te zeggen of de vroeg gezaaide of laat gezaaide percelen dit seizoen beter zijn. Het is afhankelijk van zo veel factoren en erg wisselend." Kunst noemt daarbij als voorbeeld dat er laat gezaaide percelen bij zijn, die vanaf de zaai ongestoord hebben kunnen groeien. Deze staan er goed op als je het vergelijkt met het aantal dagen na zaai.

In Philippine (Zeeuws-Vlaanderen) kon wel redelijk op tijd worden gezaaid (tweede week april), maar is een deel van de planten verloren gegaan door de vele neerslag. Dat vertelt uienteler Jacky Dieleman, die dat in zijn regio op veel percelen ziet. "De groei zit er wel in, maar je ziet dat de neerslag veel schade heeft gedaan op de percelen. Waar water heeft gestaan, daar staan geen planten meer. In totaal is wel 20% van de planten weg op het perceel. Al die plekken waar niks staat, tikken bij elkaar hard aan. En dat zie je meer, want er is geen perceel zonder probleem in de omgeving. Met elk perceel is wel iets aan de hand. Ook hebben bodemmiddelen iets te goed hun best gedaan en zijn de structuurproblemen zichtbaar. Ik had het graag anders gezien, maar het dit seizoen gewoon niet anders."

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Jesse Torringa

Jesse is redacteur bij Boerenbusiness en focust zich met name op de akkerbouwsector waaronder graan en uien. Ook de kunstmestmarkt volgt hij op de voet. Daarnaast werkt Jesse op een akkerbouwbedrijf in Groningen met pootaardappelen als hoofdtak.
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Gewastour uien - week 34

Uien volop aan strijken en bollen, maar niet overal

Gewastour week 33

Haspels blijven draaien, maar soms twijfel over nut

Gewastour week 31

Haspels draaien alweer overuren ondanks natte juli

Gewastour uien - week 30

Valse meeldauw steekt de kop op in uien

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden