Fabrikant

Nieuws Gewasbescherming

Spuitdrones: de EU ziet ze vliegen

28 Oktober 2023 - Niels van der Boom - 2 reacties

Als het aan de Europese Unie ligt wordt het eenvoudiger om gewasbescherming uit te voeren met een drone. Of we in Nederland die techniek ook kunnen gaan toepassen, valt nog te bezien. Het blijft bij projecten op een kleine schaal. De EU ziet ze dan wel vliegen, in Nederland is de overheid daar nog niet aan toe.

Het Europees Agentschap voor de veiligheid van de luchtvaart (EASA) heeft de regelgeving rond het gebruik van spuitdrones versoepeld om de techniek eenvoudiger in de praktijk toe te kunnen passen, schrijft Dronewatch. Zo vallen de toestellen nu in een eenvoudigere categorie en mogen ze zwaarder wegen.

Spuitdrone wordt gemeengoed
Vooral in Azië is gebruik van spuitdrones inmiddels gemeengoed geworden op de kleine rijstvelden. Deze natte percelen zijn vaak in onherbergzaam gebied gelegen, klein in omvang en het toepassen van gewasbescherming gebeurt nog meestal met de rugspuit. Een drone biedt dan uitkomst. De grootste droneproducent ter wereld (DJI) claimt al meer dan 200.000 drones te hebben verkocht aan de agrarische sector. Het gaat daarbij om spuitdrones en toestellen met een multispectraalcamera.

In Europa en zeker in het strenge Nederland – met zijn enorme hoeveelheid oppervlakte water – is dat een ander verhaal. In 2011 werd het toepassen van gewasbeschermingsmiddelen middels een vliegtuig verboden. Er was daarbij nog wel een uitzondering mogelijk, maar ook die werd dichtgetimmerd. Bij de toelating van een nieuw middel kijkt Ctgb alleen naar een volveldtoepassing met de veldspuit, niet naar spotsprayen met een drone. Er zijn dus meerdere hordes te overwinnen.

Wel strooien, niet spuiten
Op kleine schaal wordt in Nederland al langer geëxperimenteerd met spuitdrones. Het 'zaaien' van bijvoorbeeld een groenbemester, of het uitzetten van natuurlijke vijanden tegen de maïswortelboorder is wel toegestaan. Het uitstrooien of spuiten van gewasbeschermingsmiddelen nadrukkelijk niet.

Op technisch vlak maakt de EASA het EU-lidstaten nu wat gemakkelijker. Voorheen mocht een spuitdrone maar maximaal 25 kilo wegen, maar die eis is in de zogenaamde PDRA S-01 risicoanalyse komen te vervallen. Dat is goed nieuws voor spuitdrones, die al snel tussen de 40 en 90 kilo wegen. Enige eis is dat de drone niet breder dan drie meter mag zijn. In de praktijk is dat geen bezwaar. Ook maakt de Europese wetgeving het eenvoudiger om vluchten geautoriseerd te krijgen.

Veiligheidslabel
Een nieuwe eis is wel dat spuitdrones over een C5-label beschikken. Dat slaat op de CX-labels voor drones, die vanaf 1 januari 2024 gaan gelden in de EU. Het is een verlengstuk van het bekende CE-keurmerk. De EASA heeft echter nog geen eisen bekendgemaakt rond dit label, waardoor de huidige toestellen hier dus niet over beschikken. Heeft het toestel straks een C5-label, dan mag hij bijvoorbeeld buiten het zicht van de piloot vliegen.

Voorstanders in ons land zien wel mogelijkheden voor de toepassing met drones. En dan vooral op spotspray gebied, in plaats van een heel perceel afvliegen. In een natte zomer kan een drone zonder schade te doen haarden met bijvoorbeeld phytophthora of meeldauw extra aanpakken zonder dat je met de spuit door het land hoeft te baggeren. De grootste uitdaging zal zijn om de drift binnen de perken te houden zodat geen sprake is van emissie naar het oppervlaktewater of omringende percelen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Niels van der Boom

Niels van der Boom is senior marktspecialist akkerbouwgewassen bij DCA Market Intelligence. Hij maakt vooral analyses en marktupdates over de aardappelmarkt. In columns deelt hij zijn scherpe blik op de akkerbouwsector en technologie.
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer
Reacties
2 reacties
Abonnee
Zeewind 30 Oktober 2023
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/akkerbouw/artikel/10906557/spuitdrones-de-eu-ziet-ze-vliegen]Spuitdrones: de EU ziet ze vliegen[/url]
Zorg dus als sector dat praktijk en beleidsvoorstellen in EU en IN Nederland synchroon lopen op uitvoeringsdatum en voorkom hoge kosten/investeringen. Straks moet deNVWA eerst de goedkeuringsvluchten over de velden maken!
Abonnee
Tijdbom 30 Oktober 2023
Eindelijk zien natuurkenners/natuurbeheerders dat de natuur schade, waar alle groenen het over hebben,ook veroorzaakt wordt door de natuur zelf,en wel door de 1000den ganzen die ons land heeft verzameld.
De FBE (fauna beheer eenheid) is NU EINDELIJK tot die conclusie gekomen.De vele schade s veroorzaakt door die klerezooi,reizen de pan uit,en gezien de steeds mager wordende staatskas,en alleen de tegemoetkoming van de schade daarvan ,ben ik bang voor een tegemoetkoming die nog magerder zal worden.
Weer wordt de put gedempt als het kalf al verdronken is. Zo gaat het al jaren ,en nog hun handen in onschuld wassen.Er is veel schade aan natuur waar ganzen de orchideen hebben opgevreten.Zo zie ik ook de toename van zwanen. Als de overheid hier niet ingrijpt zal dat het volgende probleem gaan worden. Ze moeten nu al in gaan grijpen.
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele
akkerbouw noteringen?

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Achtergrond Gewasbescherming

Dit verandert in het middelenpakket voor 2025

Nieuws Gewasbescherming

Uitstel verplicht gesloten vulsysteem op handen

Analyse Ondernemen

Beleggers niet overtuigd van chemievrije landbouw

Nieuws Aardappelen

'Coronatest' voor aardappel spoort phytophthora op

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden