Als het aan de Tweede Kamer ligt wordt een digitale registratie van gewasbeschermingsmiddelen verplicht. Landbouwminister Piet Adema wijdde in april al uit over deze registratie, die begin 2025 in moet gaan. De Kamerleden waren echter niet tevreden met de vrijblijvendheid van deze maatregel. Een motie voor een verplichting is daarom aangenomen.
Half april publiceerde minister Adema een brief over het Uitvoeringsprogramma Toekomstvisie Gewasbescherming 2030. Onderdeel van deze visie is ook een digitale registratie van gewasbeschermingsmiddelen. Momenteel is een traject gaande over een 'digitale gewasbeschermingsmonitor'. Eind januari 2025 moet deze in gebruik worden genomen.
Onafhankelijke registratie
D66-Kamerlid Tjeerd de Groot en CDA-Kamerlid Derk Boswijk diende 9 mei een motie in om deze monitor verplicht te stellen. De motie werd aangenomen. Wel staat genoemd dat de registratie samen met de sector moet worden ontwikkeld – voor telers en adviseurs – en dat een onafhankelijk autoriteit het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen moet vaststellen. Op dit moment registreren agrarische ondernemers zelf welke middelen zij gebruiken. Dat moet over twee jaar dus losgekoppeld van het bedrijf gebeuren.
Doel van de registratieplicht is uiteindelijk om te komen tot een nul-emissie in het Nederlandse oppervlaktewater volgens de Europese Kaderrichtlijn Water. Op dit moment vindt de Unie van Waterschappen op de helft van alle meetlocaties nog een te hoge concentratie gewasbeschermingsmiddelen. In 2027 moet de nul-emissie worden behaald.
Verbod voor particulieren
Die normoverschrijdingen zijn niet alleen afkomstig van de landbouw, maar ook van particulieren. Daarom dat de Unie van Waterschappen voorstander is om het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen voor particulieren in het geheel te verbieden.
Of het werkelijk zo'n vaart loopt met een digitale registratieplicht valt te bezien. In zijn laatste schrijven meldt minister Adema dat de oorspronkelijke planning niet gehaald kan worden. Het ministerie van LNV is hierin afhankelijk van de personele- en ICT-capaciteit bij verschillende partijen, waaronder RVO. Kijken we met een schuin oog naar het (ICT)drama dat zich rond de Gecombineerde Opgave heeft ontvouwen, dan kunnen telers en adviseurs hun lol op met de registratiemodule.
Nieuwe regels
Het is niet de enige verandering waar het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen mee te maken krijgt in de nabije toekomst. In februari sprak minister Adema al zijn ambitie uit om verkoop en advisering van middelen los te koppelen. Daarover wordt in de Europese Unie gesproken, maar er is nog geen besluit gevallen. Lidstaten hebben dat soms op eigen autoriteit gedaan, zoals in Frankrijk.
Verder wordt in Europa gewerkt aan het 'bijenrichtsnoer' (bee guidance) die naar verwachting deze zomer wordt ingediend. Al sinds 2013 werkt de EFSA aan deze richtlijn voor de toelating van GBM's ten opzichte van bijen en andere bestuivers. Ook deze zomer moet een subsidieregeling worden geopend door LNV voor projecten die onderzoek doen naar alternatieven voor glyfosaat.
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/akkerbouw/artikel/10904204/kamer-eist-verplichte-middelenregistratie]Kamer eist verplichte middelenregistratie[/url]
die LTO moet eens voor de boeren opkomen, die zitten de hele dag met Adema en natuurvolk te lullen, maar ondertussen hoor je ze nooit eens met de vuist op tafel slaan
we doen niks meer....
ga de eerste tien jaar maar eens de luchtvaart en industrie na lopen.
de landbouw is klaar voor de komende 25 jaar alles gedaan en nog is het niet goed