Agrifoto

Nieuws Suikerbieten

Britse neonics-ontheffing in bieten wankelt

18 Februari 2021 - Niels van der Boom - 1 reactie

Nederland leek alleen te staan in Europa met zijn verbod op neonicotinoïden, nadat het Verenigd Koninkrijk begin januari met een ontheffing kwam in de suikerbietenteelt. Toch wankelt deze derogatie in het VK. Onderzoekers verwachten niet zo'n hoge virusdruk, waardoor de ontheffing wordt ingetrokken. Een drama voor wie al zaad heeft besteld.

Op 8 januari kondigde het Britse landbouwministerie DEFRA aan om de neonics-zaadcoating Cruiser SB in suikerbieten weer toe te staan. Net als in Nederland, Frankrijk en Duitsland is ook op het Britse eiland veel opbrengstverlies door het bietenvergelingsvirus. Naast beperkingen in de teeltmaatregelen (geen bloeiende gewassen als koolzaad na bieten), gooit nu een andere regel roet in het eten. Britse boeren zijn boos.

Drempel niet overschreden
De British Beet Research Organisation (BBRO), zeg maar de Britse collega van het IRS, liet maandag (16 februari) weten dat het koude weer impact heeft op de ontheffing. Om een derogatie voor neonicotinoïden toe te staan, moet een drempelwaarde worden overschreden. Hiervoor gebruikt BBR een model. Wanneer dit model aangeeft dat meer dan 9% van de Britse areaal bietengewassen eind augustus schade heeft van het vergelingsvirus, is een derogatie toegestaan.

Het zogeheten 'Rothamsted virus model' gebruikt een combinatie van wintertemperaturen en luizenpopulaties om de schadedrempel te berekenen. Vorig seizoen is berekend dat de 70% tot 90% van de gewassen eind augustus getroffen werd. Dit is uiteindelijk ook uitgekomen. Het exacte zaaitijdstip en het bietenareaal zijn hierin variabelen die nog niet bekend zijn. De BBRO schat op basis van de huidige data in, dat de kans dat de schadedrempel dit seizoen wordt gehaald 16% is.

Eerste luizenvlucht 8 weken later
Wetenschappelijk onderzoek heeft uitgewezen dat de temperatuur in de winter duidelijk correleert met de luizenpopulatie. Bij een temperatuur van -6 tot -7 graden Celsius sterft 50% van de luizenpopulatie. Wanneer de temperatuur schommelt, daalt de populatie nog harder. Vooral het weer in januari en februari heeft een groot effect op de luizenpopulatie. Het daggemiddelde ligt deze periode relatief laag (beneden 3 graden). BBRO gaat – op basis van historische gegevens – uit van een lage luizenpopulatie die later in het seizoen in actie komt.

Een late eerste luizenvlucht zorgt ervoor dat gewassen, bij een gemiddelde zaaidatum, verder zijn ontwikkeld en minder kans hebben om schade op te lopen. In 2020, toen het 's winters gemiddeld 6,5 graden was, vond BBRO de eerste luizen eind maart. Na de koude winter van 2017/18 kwam de eerste vlucht pas eind mei. Voor 2021 wordt een gelijk verloop als in 2018 verwacht. Zelfs nu de tweede helft van februari warmer dan normaal verloopt, verwachten de Britten geen groot effect op de luizenpopulatie. Zaaizaad behandeld met Cruiser SB werkt 10 weken na de zaaidatum.

Aanvullende eisen
Veel bietentelers hebben inmiddels hun zaaizaad besteld dat met Cruiser SB wordt behandeld. Het is niet bekend of dit zaad nog kan worden omgeruild voor niet-behandeld zaaizaad, zo schrijft journalist Mike Abram op Twitter. Zelfs wanneer omruilen mogelijk is, levert het vertraging op waardoor mogelijk niet tijdig kan worden gezaaid.

Frankrijk is het zwaarst getroffen door het vergelingsvirus in Europa. De bietenopbrengsten liggen er over 2020 gemiddeld een kwart lager. Ook dit land kreeg een ontheffing, zonder een drempelwaarde. Dit geeft akkerbouwers meer vertrouwen in de teelt. Volgens het landbouwministerie daalt het areaal daarom slechts 5%,, waar eerder nog werd uitgegaan van een daling van 25%.

Lastig is wel dat – net als in het VK – 2 jaar na de bieten geen koolzaad gezaaid mag worden. Omdat veel graanbedrijven na bieten tarwe en vervolgens koolzaad telen, is dat onwerkbaar. Ook maïs, aardappelen en veldbonen mogen niet worden gezaaid. Hun bloemen trekken bijen en andere bestuivers aan. Mede om dit soort regels wordt in België slechts op beperkte schaal van de derogatie gebruik gemaakt.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Niels van der Boom

Niels van der Boom is senior marktspecialist akkerbouwgewassen bij DCA Market Intelligence. Hij maakt vooral analyses en marktupdates over de aardappelmarkt. In columns deelt hij zijn scherpe blik op de akkerbouwsector en technologie.
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
Abonnee
jan veltkamp 18 Februari 2021
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/akkerbouw/artikel/10891081/britse-neonics-ontheffing-in-bieten-wankelt]Britse neonics-ontheffing in bieten wankelt[/url]
Makkelijk op te lossen. Je stelt het verbod in en als later blijkt dat er schade is dan moet IRS (of in geval UK de BBRO) voor het verlies opdraaien. Het risico daar leggen waar het risico veroorzaakt wordt.
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele
akkerbouw noteringen?

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Achtergrond Gewasbescherming

Dit verandert in het middelenpakket voor 2025

Nieuws Gewasbescherming

Uitstel verplicht gesloten vulsysteem op handen

Analyse Ondernemen

Beleggers niet overtuigd van chemievrije landbouw

Nieuws Aardappelen

'Coronatest' voor aardappel spoort phytophthora op

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden